Ajd nemoj gluposti pisati. Znači tko trguje sa futures ugovorima na S&P500 (1 ugovor je 250.000 USD) treba platiti 250 USD provizije kad kupi i još toliko kad zatvori transakciju što je tvojih 0.1% od iznosa transakcije? Trošak transakcije – brokerska provizija je ukupno 5 USD na kupnju i prodaju i sad bez obzira ti zaradio ili izgubio trebaš platit 500 USD ili 0.1%. Baš si pametan. Ajd nas još kojim svojim biserom pošasti 😉
Ha,ha,čitam malo ove vaše komentare i čini se da svaki ogranak porezne vodi svoju politiku,kao da živim u više različitih država.
Nemojte se zamarati,nema tu pomoći jer što god napravili moguće da će biti pogrešno.
Osobno ću učiniti sljedeće:
Izračunati dobit- gubitke-brokerske naknade i neto iznos upisati u obrazac,ispuniti ga najbolje što znam,uplatiti i poslati poštom preporučeno do kraja mjeseca,jer mi je muka kad ih samo vidim onako nesposobne.Bez drugih papira.
Sve ostalo,ako ih bude zanimalo neka me kontaktiraju.
I to je to.
Ja još od svog brokera (PBZ) nisam dobio potrebite podatke za ispunjavanje JOPPD obrasca.
Jutros sam ih kontaktirao i dobio odgovor da intenzivno rade na tome, da su nam već trebali dostaviti potrebne podatke, te da će najvjerojatnije danas tijekom dana ili sutra isto dostaviti na adekvatan način.
Nadam se da će podaci koje dostave biti kvalitetni i dostatni za kvalitetno i točno podnošenje JOPPD obrasca.
Inače smatram da su kako donositelj Zakona i važećeg Pravilnika, tako čini mi se i ostali sudionici kao organizirani sudionici na tržištu kapitala zakazali i jednostavno ostavili naročito male ulagače na tržištu kapitala u nezgodnoj situaciji što se tiče predaje JOPPD obrasca i uplate poreza.
Prema Zakonu i Pravilniku za poreznog obveznika postoji obveza vođenja evidencije po FIFO metodi.
Navedeno je što ona mora sadržavati, ali u prilogu Pravilnika nigdje nije naveden niti prikazan takav obrazac, kao što postoje primjerci drugih obrazaca.
U čitavoj neizvjesnosti dok čekam podatke svog brokera, pokušao sam izračunati porez koji moram platiti, međutim moram reći da je to bez odgovarajuće aplikacije težak zadatak, ako se držite FIFO metode. Srećom po mene protekle godine nisam nešto bio aktivan na tržišzu kapitala, te se nadam da
ću ako ništa drugo, barem napraviti točan izračun porezne obveze, izvršiti uplatu te time izbjeći nepotrebne probleme s Poreznom.
U svom razmišljanju došao sam do zaključka da bi u narednom razdoblju ili brokeri ili SKDD trebali voditi evidencije po FIFO metodi za svoje klijente, odnosno ulagače, odnosno da bi za to trebala postojati jedinstvena aplikacija za vođenje evidencije i izračun porezne obveze. Takove evidencije i izračuni dostavile bi se poreznom obvezniku, koji bi na temelju istih popunio JOPPD obrazac i izvršio uplatu porezne obveze.
Takav način po meni bi bio vrlo efikasan. Smatram da za takav pristup brokeri i/ili SKDD imaju resurse, te da bi to bilo veliko rasterećenje i olakšanje za ulagatelje. U protivnom, ako se nešto pametno ne učini, bojim se da će mnogi (naročito manji ulagatelji u dionice) odustati od ulaganja na tržištu kapitala.
A možda je to ipak nekome i u interesu !?
A možda je to ipak nekome i u interesu !?
Ma nije to. Problem je u APIS-u tvrde odgovorni
Kako navodite da se godišnje izvješće o uplati porez na kapitalnu dobit ostvarenu u 2016. predaje do 31.01.2017, a prema Zakonu o porezu na dohodak NN 115/16, koji stupa na snagu od 01.01.2017. članak 70 rok za predaju je posljednji dan mjeseca veljače, isti nije naveden u prijelaznim i završnim odredbama da se primjenjuje po starom zakonu, također prema Pravilniku o porezu na dohodak NN 1/17, čl. 17, stavak 14 rok za predaju je posljednji dan mjeseca veljače.
U ovom članku isti taj rok je naveden
Više od 100.000 građana obveznici su novog poreza, a mnogi od njih nisu toga ni svjesni
zanima me koji je rok predaje i da li se netko informirao u Poreznoj upravi.
Serija
nema tu tocnih informacija, cini se da svaka porezna, svaki referent zakon tumaci na svoj nacin .
evo, ja sam stavio kaj su mi rekli u novom zg, pa mozemo usporedit kad netko stavi info iz Os, Ri, St i drugih gradova, uvjeren sam da ce bit razlicito
Kod nas sve ide j,,,, lud zbunjenog.
Upravo se vratio iz Porezne Uprave Novi Zagreb, informacije koje sam dobio su sljedece :
– prijava se predaje do kraja veljace
– ne treba nikakav obrazac vec rucno napisati molbu da mi se izvrsi izracun poreza na kapitalnu dobit ,
– priloziti ispravu o stjecanju i otudjenju ( znaci ono kaj ima na stranicama skdd sve transakcije )
-ako smo imali negdje gubitak , sastaviti izvjesce o gubitku
-troskovi brokera prilikom kupnje i prodaje nam nejdu u trosak
-to sve se predaje na ududzbenom salteru,
-cekamo rjesenje o porezu i tek onda placamo porez ,
Evo toliko od mene, a dal je to bas tako u praksi, vidjet cu kad se pojavim na salteru 🙂
e ovo mi već ima i glavu i rep jer najlogičnije mi je da bih nešto platio je da mi pošalju rješenje da nešto moram platiti …
Upravo se vratio iz Porezne Uprave Novi Zagreb, informacije koje sam dobio su sljedece :
– ne treba nikakav obrazac vec rucno napisati molbu da mi se izvrsi izracun poreza na kapitalnu dobit ,
– priloziti ispravu o stjecanju i otudjenju ( znaci ono kaj ima na stranicama skdd sve transakcije )
Evo toliko od mene, a dal je to bas tako u praksi, vidjet cu kad se pojavim na salteru 🙂
e ovo mi već ima i glavu i rep jer najlogičnije mi je da bih nešto platio je da mi pošalju rješenje da nešto moram platiti …
[/quote]
Meni uopće nema ni glavu ni rep i različito je za 180 stupnjeva od onoga što smo do sad smatrali da je pravilno.
Ovo ne može biti točno,zdrav razum nam govori da se porez plaća na DOBIT,to je trošak a ne dobit,odnosno jest dobit ali samo brokeru,i on će na to platiti porez.
Istom logikom nam mogu naplatiti i porez na gubitak,zarađeno nije ni prvo ni drugo.
[/quote]
Meni uopće nema ni glavu ni rep i različito je za 180 stupnjeva od onoga što smo do sad smatrali da je pravilno.
Ovo ne može biti točno,zdrav razum nam govori da se porez plaća na DOBIT,to je trošak a ne dobit,odnosno jest dobit ali samo brokeru,i on će na to platiti porez.
Istom logikom nam mogu naplatiti i porez na gubitak,zarađeno nije ni prvo ni drugo.
[/quote]
da ne prepisujem, potpisujem, ako troškovi brokera nisu trošak, onda je u tijeku pljačka ulagača od strane PU
[/quote]
[/quote]
ja sam dobio od poba brokera izlist svih trnsakcija – s uračunatim toškovima transakcije – dakle pri kupnji cijena kupnje plus provizija, pri prodaji – cijena prodaje minus provizija. ta dva iznosa oduzmeš i to je kapitalna dobit odn. gubitak
[/quote]
[/quote]
ja sam dobio od poba brokera izlist svih trnsakcija – s uračunatim toškovima transakcije – dakle pri kupnji cijena kupnje plus provizija, pri prodaji – cijena prodaje minus provizija. ta dva iznosa oduzmeš i to je kapitalna dobit odn. gubitak
[/quote]
Pravilnik o porezu na dohodak ( važeći do 31.12.2016.)
ČL. 73., st. 18
(18) Predujam poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka iz članka 30. stavaka 16. i 17. Zakona, osim kapitalnih dobitaka po osnovi otuđenja udjela u trgovačkim društvima, obračunava se, obustavlja i uplaćuje i to na svaki pojedinačno ostvareni primitak koji je izvor kapitalnog dobitka po stopi od 12% bez priznavanja osobnog odbitka iz članka 36. i/ili članka 54. Zakona, a u rokovima propisanim člankom 51. stavcima 8. i 10. Zakona. Pri utvrđivanju kapitalnog dobitka ili kapitalnog gubitka uzimaju se u obzir i svi pripadajući troškovi koji su naplaćeni na teret poreznog obveznika (naknade brokera, depozitorija i burze).