Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Porez se obračunava po prodaji, znači da meni jedino ima smisla da se za prodaje od 1.1.2017 radi po zakonu koji vrijedi od 1.1.2017 koji kaže da su dionice koje su držane više od dvije godine ne plaća porez. Tako da kao što kaže kolega Vedronebo te tri godine u starom zakonu ništa ne znače. Zakon uređuje prodaju a ne kupovinu.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

Smatram da bi najjednostavnije bilo ne prijaviti ništa te pustiti poreznu da sama napravi obračun te pošalje uplatnicu .

I kaznu jer nisi izvršio svoju obavezu prijave toga.
[/quote]

Da, i onda slijedi moja žalba, i pitanje institucijama, tko me je obavijestio što i kad trebam prijaviti, barem emailom? skdd, porezna, broker??? svi oni imaju moje podatke, račune, adresu, telefone? čak i ameri imaju moje podatke zahvaljujući masonskoj mašineriji u samom vrhu države, zar nismo svi to potpisali u banci? I na kraju, gdje piše da to moram osobno znati izračunati, nek pošalju listu transakcija i cifru za platiti, barem to

Koliko sam ja vidio meni su cijene točne, bez brokerske transakcije, naravno.

ja govorim o papirima koji su dospjeli, npr obveznice, terminski ugovori ili knock out certifikati.

kad takav papir istekne, izdavatelj ga povlači s burze i isplaćuje imatelju preostalu vrijednost putem skdd-a.
Ta vrijednost je u skdd-ovj listi pogrešna (u brokerovoj isto, ali broker ne može ni znati koliko skdd isplaćuje). to sam htio reći.

Netočno. Transakcije su itekako stvarne. Jer tvoj jedan nalog je moga proći po više naloga. Dakle, tebi na SKDD-u pišu sve transakcije. Ako si npr. kupio 10 dionica koje su bile na ASK-u, iako su na istoj cijeni, moguće da su bile 3 od jednog naloga, 7 od durgog i biti će ti tako i prikazane. Dakle, napravio si 2 transakcije, a ne jednu.

ne slažem se
ne govorim o listi naloga nego o prometu kojeg je proknjižio broker.

promet istom dionicom preko skdd-a ima (ponekad) različitb broj transakcija nego promet brokera.
to ne smije biti ako se radi o realnim transakcijama.
ali transakcije očito nisu realne nego jednostavno obavijesti brokera o prometu unutar zakonskog roka od nekoliko dana.
pitaj skdd kako to funkcionira.

na kraju, kad se brokerske provizije izračunaju kako treba, promet na skddovoj listi na lipu jednak prometu kod brokera. dakle u sumi je u redu, ali pozivati se na skddove transakcije i njihove datume nema smisla.

Da, i onda slijedi moja žalba, i pitanje institucijama, tko me je obavijestio što i kad trebam prijaviti, barem emailom? skdd, porezna, broker??? svi oni imaju moje podatke, račune, adresu, telefone? čak i ameri imaju moje podatke zahvaljujući masonskoj mašineriji u samom vrhu države, zar nismo svi to potpisali u banci? I na kraju, gdje piše da to moram osobno znati izračunati, nek pošalju listu transakcija i cifru za platiti, barem to

Po zakonu smo obavezni. Nisam ja reko da je zakon dobar, al eto, takav je. To što ti nisi znao mislim da, nažalost, ne oslobađa od krivnje.

I nigdje uopće ne piše da moraš osobno znati izračunati. Postoje porezni savjetnici pa se njih može platiti. A što se zakona tiče, ako ne znaš, ne moraš se baviti tim poslom. Mislim da tako zakon gleda na to.

A tebi sretno sa žalbom!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI – AKO SI KUPIO U 2015 A PRODAO U 2016 – NIŠTA OD TOGA. ISTO VRIJEDI ZA KUPLJENO U 2016 A PRODANO U 2017.

Ne može biti tako sigurno. Točno da "kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI", ali odnosi se na PRODAJU. Dakle, prije isteka 3 godine za dionice kupljene u 2016 odnosno 2 godine za dionice kupljene nakon 1.1.2017. Dakle gleda se ono što je oporezivo i to se oduzima i zbraja. Dakle, kao što je oporeziv dobitak, tako je i prihvatljiv gubitak.
[/quote]

nisam siguran zakon definira sta je kapitalni dobitak i sta je kapitalni gubitak nigdi ne definira od kada se taj kapitalni dobitak i gubitak prihvaca on je uvjek ili dobitak ili gubitak bez obzira otkada je kupljen , ono sta zakon definira je koji se dio kapitalnog dobitka oporezuje al ne definira koji se kapitalni gubitak prihvaca kao odbitak od oporezivog kapitalnog dobitka barem sam ja tako iscitao da se kapitalni gubitak nastao u kalendarskoj godini moze odbit dohotka od kapitalnih dobitaka i sad vi imate neoporezive i oporezive kapitalne dohodke mislim da bi se trebao kapitalni gubitak oduzeti od zbroja neoporezivog i oporezivog dobitka, a razlika koja ostaje moze bit zahvacena porezom ako je toliki dio oporezivog dohotka

Primjer malo drugaciji ne racunajuci to prije 2016
Kupio 2016 100 dionica po 100 kn adpl
kupio 2018 100 dionica po 200 kn adpl
prodao sve 2019 po 300 kn po dionici i sad iman 20 000 kn neoporezive kapitalne dobiti i 10 000kn oporezive kapitalne dobit

Recimo da sam imao u 2019 godini 15 000 kn gubitka od dionica kupljenih recimo 2016 po meni je logicnije da je porezna osnovica
30 000kn dobitka – 15000 kn gubitka = 15 000kn s tim da je od 15 000 kn oporezivo samo 10 000kn

Ignore : renči

Da li je itko od Vas dobio kakve dokumente na PBZ Investor? Rekli su mi da će nešto slati ali zasad ništa ne vidim.

Porez se obračunava po prodaji, znači da meni jedino ima smisla da se za prodaje od 1.1.2017 radi po zakonu koji vrijedi od 1.1.2017 koji kaže da su dionice koje su držane više od dvije godine ne plaća porez. Tako da kao što kaže kolega Vedronebo te tri godine u starom zakonu ništa ne znače. Zakon uređuje prodaju a ne kupovinu.

I ja tako mislim zakon se odnosi na trenutak kada prodate znaci dvije godine.

A zašto onda se ne odnosi i na dionice kupljene prije 1.1.2016?

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

A zašto onda se ne odnosi i na dionice kupljene prije 1.1.2016?

Zato sta se uvjek uzima zakon koji je povoljniji za osobu, primjer da je prosle godine bilo 2 godine, a ove tri godine od prodaje onda bi se racunalo za ove koji prodaju od prosle godine zakon od prosle godne u kojem je bilo 2 godine.

Ako je tako, odlično! Hvala na objašnjenju!

Ako je tako, odlično! Hvala na objašnjenju!

Koliko sam ja upoznat je osim ako me netko ne ispravi heh

Zar ne vrijedi to za prekršajne zakone, kaznene i sl.? U slučajevima koji se razvlače godinama… Nisam baš upoznat s tim područjem kao sa tržištem kapitala i trgovaćčkim društvima ali mislim da je tako.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

New Report

Close