svaka čast PBZ brokerima.ja sam danas internetom platio porez a sutra ako se probijem kroz snijeg nosim obrazac u poreznu da se riješim brige.
Na koji račun si uplatio porez?
VAŽNE NAPOMENE
Za sve fizičke osobe koje ostvare dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka, 01. siječnja 2016. godine stupile su na snagu odredbe Zakona o porezu na dohodak koje predviđaju oporezivanje dohotka od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka. Oporezuju se ostvareni neto kapitalni dobitci od ulaganja u financijske instrumente (poput vrijednosnih papira (dionice, obveznice), udjela u investicijskim fondovima, portfelja i sl.), stečene nakon 01.01.2016. i otuđene unutar 2 godine od dana kupnje.
Porezni obveznik je klijent, ne društvo koje je pružilo uslugu, a obveza podrazumijeva obračun, obustavu i uplatu poreza i prireza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka, za sve dobitke ostvarene u 2016. godini umanjene za kapitalne gubitke i povezane troškove, prijavu poreza putem JOPPD obrasca i vođenje Zakonom propisanih evidencija (evidencija financijske imovine po FIFO metodi).
Za 2016. godinu porez i prirez prijavljuju se i plaćaju do 31.01.2017. godine, stopa poreza iznosi 12%, uz pripadajuću prirez (prema mjestu boravka prijavljenom u Vašoj poreznoj kartici).
U želji da Vam olakšamo obvezu obračuna i prijave poreza, u okviru eTrade aplikacije ustrojili smo Zakonom propisanu evidenciju financijske imovine za 2016. godinu temeljem podataka kojima raspolažemo, po svakom klijentu korisniku eTrade aplikacije.
Predmetna evidencija i pripadajući obračun mogu Vam poslužiti kao primjer odnosno podloga za obračun i prijavu poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka za financijske instrumente koje ste stekli i otuđili putem FIMA Vrijednosnica tijekom 2016. godine, te Vam preporučamo da izvršite neovisnu provjeru cjelovitosti i točnosti podataka u istoj, koristeći pojedinačne obračune transakcija stjecanja i otuđenja financijskih instrumenata.
FIMA Vrijednosnice ne jamče, niti preuzimaju odgovornost za cjelovitost i točnost podataka u evidenciji zbog razloga kao što su primjerice, ne isključivo, netočni podaci o prebivalištu i prirezu klijenta, ulaznim podacima o nabavama koje nisu izvršene uz posredovanje FIMA Vrijednosnica, moguće programske pogreške prilikom generiranja evidencije, specifičan porezni tretman pojedinih korporativnih akcija ili činjenicu da ste dionice stjecali temeljem odluke CERPA, temeljem darovanja ili drugog pravnog posla koji može biti osnova za ugovornu preknjižbui sl.
Ovime društvo FIMA Vrijednosnice ni u kom slučaju ne preuzima odgovornost za obvezu obračunavanja, obustave i uplate poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka te druge povezane obveze koje su na strani klijenta propisane poreznim propisima, niti daje klijentu porezni savjet.
Za informacije o načinu ispunjavanja JOPPD obrasca kao i opće uplatnice možete pregledati informativnu brošuru koju možete pronaći unutar eTrade aplikacije
evo i broker je svjestan da je tu moguće milion grešaka. zakon je totalno promašen kao i 80% istih donesenih od samostalnosti. za neke smo se mogli vaditi na šeksove maligane ali za ovaj pojma nemam koga bi okrivili.
ne kužim, zašto odmah plaćate porez, mislite dobiti kakvu nagradu od PU?
@Moller
A koja mi je razlika da li ga platim 17. 1. ili 29. 1.
Porezna osnovica, a i obaveza mi je jednaka na oba datuma.
meni je njih, njihove aljkavosti, nesposobnosti i njihovog poreza na vrh glave, toliko mi se sve zgadilo da nisam uopće trgovao ove godine na ZSE, a ni ne znam kad ću opet jer osjećam averziju prema svemu!
@Moller
A koja mi je razlika da li ga platim 17. 1. ili 29. 1.
Porezna osnovica, a i obaveza mi je jednaka na oba datuma.
Sudeći prema prinosima koje forumaši prijavljuju na temi “Kolike prinose ostvarujemo”, mogli bi u tih mjesec i pol dana na taj iznos porezne obveze zaraditi još 50-60%.
A za neke sam malo i rekao, neki bi u tom razdoblju udvostrucili net worth sa parama za burek i kefir.
“Sudeći prema prinosima koje forumaši prijavljuju na temi “Kolike prinose ostvarujemo”, mogli bi u tih mjesec i pol dana na taj iznos porezne obveze zaraditi još 50-60%.”
Tu vrstu ingenioznosti prepuštam burzovnim maherima sa ovog foruma.
Daj bože da imamo što više takvih stručnjaka, ali pravih, a ne za potrebe samohvale.
popis svih iban računa jedinica lokalne samopuprave
https://www.porezna-uprava.hr/HR_porezni_sustav/Stranice/porez_na_dohodak.aspx
predzadnji red – NAZIV I BROJ RAČUNA
nego, koliko sam vidio, nitko nije pisao o sljedećem:
koliko vam se čini opravdano (isplativo) zadnjeg trgovinskog dana u godini (pa tako i u poreznom razdoblju) PRODATI namjerno ‘gubitaše’ kako bi si smanjili kapitalnu dobit?
naravno, pitanje je za prave trejdere koji love prilike svakodnevno, a ne za ove druge koji drže dionicu do + beskonačno (iako su u gubitku na nekima ali tvrdoglavo odbijaju prodati tipa BLJE, VPIK…)
mislim kad je gubitak od prodaje već odbitna stavka zašto ne iskoristiti?
Naime imam situaciju da nemam kapitalnu dobit na ime prodaje dionica kupljenih prije 01.01.2016., ali sam ostvario neoporezivi primitak njihovom prodajom.
Na obračunu koji sam dobio od PBZ brokera ovo nije zbrojeno niti jedno niti drugo već samo piše da nije oporezivo??? Treba li to onda prijavljivati ili kako je ranije rečeno to prijavljuju sami brokeri?
Nitko još nije dao siguran odgovor na to pitanje. Prema trenutno korištenoj aplikaciji u poreznoj upravi podatak o ukupnim neoporezivim primicima NE treba unositi u JOPPD obrazac (vidi video o popunjavanju JOPPD od erstebank što je na stranici 95 ove teme postavio kolega picolovac). No kroz par dana (kad im stigne nova aplikacija) to bi se moglo promijeniti. Zbog toga u PU uz JOPPD traže da se dostavi Izvještaj o svim prometima dionica u 2016. te obračun PKD.
Po mojemu ti ne bi trebao ništa prijavljivati. Ali možda sam u zabludi 🙁