Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zar ne vrijedi to za prekršajne zakone, kaznene i sl.? U slučajevima koji se razvlače godinama… Nisam baš upoznat s tim područjem kao sa tržištem kapitala i trgovaćčkim društvima ali mislim da je tako.

Ne znam ni ja 100% ali primjera radi da mogu onda bi naplatitili i nama porez za prijasnje godine, tvrtkama za isplatu dividendi iz zadrzane dobiti itd, neki pravnik bi bolje znao kako je to tocno definirano al ocito je da postoji pravilo da te ne mogu naknadno zeznit

Ignore : renči

KressoM, članak 94 stavak 3 novog zakona je zato ubačen.
(3) Odredbe članka 70. ovoga Zakona u dijelu koji se odnosi na oporezivanje kapitalnih dobitaka primjenjuju se pri otuđenju financijske imovine stečene od 1. siječnja 2016.
Znači sve stečeno prije se ni po novom zakonu ne oporezuje i za sve prodaje u 2017. nadalje vrijedi rok 2 godine.

A što se tiče kapitalnih gubitaka, novi zakon kaže:
(11) Kapitalni gubici mogu se odbiti samo od dohotka od kapitalnih dobitaka koji je ostvaren u istoj kalendarskoj godini. U kapitalni gubitak uračunavaju se i svi pripadajući troškovi koji su naplaćeni na teret poreznog obveznika. Kapitalni gubitak iskazuje se najviše do visine porezne osnovice.

Stari zakon kaže:
(24) Kapitalni gubici mogu se odbiti samo od dohotka od kapitalnih dobitaka koji je ostvaren u istoj kalendarskoj godini. Kapitalni gubitak iskazuje se najviše do visine porezne osnovice.

Dakle, u starom zakonu nigdje ne pišu naknade i troškovi kredita, tako da nisam siguran smiju li se oni ove godine koristiti.
A u novom zakonu bi meni logika nalagala kako je pisano da nisu bitne naknade za te dionice za koje imate dobitak ili gubitak, nego za neku godinu (2017) se oduzima suma svih naknada koje ste platili. baš tu godinu. Pa makar većina toga bile naknade za kupnju nekih dionica koje ćete tko zna kada prodati.

I nigdje ne vidim u biti ni u novom ni u starom zakonu neku vezu koji se gubitak priznaje, a koji ne, za odbiti od dobitaka. Znači ima kako izračunati dobitak, što od toga nije oporezivo, i da se može odbiti gubitak, ali ne piše koji. Mogli bi sada iskoristiti staru Grunfovu – “Tko izgubi dobitak dobije gubitak”, ali neozbiljno je od zakonodavca koristiti pojam gubitak i oduzimati ga, a ne definirati ga na način kako je definiran dobitak. Pogotovo što se dobitak dijeli na oporezivi i neoporezivi!

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

Zakon se nikad ne primjenjuje onaj koji je povoljniji za stranku nego većinom važi onaj koji je na snazi u vrijeme pokretanja postupka osim ako nije drukčije propisano u samom zakonu.

I nigdje ne vidim u biti ni u novom ni u starom zakonu neku vezu koji se gubitak priznaje, a koji ne, za odbiti od dobitaka. Znači ima kako izračunati dobitak, što od toga nije oporezivo, i da se može odbiti gubitak, ali ne piše koji. Mogli bi sada iskoristiti staru Grunfovu – “Tko izgubi dobitak dobije gubitak”, ali neozbiljno je od zakonodavca koristiti pojam gubitak i oduzimati ga, a ne definirati ga na način kako je definiran dobitak. Pogotovo što se dobitak dijeli na oporezivi i neoporezivi!

Zato sam i ja maloprije napisao ono sta smatram logicnim po zakonu, ne bi me cudilo da dobijemo svak razlicita porezna rijesenja ovisno kako koja ispostava tumaci.

Što onda znači da se primjenjuje novi zakon, jer ukoliko se sad ide realizirati prodaja- važeći je novi zakon!

Zakon se nikad ne primjenjuje onaj koji je povoljniji za stranku nego većinom važi onaj koji je na snazi u vrijeme pokretanja postupka osim ako nije drukčije propisano u samom zakonu.

Ne govorimo da se uzima zakon koji je povoljniji kako nam pase ali postoje pravila primjer ako ste nesto pocini prosle godine sta nije bilo kaznjivo ili je bilo kaznjivo sa 100kn ne moze se sljedece godine kada vas uhvate kaznit sa 200kn ili vas osudit jer je novi zakon na snazi od te godine isto vrijedi i za porez to pada na ustavnom

kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI – AKO SI KUPIO U 2015 A PRODAO U 2016 – NIŠTA OD TOGA. ISTO VRIJEDI ZA KUPLJENO U 2016 A PRODANO U 2017.

Ne može biti tako sigurno. Točno da "kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI", ali odnosi se na PRODAJU. Dakle, prije isteka 3 godine za dionice kupljene u 2016 odnosno 2 godine za dionice kupljene nakon 1.1.2017. Dakle gleda se ono što je oporezivo i to se oduzima i zbraja. Dakle, kao što je oporeziv dobitak, tako je i prihvatljiv gubitak.
[/quote]

nisam siguran zakon definira sta je kapitalni dobitak i sta je kapitalni gubitak nigdi ne definira od kada se taj kapitalni dobitak i gubitak prihvaca on je uvjek ili dobitak ili gubitak bez obzira otkada je kupljen , ono sta zakon definira je koji se dio kapitalnog dobitka oporezuje al ne definira koji se kapitalni gubitak prihvaca kao odbitak od oporezivog kapitalnog dobitka barem sam ja tako iscitao da se kapitalni gubitak nastao u kalendarskoj godini moze odbit dohotka od kapitalnih dobitaka i sad vi imate neoporezive i oporezive kapitalne dohodke mislim da bi se trebao kapitalni gubitak oduzeti od zbroja neoporezivog i oporezivog dobitka, a razlika koja ostaje moze bit zahvacena porezom ako je toliki dio oporezivog dohotka

Primjer malo drugaciji ne racunajuci to prije 2016
Kupio 2016 100 dionica po 100 kn adpl
kupio 2018 100 dionica po 200 kn adpl
prodao sve 2019 po 300 kn po dionici i sad iman 20 000 kn neoporezive kapitalne dobiti i 10 000kn oporezive kapitalne dobit

Recimo da sam imao u 2019 godini 15 000 kn gubitka od dionica kupljenih recimo 2016 po meni je logicnije da je porezna osnovica
30 000kn dobitka – 15000 kn gubitka = 15 000kn s tim da je od 15 000 kn oporezivo samo 10 000kn

[/quote]

kapitalni gubitak NIJE PRENOSIV.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI – AKO SI KUPIO U 2015 A PRODAO U 2016 – NIŠTA OD TOGA. ISTO VRIJEDI ZA KUPLJENO U 2016 A PRODANO U 2017.

Ne može biti tako sigurno. Točno da "kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI", ali odnosi se na PRODAJU. Dakle, prije isteka 3 godine za dionice kupljene u 2016 odnosno 2 godine za dionice kupljene nakon 1.1.2017. Dakle gleda se ono što je oporezivo i to se oduzima i zbraja. Dakle, kao što je oporeziv dobitak, tako je i prihvatljiv gubitak.
[/quote]

nisam siguran zakon definira sta je kapitalni dobitak i sta je kapitalni gubitak nigdi ne definira od kada se taj kapitalni dobitak i gubitak prihvaca on je uvjek ili dobitak ili gubitak bez obzira otkada je kupljen , ono sta zakon definira je koji se dio kapitalnog dobitka oporezuje al ne definira koji se kapitalni gubitak prihvaca kao odbitak od oporezivog kapitalnog dobitka barem sam ja tako iscitao da se kapitalni gubitak nastao u kalendarskoj godini moze odbit dohotka od kapitalnih dobitaka i sad vi imate neoporezive i oporezive kapitalne dohodke mislim da bi se trebao kapitalni gubitak oduzeti od zbroja neoporezivog i oporezivog dobitka, a razlika koja ostaje moze bit zahvacena porezom ako je toliki dio oporezivog dohotka

Primjer malo drugaciji ne racunajuci to prije 2016
Kupio 2016 100 dionica po 100 kn adpl
kupio 2018 100 dionica po 200 kn adpl
prodao sve 2019 po 300 kn po dionici i sad iman 20 000 kn neoporezive kapitalne dobiti i 10 000kn oporezive kapitalne dobit

Recimo da sam imao u 2019 godini 15 000 kn gubitka od dionica kupljenih recimo 2016 po meni je logicnije da je porezna osnovica
30 000kn dobitka – 15000 kn gubitka = 15 000kn s tim da je od 15 000 kn oporezivo samo 10 000kn

[/quote]

kapitalni gubitak NIJE PRENOSIV. IMATE O TOME KOD TATE BLOGERA.

dakle kapitalni gubitak možete upotrijebiti za smanjiti poreznu osnovicu samo u onoj godini u kojoj je ostvaren.

ako si recimo u 2017 ostvario od neke dionice 100 kn dobitka, a od neke druge 100 gubitka, onda ti je porezna osnovica 0 kn.

ne možeš prenijeti gubitak pa onda ispucati ga kad u odredenoj godini imas puno dobitka da amortiziras. ne ide to tako. harac, rajo, harac

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Da li je itko od Vas dobio kakve dokumente na PBZ Investor? Rekli su mi da će nešto slati ali zasad ništa ne vidim.

bila mi je rekla brokerica telefonom da ce ovaj tjedan, danas nisam gledao, zadnje kad jesam jos nista od obecanja, ni mailom ni na investoru, danas je petak.

kapitalni gubitak NIJE PRENOSIV. IMATE O TOME KOD TATE BLOGERA.

dakle kapitalni gubitak možete upotrijebiti za smanjiti poreznu osnovicu samo u onoj godini u kojoj je ostvaren.

ako si recimo u 2017 ostvario od neke dionice 100 kn dobitka, a od neke druge 100 gubitka, onda ti je porezna osnovica 0 kn.

ne možeš prenijeti gubitak pa onda ispucati ga kad u odredenoj godini imas puno dobitka da amortiziras. ne ide to tako. harac, rajo, harac

ko govori o prijenosu gubitka u sljedecu godinu di si to procita, gubitak ili dobitak nastaje kada prodas nesto i vrijedi u godini u kojoj je prodano ne prenosi se

Ako imate račun u PBZ-u i internet bankarstva u pristiglim porukama ima stranica investora gdje je sve objašnjeno, kao i primjer popunjavanja JOOPD

primjer u prilogu

New Report

Close