nego, koliko sam vidio, nitko nije pisao o sljedećem:
koliko vam se čini opravdano (isplativo) zadnjeg trgovinskog dana u godini (pa tako i u poreznom razdoblju) PRODATI namjerno ‘gubitaše’ kako bi si smanjili kapitalnu dobit?
naravno, pitanje je za prave trejdere koji love prilike svakodnevno, a ne za ove druge koji drže dionicu do + beskonačno (iako su u gubitku na nekima ali tvrdoglavo odbijaju prodati tipa BLJE, VPIK…)
mislim kad je gubitak od prodaje već odbitna stavka zašto ne iskoristiti?
Točno. To je dobra stvar i ja bi to napravio da sam morao/mogo (porez mi je 40 kn, a nisam imao nitijednu kupovinu u 2016 koja bi mi stvorila gubitak da sam išao prodati u prosincu-osim jedne izrazito nelikvidne,,,). Međutim, to je za trejdere samo odgađanje plaćanja kapitalnog dobitka (što je isto OK). Jer ako ju ideš opet u siječnu kupovati, kad ju budeš prodavao sa zaradom biti će ti na toj dionici veći kapitalni dobitak. Za one koji kupuju dugoročno je dobro. Prodaju u prosincu da naprave kapitalni gubitak, kupe natrag u siječnju i drže je više od 2 godine te nemaju poreza na nju…
Naime imam situaciju da nemam kapitalnu dobit na ime prodaje dionica kupljenih prije 01.01.2016., ali sam ostvario neoporezivi primitak njihovom prodajom.
Na obračunu koji sam dobio od PBZ brokera ovo nije zbrojeno niti jedno niti drugo već samo piše da nije oporezivo??? Treba li to onda prijavljivati ili kako je ranije rečeno to prijavljuju sami brokeri?
Nitko još nije dao siguran odgovor na to pitanje. Prema trenutno korištenoj aplikaciji u poreznoj upravi podatak o ukupnim neoporezivim primicima NE treba unositi u JOPPD obrazac (vidi video o popunjavanju JOPPD od erstebank što je na stranici 95 ove teme postavio kolega picolovac). No kroz par dana (kad im stigne nova aplikacija) to bi se moglo promijeniti. Zbog toga u PU uz JOPPD traže da se dostavi Izvještaj o svim prometima dionica u 2016. te obračun PKD.
Po mojemu ti ne bi trebao ništa prijavljivati. Ali možda sam u zabludi 🙁
[/quote]
ako imate uslugu eGrađani, odite si na pregled porezne kartice i Joppd-ova
naime, u 2015. godini su mjesečno (do 15-og dana u tek. mjesecu za prethodni mjesec) to u naše ime popunjavali i predavali brokeri, govorim za NEOPOREZIVE primitke
što nije bilo teško jer su sve prodaje bile neoporezive pošto porez na kapitalnu dobit nije bio na snazi
za 2016. godinu recimo tih obrazaca nema, brokeri ih nisu predavali a meni se čini da smo ih onda bili dužni predavati sami? neka me netko ispravi…
@Moller
A koja mi je razlika da li ga platim 17. 1. ili 29. 1.
Porezna osnovica, a i obaveza mi je jednaka na oba datuma.
kada bi moja uplata nešto pomogla K+ ministru, platio bih, ali on će svakako zadužiti 58 mlrd.kn i bez mene i sa mnom
@accountant i u 2016 to je bila obveza brokera. Neki su predavali. Iako izracun ne mora biti tocan.
@Moller
A koja mi je razlika da li ga platim 17. 1. ili 29. 1.
Porezna osnovica, a i obaveza mi je jednaka na oba datuma.
Sudeći prema prinosima koje forumaši prijavljuju na temi "Kolike prinose ostvarujemo", mogli bi u tih mjesec i pol dana na taj iznos porezne obveze zaraditi još 50-60%.
A za neke sam malo i rekao, neki bi u tom razdoblju udvostrucili net worth sa parama za burek i kefir.
[/quote]
samo se vi rugajte, ja sam već u ovoj godini napravio plus 6,28% za 1/2 mjeseca, ako bi tako išlo cijelu godinu, negdje oko 150% bi bilo do kraja 2017, al’ bi bilo poreza
Što se piše na A strani Joppda pod vrsta izvješća? Na špranci PBZ-a piše 8, a na špranci Hite 1.
Vrsta izvješća je 1 ili 11. Vidi Pravilnik o porezu na dohodak članak 20 http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_01_1_3.html
ne bih rekao, zašto onda kod mene 2015. ima hrpa Joppd-ova, a 2016. niti jedan?
ne ulazim u to kako to izračunati, samo konstatiram…
ako imate uslugu eGrađani
Vridi li išta ta usluga?
ako je izračun za poreznu osnovicu u minusu dali i onda moramo ispuniti obrazac joppd i predati ga poreznoj upravi naravno bez uplatnice.??
prijava poreza ide do 31.01.17. a uplatiti se izgleda može do 28.02.17. ?
@accountant tvoj ocito nije predavao.
@Kresso
vridi, vridi! kad je besplatno 😉
ništa te ne košta, možeš se tokenom od banke prijaviti (sve veće banke zastupljene…)
imaš uvid u poreznu karticu, mirovinsko (evidencija staža osiguranja), zdravstveno, e-imenik (možeš dijete špijunirati he-he), ma hrpa toga! neke su stvari samo pregled a za neke vrijedi dvosmjerna komunikacija, u smislu da možeš predavati zahtjeve (npr. izvadak iz matice rođenih, dođe ti na mail)
i tako…