Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@drevil

-za u 2016. oporezive prodaje dionica: pises da se upise 12, a po meni treba upisati 11?
Točno, ispričavam se na grešci, dogodilo se nenamjerno

Jos je ostalo meni nejasno za neoporezivu i za oporezivu kd slijedece na joppd obrascu:
I (II pod B) oznaka izvjesca: koje postoje i koji od njih treba staviti?
II (III pod B) vrsta izvjesca: koje postoje i koji od njih treba staviti?
ako imas oporezivu kd: 6.1. Oznaka stjecatelja-osiguranika: koje postoje i koji od njih treba staviti?
ako imas oporezivu kd: 6.2. Oznaka primitka-obveze doprinosa: koje postoje i koji od njih treba staviti?
16. 1. Oznaka načina isplate: koje postoje i koji od njih treba staviti?
16.2. Iznos za isplatu (nejasno ako imas neoporezivu i oporezivu kd): kod neoporezivih ide prodajna vrijednost, kod oporezivih ide kapitalna dobit/dohodak umanjen za porez i prirez, e sad kako upisati i jedno i drugo u istu kucicu?

ina2 o kojem obrascu je rijec, moze link? Da li netko drugi zna ili zna link na sluzbeni izvor?

[/quote]
Šifre za str.A, Joppd obrasca naći ćete tako da u preglednik ukucate “Šifrarnik gradova i općina”(isplate.info). Tamo su Vam stope poreza, prireza i linkovi na šifre za popunjavanje JOPPD-a, kao i uplatni računi za porez i prirez za dotični grad. Poziv na broj za uplatu poreza na kap. dobit, naći će te tako da isti tekst upišete na preglednik. Izbacit će Vam brošuru o istom, na kraju brošure je primjer uplatnice i opis načina popunjavanja.
Primjeri popunjenih JOPPD imate na stranicama PU (nema primjera za kap. dobit, ali ima za dividendu). Čisto da pogledate kako to izgleda. Šifru datuma izvješća za JOPPD, naći ćete tako da taj tekst upišete na preglednik i izbacit će Vam tablicu gdje ćete naći potreban datum.

Jedno konkretno pitanja, isto tako nadam se konkretnom odgovoru. Naime, ako sam prošle godine kupio dionica u vrijednosti npr. 100.000 kn i prodao i dobio van 200.000 kn s time da su svi kupovni i prodajni nalozi bili skriveni (tako da ih i moj broker ne vidi) i sad dignem lovu i odem u drugu zemlju smatram li se poreznim obveznikom. Kako te naloge nitko nije mogao vidjeti tako sam izbjegao placanje poreza. Jesam li u pravu?

Jedno konkretno pitanja, isto tako nadam se konkretnom odgovoru. Naime, ako sam prošle godine kupio dionica u vrijednosti npr. 100.000 kn i prodao i dobio van 200.000 kn s time da su svi kupovni i prodajni nalozi bili skriveni (tako da ih i moj broker ne vidi) i sad dignem lovu i odem u drugu zemlju smatram li se poreznim obveznikom. Kako te nalogr nitko nije mogao vidjeti tako sam izbjegao placanje poreza. Jesam li u pravu?

naravno da si porezni obveznik…a to što si koristio H naloge je irelevantno jer je to sve u kompjuteru trajno pohranjeno i ako porezna to zatraži, lako dobiju izlist…osim toga, kod svake skrivene (H) transakcije koju si napravio, broker ti je izradio obračun te se točno na njemu vidi koliko si čega i po kojoj cijeni kupio/prodao i taj obračun broker ima obvezu čuvati
nego…kad čitam ovo tvoje, zapitam se koliko imaš godina???

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

tokom 2016 godine samo san kupija nešto dionica HT ..ništa nisam prodava..jel moram nešto i
spunjat za poreznu ili ne?

ne

@analiza
Mora da se šalite, pa H nalog je samo skrivena količina da se ne vidi u gledalicama puna količina, kada se izvršava, to je najobičniji nalog koji se evidentira kao i svaki drugi.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

nego…kad čitam ovo tvoje, zapitam se koliko imaš godina???

3

..još jedno pitanje dali se poreznoj mora dostavit koliko imamo dionica bez obzira jesmo li šta kupili ili prodali za tu godinu (2016)?
..brat ima dionice i nije ništa ni kupova ni prodava od 2013 godine triba li šta dostavit poreznoj?

po stoti put, ne!
Pa čak da ste i kupovali i priodavali u 2016, i pritom niste ostvarili kapitalni dobitak ne trebate ništa prijavljivati poreznoj upravi.
A i ako imaš obvezu prijave kapitalnog dobitka vjerojatno će bolje proći oni koji to ne prijave, jer se u Poreznoj time nitko ne bavi, tamo je totalna konfuzija!

@invest
ovdje morate dobro paziti da zastara za porezni dug ne zastarjeva tako brzo.
ja vjerujem da će porezna za godinu dvije to sve lijepo ustrojiti, i onda će otkriti da nismo plastili i prijavili obvezu plaćanjua poreza.
tada slijedi ili obveza plaćanja, što nebi bio problem, ali može biti uz to i kazna, a onda je problem jer kazne nisu male.

dan je pametniji od noći!

@IVA09

Sve 5. Ovdje ne pozivam na ne plaćanje poreza, ni slučajno.
Samo hoću reći kolika je konfuzija u Poreznoj!
A i veće “mačke” nisu uhvatili i kaznili zbog neplaćanja poreza, teško da će i ove naše “miševe” (bez uvrede ikome) s burze.
Najgore je što vidim da su forumaši itekako zbunjeni, svašta se ovdje piše i misli, pa čak čitam i da imaš obvezu plaćanja poreza na nerealizirani kapitalni dobitak, ili da moraš prijavljivati same kupovine u 2016 godini, ili da dionice koje si kupio u 2013 a prodao u 2016 podliježu porezu.
Sve je to netočno! Ljude sve to zbunjuje, i velika je šteta što to SKDD nije objedinio i preuzeo na sebe!

Jedno konkretno pitanja, isto tako nadam se konkretnom odgovoru. Naime, ako sam prošle godine kupio dionica u vrijednosti npr. 100.000 kn i prodao i dobio van 200.000 kn s time da su svi kupovni i prodajni nalozi bili skriveni (tako da ih i moj broker ne vidi) i sad dignem lovu i odem u drugu zemlju smatram li se poreznim obveznikom. Kako te naloge nitko nije mogao vidjeti tako sam izbjegao placanje poreza. Jesam li u pravu?

Nesto si ti pobrkao za skrivene naloge. 🙂 Nije on skriven od brokera, vec je skrivena kolicina.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

@analiza

Mora da se šalite, pa H nalog je samo skrivena količina da se ne vidi u gledalicama puna količina, kada se izvršava, to je najobičniji nalog koji se evidentira kao i svaki drugi.

valjda je sad napokon shvatio

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

kada se konkretno plaća porez na KD: prije podnošenja porezne prijave pa se prilaže uplatnica kao dokaz da je porez uplaćen ili nakon podnošenja prijave te nakon što (valjda) porezna uprava donese rješenje o iznosu tog poreza?

Ignore: KressoM, delux

New Report

Close