…treba ti FER ..da to ,napraviš !
Bravo HITA!
Ajde da me se konačno rastereti svih briga, svaka čast, fino sve u Excelu posloženo i izračunata osnovica poreza na kapitalnu dobit. Sad su Agram brokeri još na redu.
Nadam se da će vam ovo pomoći…
Video uputa – ispunjavanje JOPPD OBRAZAC
https://web.erstebroker.hr/documents/002/JOPPD/JOPPD%20-%20HTML.html
Uputa porez na kapitalnu dobit
https://web.erstebroker.hr/documents/002/Uputa%20-%20Kapitalna%20dobit%20Erste.pdf
JOPPD OBRAZAC (Elektronski obrazac za jednostavno popunjavanje)
https://web.erstebroker.hr/documents/002/Obrazac%20JOPPD%20erste.pdf
I Hita je stavila način popunajvanja i obrasca i sve lijepo objasnila.
Naravno da ipak mora biti određenih kompliciranja ali ne od strane bokera već od sulude države jer: Ukoliko ste imali i neoporeziv dohodak od kapitala, (kupljene dionice prije 01.01.2016. a prodane u 2016 godini) potrebno je u B strani JOPPD obrasca u koloni 15.1. navesti taj iznos umanjen za proviziju.
ali riješti ću i to, ne brinite uhljebi!
Jedna stvar me iznenadila rok za predaju JOPPD je 31.01. a ne kraj veljače kako su me uvjeravali.
Bravo HITA!
Ajde da me se konačno rastereti svih briga, svaka čast, fino sve u Excelu posloženo i izračunata osnovica poreza na kapitalnu dobit. Sad su Agram brokeri još na redu.
a što ćeš sa FIFO obračunom? jer lako moguće da si preko 2 brokera kupovao iste dionice u isto vrijeme i da su ti cijene bile različite…
p.s. koliko ti je HITA to naplatila ili je besplatno?
Pojasni, ne razumijem te. Lako je moguće da sam preko dva brokera kupovao iste dionice? Ne kužim kakve to veze ima? Bitno je da nisam kupio dionicu kod jednog pa je registrirao s drugim i potom prodao. Tu je sve u redu, čist sam i nema problema.
Ovaj izračun se slaže s mojom okvirnom evidencijom jer znam s koliko sam započeo godinu i koliko sam imao na kraju godine kod HITA-e. Nisam povlačio novce i nisam uplaćivao ništa… i paše. Dakle izračun je TOČAN. Država trlja ruke jer će porez koji moram uplatiti nahraniti povelik broj uhljeba.
Ovaj izračun je besplatan.
PBZ stiglo sve, transakcije, oporezivo, neoporezivo, jasno, pregledno, točno, ukupan iznos dobitaka i gubitaka, razlika, ma sve 4,99 , jer samo jedan nedostatak imaju, nisu poslali lovu na investor za platiti porez, sada moram po kredit, nema više prodaje ove godine
Odlično Moller 🙂 ajde nek se to malo po malo riješava na naše zadovoljstvo. Meni je ova godina krenula loše baš zato jer sam se morao baviti ovakvim glupostima umjesto da sam se mogao fokusirati na trgovanje.
@poaskubidu
pa FIFO metoda odnosi se na tebe kao poreznog obveznika i SVE tvoje transakcije, bez obzira preko kojeg brokera trguješ. Dakle ako si kupio npr. OPTE kod brokera A, a drugi dan po drugoj cijeni opet kupiš OPTE kod brokera B po drugoj cijeni pa za par dana prodaš dionicu OPTE koju si kupio kod brokera B, tebi bi se porez trebao obračunati prvo na dionice OPTE kupljene kod brokera A, a ne kod brokera B jer si tamo kupio prve dionice OPTE. Možda i griješim, ali mislim da je tako i tu onda nastaje problem kod izračuna poreza na KD
@poaskubidu
pa FIFO metoda odnosi se na tebe kao poreznog obveznika i SVE tvoje transakcije, bez obzira preko kojeg brokera trguješ. Dakle ako si kupio npr. OPTE kod brokera A, a drugi dan po drugoj cijeni opet kupiš OPTE kod brokera B po drugoj cijeni pa za par dana prodaš dionicu OPTE koju si kupio kod brokera B, tebi bi se porez trebao obračunati prvo na dionice OPTE kupljene kod brokera A, a ne kod brokera B jer si tamo kupio prve dionice OPTE. Možda i griješim, ali mislim da je tako i tu onda nastaje problem kod izračuna poreza na KD
Ne griješiš. Od brokera ovo što ste dobili, važi samo ako trguješ preko jednih brokera. Ako nastaje kombinacija kakvu ti navodiš, onda sam moraš računati i točno tako, prvo se prodaju one prve kupljene.
Ove godine nek bude kako bude, ali za 2017 treba zakonom narediti da to vodi SKDD ili POREZNA , jer ja nisam knjigovođa vec tamo neki mali ulagač i brinem se kako zaraditi neku lovu, pa nek oni brinu za svoju ako im je stalo
@poaskubidu
Ne griješiš. Od brokera ovo što ste dobili, važi samo ako trguješ preko jednih brokera. Ako nastaje kombinacija kakvu ti navodiš, onda sam moraš računati i točno tako, prvo se prodaju one prve kupljene.
[/quote] Provjerio i da obojica ste u pravu. Katastrofa. Mislim da mi je zadnji izlaz porezni savjetnik? Što mislite?