Dakle, u starom zakonu nigdje ne pišu naknade i troškovi kredita, tako da nisam siguran smiju li se oni ove godine koristiti.
A u novom zakonu bi meni logika nalagala kako je pisano da nisu bitne naknade za te dionice za koje imate dobitak ili gubitak, nego za neku godinu (2017) se oduzima suma svih naknada koje ste platili. baš tu godinu. Pa makar većina toga bile naknade za kupnju nekih dionica koje ćete tko zna kada prodati.
dajte pročitajte zadnjih 10-15 stranica ove teme
stari pravilnik:
(18)
Pri utvrđivanju kapitalnog dobitka ili kapitalnog gubitka uzimaju se u obzir i svi pripadajući troškovi koji su naplaćeni na teret poreznog obveznika (naknade brokera, depozitorija i burze).
osnovni problem ovog zakona je da miješaju pojmam primitka i dobitka. i zato bi ga se eventualno moglo srušiti na ustavnom sudu ako se nađe neki dovoljno važni lobi kojeg ust sud ne može ignorirati.
Da, i onda slijedi moja žalba, i pitanje institucijama, tko me je obavijestio što i kad trebam prijaviti, barem emailom? skdd, porezna, broker??? svi oni imaju moje podatke, račune, adresu, telefone? čak i ameri imaju moje podatke zahvaljujući masonskoj mašineriji u samom vrhu države, zar nismo svi to potpisali u banci? I na kraju, gdje piše da to moram osobno znati izračunati, nek pošalju listu transakcija i cifru za platiti, barem to
Po zakonu smo obavezni. Nisam ja reko da je zakon dobar, al eto, takav je. To što ti nisi znao mislim da, nažalost, ne oslobađa od krivnje.
I nigdje uopće ne piše da moraš osobno znati izračunati. Postoje porezni savjetnici pa se njih može platiti. A što se zakona tiče, ako ne znaš, ne moraš se baviti tim poslom. Mislim da tako zakon gleda na to.
A tebi sretno sa žalbom!
[/quote]
razumijem što hoćeš reći, ali pravno gledano, ne može te nitko kazniti ako ne znaš, a isto tako ako nemaš novaca za savjetnike ili ih jednostavno ne želiš platiti, takav tupav zakon ne postoji ni u našoj zemlji, što znači da još nismo dotakli dno dna. Ako zakon kaže mora se predati, predat ću im žvrljotinu na kojoj piše da moram platiti npr 123,45kn. I što onda?
To je druga stvar. Predaj žvrljotinu. Ali moras predat prijavu. Pogledaj sto je napisao Dandy na Eclectici, dao sam link pred stranicu/dvije…
može te kazniti. pisce zakona to ne dira. oni žive u svojem svijetu i oni misle da su kreirali super zakon. u drugim državama sve to odrađuju brokeri ili centralni registri vr. papira, a ne fizičke osobe. ali, kako su napisali, tako će i dobiti. oni to nisu u stanju provjeriti niti izračunati jer nemaju iskustva. ja opće ne namjeravam ništa prijaviti pa što bude, neka bude. radije ću platiti kaznu nego da se mučim sa nekim izračunima. je.be mi se.
Na zadnje 3 stranice ste ga još više zakomplicirali, i sad stvarno ne znam koji model da odaberem za izračunavanje. Prestrašno.
Ako ja angažiram i platim poreznog savjetnika da mi izračuna poreznu prijavu, dali eventualne kazne zbog krivog izračuna plaćam ja ili on?
Da li je itko od Vas dobio kakve dokumente na PBZ Investor? Rekli su mi da će nešto slati ali zasad ništa ne vidim.
bila mi je rekla brokerica telefonom da ce ovaj tjedan, danas nisam gledao, zadnje kad jesam jos nista od obecanja, ni mailom ni na investoru, danas je petak.
[/quote]
evo stavili botun kapitalni dobitci/gubici, kad udjes i stisnes dohvati pojave se crvena slova “Poštovani, za prikaz izvješća, molim Vas, kontaktirajte Brokere na broj telefona 01/ 489 1331.”. nisu lagali, botun stavljen ovaj tjedan:))))))
Zasto je Boris Lalovac natukao suprugu? Nije znala izracunat porez na kapitalnu dobit. A on donio zakon, tj. bio glavni kod donosenja zakona.
Malo crnog humora, morao sam…
Ja sad imam 8 tablica a samo jedna je točna (možda nijedna) , najmanja cifra za platit porez i prirez mi je 374,83kn a najveća je 468,24kn.
Prvi slučaj: datum kupnje u 2015 a namira u 2016 i prodano s dobitkom u 2016. (mogu računati ali i ne mogu, šta ako poreznoj dođe izvještaj iz SKDD s danom namire i onda mi fali ta transakcija ?)
Drugi slučaj: kupljenu u 2016 i prodano s gubitkom u 2016. Sada je tu dva način za odbit taj gubitak: oporeziv dobitak manje oporeziv gubitak ili se računa neoporeziv dobitak manje neoporeziv gubitak i onda manje oporeziv gubitak i onda ako ti ostane razlika odbijaš od oporezivog dobitka ( nadam se da kužite caku, jer sam sad izgubljen).
Treći slučaj: dionice DELT-R-A sam računao da su 15,10,2016 pretvorene iz 104 u 1 i zbrojio cijenu tih 104 u jednu a može se računati da su 15,10,2016g prodane sve po 22kn i da se plača porez do te razlike do 22kn a ostale se iz 104 pretvaraju u jedno po cijeni od 2288kn i sad kad ih se proda se plača porez na razliku od 2288 do prodajne cijene.
Nadam se da vam nisam zakomplicirao.
Spekulant, ne morate mi docirati, pročitao sam (nažalost) sve stranice ove teme. Nisam očekivao da se pravilnikom toliko mijenja smisao zakona. Sada sam i našao stari pravilnik, u njemu piše i da se gubici mogu koristiti samo od prodaje dionica kupljenih nakon 1.1.2016.
(19) Kapitalni gubici iz članka 30. stavka 24. Zakona koji mogu umanjiti dohodak od kapitalnih dobitaka iz istog poreznog razdoblja, priznaju se samo ako su ostvareni temeljem financijske imovine stečene od 1. siječnja 2016. i ako su ostvareni u roku od 3 godine od dana nabave, odnosno stjecanja financijske imovine koja se otuđuje.
Zanimljiva je stvar da je novi pravilnik puno kraći i da u njemu jako malo piše o porezu na kapitalnu dobit/gubitak, jedino što piše da kod predaje treba prijaviti sve kapitalne gubitke/dobitke, oporezive i neoporezive. Računanje naknada pod gubitak je prebačeno pod zakon a ovaj dio da se samo mogu računati kapitalni gubici od prodaje imovine koja se držala kraće od 2/3 godine više ne postoji…
Ali za taj porez se ionako očekuje da će ga obračunati SKDD.
pravilnik nije još cijeli izašao, samo su dali najnužnije s obzirom da je zakon stupio na snagu sa 1.1., proširiti će ga kroz mjesec dana najvjerojatnije
Spekulant, ne morate mi docirati, pročitao sam (nažalost) sve stranice ove teme. Nisam očekivao da se pravilnikom toliko mijenja smisao zakona. Sada sam i našao stari pravilnik, u njemu piše i da se gubici mogu koristiti samo od prodaje dionica kupljenih nakon 1.1.2016.
(19) Kapitalni gubici iz članka 30. stavka 24. Zakona koji mogu umanjiti dohodak od kapitalnih dobitaka iz istog poreznog razdoblja, priznaju se samo ako su ostvareni temeljem financijske imovine stečene od 1. siječnja 2016. i ako su ostvareni u roku od 3 godine od dana nabave, odnosno stjecanja financijske imovine koja se otuđuje.
Moze link na taj stari pravilnik
@xdado
sve je već izdiskutirano, ali u zadnjih tjedan dana se ovdje ponovno dovodi u pitanje sve što je davno zaključeno
– jel ide po novom ili starom zakonu, jel treba predat do 31.1. ili 28.2, što je neoporezivo, uzimaju li se provizije u obzir…
tome naravno kumuju i neodgovorni novinari i skdd sa svojim fiktivnim namirama i neodgovorna vlast općenito.
ako ste pročitali sve onda ste vidjeli i rrif primjere i linkove i citiranja pravilnika i zakona
ne znam zašto uopće gledate novi zakon i pravilnik, to će se po običaju još promijeniti nekoliko puta i ni 31.12.2017 neće biti jasno, pa filozofiranje kreće od početka.
@StatusQuo
može: http://www.porezna-uprava.hr, propisi, i lijevo linkovi pročišćeni tekstovi stari i novi