Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@PoAskuBidu
Kupnje:
7 kom 31.12.2015
7 kom 05.01.2016
8 kom 12.01.2016

Prodaja:
8 kom 12.01.2016

Suma: 7 kom neoporezivo, 1 kom oporezivo.
Ova 1 oporeziva se prijavljuje (cijena prodaje od 12.01.2016 – naknada) – (cijena kupnje od 05.01.2016 + naknada).

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

@PoAskuBidu
vidi sličan primjer koji sam postao na 76. stranici.

@PoAskuBidu

Kupnje:
7 kom 31.12.2015
7 kom 05.01.2016
8 kom 12.01.2016

Prodaja:
8 kom 12.01.2016

Suma: 7 kom neoporezivo, 1 kom oporezivo.
Ova 1 oporeziva se prijavljuje (cijena prodaje od 12.01.2016 – naknada) – (cijena kupnje od 05.01.2016 + naknada).

da, ali…..

broker naplaćuje naknadu na cijeli paket, zaokruži na lipu i onda oduzme/zbroji od cijene paketa s burze

dakle da budemo korektni, treba ovako:
od 8 dionica 7 je neoporezivo a 1 je kupljena po cijeni sedmine paketa prenesenog iz 2015. razlika između te sedmine i osmine iz prodajnog paketa od 12.1. je dobitak/gubitak i tako dalje.

tako bi trebalo uparivati kupnje i prodaje kroz cijelu godinu. tako su napisali u pravilniku.

problem je i to što se dijeljenjem cijena dobivaju racionalni brojevi koji se ne smiju zaokružiti na lipu jer je onda rezultat na kraju netočan.

evo što su napisali. samo sumnjam da znaju što su napisali.

spekulant, 12.01.2017. u 21:49

(19)….
“Primjena metode FIFO odnosno metode »prvi ulaz-prvi izlaz« podrazumijeva da porezni obveznik pri nabavi određene financijske imovine u evidenciju unosi cijene i količine te imovine prema datumu nabave odnosno prema vremenskom slijedu, [B]a pri otuđenju te imovne, za nabavnu vrijednost (cijenu) te imovine, uzima onu cijenu koja je bila prva evidentirana i koristi je do iskorištenja količine imovine nabavljene po to cijeni[/B]. U evidenciji, ostatak te imovine uvijek sadrži cijene i količine te financijske imovine koje su zadnje nabavljene.”
(20) Evidencija iz stavka 19. ovoga članka vodi se za svaku istovrsnu financijsku imovinu iz članka 30. stavka 17. Zakona i osobito sadrži sljedeće podatke: ime i prezime, adresu te OIB poreznog obveznika, naziv financijske imovine ili portfelja s nazivom upravitelja, datum (prema vremenskom slijedu) i način stjecanja imovine, količinu imovine, nabavnu vrijednost imovine, datum otuđenja imovine, način otuđenja prema članku 30. stavku 18. ili stavku 19. Zakona, količinu otuđenja, prodajnu cijenu imovine, realizirani prinos utvrđen prema članku 30. stavku 21. Zakona, iznos kapitalne dobiti ili kapitalnog gubitka.

zanimljivo je da je čovjek na eclectica.hr postao da su u poreznoj tražili i evidenciju.

jedva čekam da im pokažem svoju. 🙂

ako se nađe dovoljno kandidata koji su mi voljni platiti masni honorar (naravno legalno): riješim fifo evidenciju dionicu po dionicu ako treba. 🙂

bonus: možete doći s 3 kile papira u poreznu i izluđivati uhljeba na šalteru i njegovog šefa objašnjavajući im matematiku.

super mi je ova država. obogatit ću se.

Po kojoj cijeni se racunaju dionice kupljene prije 2016, po zadnjem danu 31.12.2015 ili i to ide na fifo metodu, iako mi je to sad manje bitno jer ne utjece mi na izracun al nekome tko ostvari gubitak na te ranije dionice i proda samo dio nije isti kapitalni gubitak onda.

kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI – AKO SI KUPIO U 2015 A PRODAO U 2016 – NIŠTA OD TOGA. ISTO VRIJEDI ZA KUPLJENO U 2016 A PRODANO U 2017.
[/quote]

Što je ovo stvarno tako?
Dobitnu prodaju će oporezivati kada god bila (unutar 2 godine), ali neće priznati gubitak?

BTW, ja sam za sada kod toga da neću ništa prijavljivati, imao sam samo prodaje kupljenih prije 1.1.2016., sve kupljeno prošle godine nisam prodavao.

kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI – AKO SI KUPIO U 2015 A PRODAO U 2016 – NIŠTA OD TOGA. ISTO VRIJEDI ZA KUPLJENO U 2016 A PRODANO U 2017.

Ne može biti tako sigurno. Točno da “kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI”, ali odnosi se na PRODAJU. Dakle, prije isteka 3 godine za dionice kupljene u 2016 odnosno 2 godine za dionice kupljene nakon 1.1.2017. Dakle gleda se ono što je oporezivo i to se oduzima i zbraja. Dakle, kao što je oporeziv dobitak, tako je i prihvatljiv gubitak.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Ako je dionica kupljena recimo 22.8. 2016. g, jel vrijedi da smo oslobođeni poreza na kap. dobit ako se proda 22.8. 2018. Ili 22.8. 2019. Ili ovo sto su donijeli da se porez ne placa za 2 g. vrijedi samo za dionice kupljene 1.1.2017. g. I kasnije. Ili taj zakon uopce jos ne postoji? Ima netko upucen za info.

Za dionice kupljene u 2016 je 3 godine, a nakon 1.1.2017 2 godine. Dakle, one dionice koje si jučer kupio će biti oslobođene poreza prije onih kupljenih pred mjesec dana!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

u vezi liste skdd-a
Za papire isplaćene po dospijeću cijene su POGREŠNE, izgleda mi kao zadnja tržišna cijena na zse ili tako nešto, u svakom slučaju KRIVO.
Zanimljivo je da tu isplata ide direktno preko skdd-a, ali to nisu uspjeli povezati kako treba.

Koliko sam ja vidio meni su cijene točne, bez brokerske transakcije, naravno.

osim toga transakcije nisu stvarne, neke su razbijene u više manjih. valjda isto posljedica načina komunikacije između brokera i skdd-a

Netočno. Transakcije su itekako stvarne. Jer tvoj jedan nalog je moga proći po više naloga. Dakle, tebi na SKDD-u pišu sve transakcije. Ako si npr. kupio 10 dionica koje su bile na ASK-u, iako su na istoj cijeni, moguće da su bile 3 od jednog naloga, 7 od durgog i biti će ti tako i prikazane. Dakle, napravio si 2 transakcije, a ne jednu.

Ako je dionica kupljena recimo 22.8. 2016. g, jel vrijedi da smo oslobođeni poreza na kap. dobit ako se proda 22.8. 2018. Ili 22.8. 2019. Ili ovo sto su donijeli da se porez ne placa za 2 g. vrijedi samo za dionice kupljene 1.1.2017. g. I kasnije. Ili taj zakon uopce jos ne postoji? Ima netko upucen za info.

Za dionice kupljene u 2016 je 3 godine, a nakon 1.1.2017 2 godine. Dakle, one dionice koje si jučer kupio će biti oslobođene poreza prije onih kupljenih pred mjesec dana!
[/quote]

Ne slazem se s ovim. Za kupljeno i prodano u 2016 vrijedi 3 godine. Za kupljeno i prodano 2017 vrijedi novi zakon, dakle dvije godine. Sto u biti znaci da za nista ne vrijedi ovo od 3 godine. Barem ja tako tumacim zakon.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

@spekulant
Da, naknadu treba razbiti po kolicini.

Smatram da bi najjednostavnije bilo ne prijaviti ništa te pustiti poreznu da sama napravi obračun te pošalje uplatnicu .

Smatram da bi najjednostavnije bilo ne prijaviti ništa te pustiti poreznu da sama napravi obračun te pošalje uplatnicu .

I kaznu jer nisi izvršio svoju obavezu prijave toga.

Do 31.12.2016. je zakon iz NN 136/15 – ovdje je i posljednja novela Pravilnika

Od 01.01.2017. je zakon iz NN 115/16

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

[/quote]

Ne slazem se s ovim. Za kupljeno i prodano u 2016 vrijedi 3 godine. Za kupljeno 2016 i prodano 2017 vrijedi novi zakon, dakle dvije godine. Sto u biti znaci da za nista ne vrijedi ovo od 3 godine. Barem ja tako tumacim zakon.
[/quote]

Ne mogu vise kliknut uredi. Ispala mi je godina gore pa ju dodajem.

New Report

Close