Kod nas sve ide j,,,, lud zbunjenog.
Upravo se vratio iz Porezne Uprave Novi Zagreb, informacije koje sam dobio su sljedece :
– prijava se predaje do kraja veljace
– ne treba nikakav obrazac vec rucno napisati molbu da mi se izvrsi izracun poreza na kapitalnu dobit ,
– priloziti ispravu o stjecanju i otudjenju ( znaci ono kaj ima na stranicama skdd sve transakcije )
-ako smo imali negdje gubitak , sastaviti izvjesce o gubitku
-troskovi brokera prilikom kupnje i prodaje nam nejdu u trosak
-to sve se predaje na ududzbenom salteru,
-cekamo rjesenje o porezu i tek onda placamo porez ,
Evo toliko od mene, a dal je to bas tako u praksi, vidjet cu kad se pojavim na salteru 🙂
e ovo mi već ima i glavu i rep jer najlogičnije mi je da bih nešto platio je da mi pošalju rješenje da nešto moram platiti …
[/quote]
Meni uopće nema ni glavu ni rep i različito je za 180 stupnjeva od onoga što smo do sad smatrali da je pravilno.
-troskovi brokera prilikom kupnje i prodaje nam nejdu u trosak
Ovo ne može biti točno,zdrav razum nam govori da se porez plaća na DOBIT,to je trošak a ne dobit,odnosno jest dobit ali samo brokeru,i on će na to platiti porez.
Istom logikom nam mogu naplatiti i porez na gubitak,zarađeno nije ni prvo ni drugo.
[/quote]
ja sam dobio od poba brokera izlist svih trnsakcija – s uračunatim toškovima transakcije – dakle pri kupnji cijena kupnje plus provizija, pri prodaji – cijena prodaje minus provizija. ta dva iznosa oduzmeš i to je kapitalna dobit odn. gubitak
[/quote]
Pravilnik o porezu na dohodak ( važeći do 31.12.2016.)
ČL. 73., st. 18
(18) Predujam poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka iz članka 30. stavaka 16. i 17. Zakona, osim kapitalnih dobitaka po osnovi otuđenja udjela u trgovačkim društvima, obračunava se, obustavlja i uplaćuje i to na svaki pojedinačno ostvareni primitak koji je izvor kapitalnog dobitka po stopi od 12% bez priznavanja osobnog odbitka iz članka 36. i/ili članka 54. Zakona, a u rokovima propisanim člankom 51. stavcima 8. i 10. Zakona. Pri utvrđivanju kapitalnog dobitka ili kapitalnog gubitka uzimaju se u obzir i svi pripadajući troškovi koji su naplaćeni na teret poreznog obveznika (naknade brokera, depozitorija i burze).
[/quote]
uzimaju se u obzir – ostvarena zarada minus prateći troškovi – jednako neto zarada – jednako porezna osnovica.
i troškovi skrbništva ako se vani tržilo se uzimaju u obzir …
i troškovi skrbništva ako se vani tržilo se uzimaju u obzir …
da, razne su sad varijante moguće, ali za gros nas smrtnika brokerske naknade su jedine releevantne, mislim da većina ipak ne trguje vani ili ima toliko da mora držati na skrbničkim računima
Evo vam moja tablica koju sam sam izradio, slobodno može komentari.
Dali bi na taj papir trebao staviti još svoje ime i prezime i oib?
Utjecaj “haraca”? Pa sto se o tome moze pozitivno ili bilo kako komentirati? To je obicno s*anje… Nek placa tko hoce! Jedni zamracuju milijarde a drugi neka od svoje crkavice sami racunaju i plate, katastrfa m2!
bila mi je rekla brokerica telefonom da ce ovaj tjedan, danas nisam gledao, zadnje kad jesam jos nista od obecanja, ni mailom ni na investoru, danas je petak.
[/quote]
evo stavili botun kapitalni dobitci/gubici, kad udjes i stisnes dohvati pojave se crvena slova "Poštovani, za prikaz izvješća, molim Vas, kontaktirajte Brokere na broj telefona 01/ 489 1331.". nisu lagali, botun stavljen ovaj tjedan:))))))
[/quote]
Proradilo! kapitalni dobitci/gubici, godina, dohvati bez specificirane dionice i daje pdf – lijepi pregled svih transakcija po dionicama, ne treba sam slagati excel.
I kaj s tim?
svaka čast PBZ brokerima.ja sam danas internetom platio porez a sutra ako se probijem kroz snijeg nosim obrazac u poreznu da se riješim brige.
Portal i prateće alate razvili su stručnjaci i programeri tvrtke Koios. Koios razvija, dizajnira i analizira izvještajne sustave za vodeće banke i financijske institucije, a svoje veliko iskustvo u IT podršci poslovanju financijskog sektora dokazao je na šest tržišta u regiji.
ovi su sebi našli način kako zaraditi 25kn. nije bog zna koliko ali ako računamo da ima 100 000 obveznika skupit će se nešto. ovi u poreznoj mogu dalje grijati stolice i čekati da im neko njihov posao donese serviran na pladnju.
što se tiče trgovine vani tu se bome i nakupe troškovi. npr jedan je i prekonoćni swap ako se nisi riješio papira isti dan. i sad su svi ti brokeri manje više u nekom poreznom raju. kako će se to dokazivati i tko će tu kome vjerovati na lijepu riječ?
Ovo sto je Hita poslala sam odmah obrisao. To od srama ne bi pasu posla. Mislim da cu se uskoro pozdravit s njima.
A ako drzava misli da cemo mi trebat vodit knjigovodstvo za trgovanje dionicama,e tek tu su se presli. Pozdravim se i sa ovom vrsti razbibrige i idemo dalje.