Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

..danas zva brokere..moj slučaj je da san kroz 2016 godinu samo kupova a ništa nisam prodava i oni mi kažu da NE TREBA ništa predavat ni ispunjat joppd obrazac..

Hvala!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Što se piše na A strani Joppda pod vrsta izvješća? Na špranci PBZ-a piše 8, a na špranci Hite 1.

Vrsta izvješća je 1 ili 11. Vidi Pravilnik o porezu na dohodak članak 20 http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_01_1_3.html
[/quote]
sa stranica PU
Što je polje „vrsta izvješća“ na stranici A Obrasca JOPPD?

Vrstom izvješća se određuje da li se radi o prvom (izvornom) izvješću koje može biti samo jedno ili se radi o ispravku ili o dopuni izvornog izvješća.
Oznaka 1 – prvo (izvorno izvješće); Obrazac JOPPD sa oznakom 1 može se podnijeti samo jedanput i više se ne može ponavljati a za eventualne ispravke/dopune obrasca koji je prošao formalne, matematičke i logičke kontrole koriste se oznake 2 odnosno 3 .
Oznaka 2 – za ispravak već podnesenog izvješća.
Oznaka 3 – kada se dopunjuje izvorno izvješće.

meni je njih, njihove aljkavosti, nesposobnosti i njihovog poreza na vrh glave, toliko mi se sve zgadilo da nisam uopće trgovao ove godine na ZSE, a ni ne znam kad ću opet jer osjećam averziju prema svemu!

E pa upravo sam ovo i ja rekao. Sreca trgovao sam samo s jednog racuna ovu godinu tako da ostatak nije problematican. Iz HIMRa izasao,iz TNPL izgleda finaliziram, ostaje jos nekih 700 kilo eura za izac glavnina u LRH i LRHC i kad to rjesim zbogom trgovanju dionica u Rvata.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Svaka čast, 700.000 € u dvije dionice, mašala!

stoji glavnina kolega. Naucite citat s razumjevanjem. Da budem precizniji skoro 500 kila u ove dvi.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Dobro sad kad sam utvrdio da sam svojski nahebo jer sam trgovao preko više brokerskih kuća, ima netko kakav savjet (a da nije samoubojstvo) na koju foru to izračunati? Koji je najjednostavniji način i što mi je od dokumentacije relevantno za izračun.

Ono od SKDD ne služi ničemu jer tamo nema vrijeme transakcije, samo datum. Isto vrijedi i za sve ostalo… svugdje samo datumi a nigdje sata, minute i sekunde, dakle sve je neupotrebljivo. Da popijem arsen ili da se poprskam ciklonom B.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Dobro sad kad sam utvrdio da sam svojski nahebo jer sam trgovao preko više brokerskih kuća, ima netko kakav savjet (a da nije samoubojstvo) na koju foru to izračunati? Koji je najjednostavniji način i što mi je od dokumentacije relevantno za izračun.

Ono od SKDD ne služi ničemu jer tamo nema vrijeme transakcije, samo datum. Isto vrijedi i za sve ostalo… svugdje samo datumi a nigdje sata, minute i sekunde, dakle sve je neupotrebljivo. Da popijem arsen ili da se poprskam ciklonom B.

koliko sam skužio, sve vozbiljne brokerske kuće su izradile i dostavile svojim klijentima izračun – pbz, erste, hita, poba itd.

saberite izračune iz svojih brokerskih kuća, zbrojite iznose i to je to – vaša porezna osnovica

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Idi transakciju po transakciju. Stavi na papir svaki put kad kupiš nešto. Po redu. Svaki put kad kupiš, dodaj količinu, kad prodaješ oduzmi količinu s početka. Npr:

Na pocetku godine imao si 10 dionica, dodas 10 na listu ( nije važna cijena), iduci put si kupio 5 dionica po 10 kuna, dodaj na listu.

10 kom
5 kom po 10 kn

Onda si prodao 3 dionice po 6 kn, skineš s početka 3 komada i ne računaš kapitalni dobitak. Onda si kupio 8 kom po 7 kn. Lista izgleda ovako:

7 kom
5 kom po 10 kn
8 kom po 7 kn

Onda si prodao 15 kom po 20 kn. Križaš 7 kom od neoporezivih, 5 kom od 10 kn (za koje si potrošio 50 kn, a dobio 100 kn = 50 kn kapitalne dobiti). i 3 kom od 7 kn (za koje si potrošio 21 kn, a dobio 60 kn = 39 kn kapitalne dobiti).

Tvoja kapitalna dobit je 89 kn za tu dionicu. Ako je to sve, računaš 12% za porez i još od poreza računaš prirez ako ga imaš.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

koliko sam skužio, sve vozbiljne brokerske kuće su izradile i dostavile svojim klijentima izračun – pbz, erste, hita, poba itd.

saberite izračune iz svojih brokerskih kuća, zbrojite iznose i to je to – vaša porezna osnovica
[/quote]
Tako nikako ne može! Jedino možda ako nije istim dionicama trgovao kod jednih i drugih.

Od dokumentacije ti je SKDD najbolji za znat koje su bile transakcije, a onda od onih potvrda ili računa od brokera vidiš vrijeme, količinu i cijenu. I onda u Excel stavku po stavku.

Evo da i ja dam svoj skroman doprinos ovoj raspravi, i da napišem šta sam ja zaključio iz svega:
1. moj slučaj je slijedeći: tokom 2016 godine sam prodavao neke dionice kupljene prije 1.1.2016, dakle kapitalni dobitak je neoporeziv, i prodavao sam ih preko dva različita brokera, FIMA i Agram
2. uvidom u joppd obrasce na servisu e-gradjani (financije i porezi, e-joppd) ustanovio sam da je jedan broker (FIMA) uredno poslao zbirne mjesečne joppd obrasce u poreznu upravu za iznose prodaje, pri čemu je kao oznaku neoporezivog primitka naveo 2, a oznaku načina isplate 3 (jer sam ostavio lovu na računu brokera za daljnje kupovine). iz toga zaključujem da te prodaje nisam dužan prijaviti poreznoj jer su već prijavljene
3. također, kod tog brokera sam jedan dio love povukao na tekući (znači, tražio isplatu) i broker za to nije poslao poseban joppd obrazac jer je prodaja već bila prijavljena mjesec ranije (ja sam tražio isplatu u 11 mjesecu a prodao sam dionice u 9 mjesecu), tako da je broker korektno samo jednom prijavio neoporezivi kapitalni dobitak.
4. Drugi broker (Agram) nije u poreznu poslao ništa, tako da zaključujem da to moram sam napraviti i to po meni do 31.01.2017 godine, što mi je logično, jer joppd predaješ za mjesec unatrag. Ja ću to napraviti na način da u period stavim cijelu godinu (01.01.2016-31.12.2016I i oznaka joppd 16366 (jer je februar 2016 imao 29 dana).
5. usput ću sa zadovoljstvom poslati i mail u agram, baš me zanima šta će mi reći na to, zašto nisu poslali joppd u poreznu …
eto, nadam se da sam nekom pomogao, siguran sam da ima slučajeva kao moj, dakle, prije obilaska porezne najprije provjerite da li vam je vaš broker slao joppd obrasce u poreznu ili ne, pa onda u akciju …

New Report

Close