Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Po kojoj cijeni se racunaju dionice kupljene prije 2016, po zadnjem danu 31.12.2015 ili i to ide na fifo metodu, iako mi je to sad manje bitno jer ne utjece mi na izracun al nekome tko ostvari gubitak na te ranije dionice i proda samo dio nije isti kapitalni gubitak onda.

kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI – AKO SI KUPIO U 2015 A PRODAO U 2016 – NIŠTA OD TOGA. ISTO VRIJEDI ZA KUPLJENO U 2016 A PRODANO U 2017.
[/quote]

I ja svugdi pitam ocito, svasta li necu procitat.
Cemu onda sluzi ovaj dio da se nakon tri godine drzanja ne oporezuje.

Kapitalni gubitak ili dobitak je razlika izmedju kupovne i prodajne cijene i s tim je sve receno, a on nastaje u trenutku kada to prodate samo je pitanje sta je sve oporezivo.

Ignore : renči

kapitalni gubitak može se oduzeti od kapitalnog dobitka SAMO U ISTOJ KALENDARSKOJ GODINI – AKO SI KUPIO U 2015 A PRODAO U 2016 – NIŠTA OD TOGA. ISTO VRIJEDI ZA KUPLJENO U 2016 A PRODANO U 2017.

Dobit na prodane dionice kupljenu u 2015., bez obzira kad se prodaju je neoporeziva (porez je uveden 1.1.2016.). Dobit (gubitak) na dionice kupljene u 2016., a prodane u 2017. se obračunava u godini kad su prodane, dakle u 2017. Kroz obračun se priznaje gubitak, ako je nastao. Porez na dionice kupljene u 2016. se ne plaća ako se prodaju nakon dvije godine, od datuma kupnje(po novom Zakonu o porezu na dohodak).

Znači kupljeno u 2016 i prodano s dobitkom u 2017 plačam porez na taj dobitak.
A kupljeno u 2016 i prodano s gubitkom u 2017 i taj gubitak si ne smijem odbiti od odstvarene dobiti u 2017 godini?
Jeste li sigurni u to?
[/quote]

Dobit na prodane dionice kupljenu u 2015., bez obzira kad se prodaju je neoporeziva (porez je uveden 1.1.2016.). Dobit (gubitak) na dionice kupljene u 2016., a prodane u 2017. se obračunava u godini kad su prodane, dakle u 2017. Kroz obračun se priznaje gubitak, ako je nastao. Porez na dionice kupljene u 2016. se ne plaća ako se prodaju nakon dvije godine, od datuma kupnje(po novom Zakonu o porezu na dohodak).

Znači kupljeno u 2016 i prodano s dobitkom u 2017 plačam porez na taj dobitak.
A kupljeno u 2016 i prodano s gubitkom u 2017 i taj gubitak si ne smijem odbiti od odstvarene dobiti u 2017 godini?
Jeste li sigurni u to?
[/quote]

ma ne – sve nabavljeno prije 2016 ne podliježe porezu.

sve nabavljeno u 2016 podliježe porezu. ali kapitalni gubitak možete oduzeti od dobitka samo u istoj godini – ako ste nabavili nesto u 2016, a niste još prodali, kad prodate sada u 2017 ili u 2018, ALI UNUTAR ROKA OD DVIJE GODINE, IZVAN TOG ROKA JE NEOPOREZIVO, ako ste ostvarili dobitak – ide porez. ako gubitak – šipak, ne možete to oduzeti.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

I opet nisi nista napisao kako to popuniti?

Info iz porezne: https://eclectica.hr/2015/12/17/porez-na-kapitalnu-dobit/#comment-79616
[/quote]

Iz ovoga je dosta jasno sto napraviti da sam imao oporezive kapitalne dobitke: kako ispuniti joppd, kako platiti porez i sto sve dati poreznoj, hvala.

I dalje nije jasno sto napraviti s neoporezivim kapitalnim dobicima dionica kupljenih prije 2016., a odgovor koji sam dobio iz porezne izgleda jos gluplji i apsurdniji jer tamo nije jasno sto misle pod primitak i dohodak za razliku od savjeta na eclectici, jos vise sam stava da necu nista napraviti.

Jedna stvar mi je samo zagrebla uho kod protokola objasnjenog na eclectici: “odnijeti u PU”. Bas mora pjeske dobar dan dobar dan, sto se ne moze kao ranije porezne prijave, na postu i listic preporuke kao dokaz? takodjer za “JOPPD obrazac se može popuniti online na stranicama REGOS-a i također predati online na stranicama ePorezne.” bilo bi dobro da netko tko ima iskustva to pojasni. Mogu li se fizicke osobe registrirati kod ePorezne?

Ako je dionica kupljena recimo 22.8. 2016. g, jel vrijedi da smo oslobođeni poreza na kap. dobit ako se proda 22.8. 2018. Ili 22.8. 2019. Ili ovo sto su donijeli da se porez ne placa za 2 g. vrijedi samo za dionice kupljene 1.1.2017. g. I kasnije. Ili taj zakon uopce jos ne postoji? Ima netko upucen za info.

No pain no Game

I opet nisi nista napisao kako to popuniti?

Info iz porezne: https://eclectica.hr/2015/12/17/porez-na-kapitalnu-dobit/#comment-79616
[/quote]

Iz ovoga je dosta jasno sto napraviti da sam imao oporezive kapitalne dobitke: kako ispuniti joppd, kako platiti porez i sto sve dati poreznoj, hvala.

I dalje nije jasno sto napraviti s neoporezivim kapitalnim dobicima dionica kupljenih prije 2016., a odgovor koji sam dobio iz porezne izgleda jos gluplji i apsurdniji jer tamo nije jasno sto misle pod primitak i dohodak za razliku od savjeta na eclectici, jos vise sam stava da necu nista napraviti.

Jedna stvar mi je samo zagrebla uho kod protokola objasnjenog na eclectici: "odnijeti u PU". Bas mora pjeske dobar dan dobar dan, sto se ne moze kao ranije porezne prijave, na postu i listic preporuke kao dokaz? takodjer za "JOPPD obrazac se može popuniti online na stranicama REGOS-a i također predati online na stranicama ePorezne." bilo bi dobro da netko tko ima iskustva to pojasni. Mogu li se fizicke osobe registrirati kod ePorezne?
[/quote] Ja sam pitao zaba brokere u vezi toga, i oni kazu da je banka slala to za neoporezive primitke svaki mj. i da ne moram nista predavat pa ni necu. Isto info ako ste kupili dionicu 30.12. u skdd namira bila 4.1. 2016. pa ste kasnije prodali te dionice, kaze nemam porezne obveze. Eto, ako lazu oni lazem i ja.

No pain no Game

Broker mi je kazao da su oni i ranijih godina dostavljali poreznoj JOPPD obrazac za realiziranr prodaje. Porezna je, dakle znala koliki su nam prilivi od prodaje dionica.
Kako je u 2016. bilo prodaja dionica, kupljenih prije 1.1.2016., i njih treba iskazati u obrascu JOPPD i to pod šiframa: 1-5, 10.1, 10.2, 15.1,15.2,16.1, i 16.2. (ne utvrđuje se dobit, unosi se prodajna vrijednost zbirno za sve transakcije).
U istom obrascu treba iskazati i oporezive prodaje, dakle dionice kupljene i prodane nakon 1.1.2016., a do 31.12.2016. Ja bih u obračun uzeo, za dan kupnje-prodaje, datum iz SKDD-a. To je datum poravnanja i namire, a ako Porezna i bude kontrolirala, to će raditi u SKDD-u.
Oporezive prodaje bi trebalo iskazati pod br. 1-5, 6.1,6.2,10.1,10.2,12,13.3,13.5,14.1,14.2,16.1,16.2, obrasca JOPPD.
Dakle, u prilogu obrasca će te, najvjerojatnije, morati priložiti, po FIFO metodi, odvojeno transakcije s neooprezivim dionicama, a posebno za oporezive, i to za svaku dionicu posebno.

Evo jedne imaginarne situacije u prilogu. Ušli ste sa 7 dionica u novu 2016. godinu. Dakle početno stanje na dan 31.12.2015. je 7 dijonica. Kao što vidite odmah prvog dana trgovanja u novoj 2016. godini kupite još 7 komada iste te dijonice. I onda još kupite 8 komada 12.01.2016.

Prvu prodaju kao što vidite iz priloženog imate 8 komada istog tog 12.01.2016.

Kako ovo izračunati??? Kako rastaviti tih 8 komada na FIRST OUT kad sam ušao u godinu sa 7 komada. Jel vi vidite s čim se mi borimo a takvih zahebanih transakcija imam na desetine..

EVO PRIMJER U PRILOGU

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Broker mi je kazao da su oni i ranijih godina dostavljali poreznoj JOPPD obrazac za realiziranr prodaje. Porezna je, dakle znala koliki su nam prilivi od prodaje dionica.
Kako je u 2016. bilo prodaja dionica, kupljenih prije 1.1.2016., i njih treba iskazati u obrascu JOPPD i to pod šiframa: 1-5, 10.1, 10.2, 15.1,15.2,16.1, i 16.2. (ne utvrđuje se dobit, unosi se prodajna vrijednost zbirno za sve transakcije).
U istom obrascu treba iskazati i oporezive prodaje, dakle dionice kupljene i prodane nakon 1.1.2016., a do 31.12.2016. Ja bih u obračun uzeo, za dan kupnje-prodaje, datum iz SKDD-a. To je datum poravnanja i namire, a ako Porezna i bude kontrolirala, to će raditi u SKDD-u.
Oporezive prodaje bi trebalo iskazati pod br. 1-5, 6.1,6.2,10.1,10.2,12,13.3,13.5,14.1,14.2,16.1,16.2, obrasca JOPPD.
Dakle, u prilogu obrasca će te, najvjerojatnije, morati priložiti, po FIFO metodi, odvojeno transakcije s neooprezivim dionicama, a posebno za oporezive, i to za svaku dionicu posebno.

ma kako da ne. od sutra ne trgujem više. selim lovu u fond, hebem ti život koja hrpa uhljeba.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Po ovome ispada da zakon vrijedi retroaktivno

Po kojoj cijeni se racunaju dionice kupljene prije 2016, po zadnjem danu 31.12.2015 ili i to ide na fifo metodu, iako mi je to sad manje bitno jer ne utjece mi na izracun al nekome tko ostvari gubitak na te ranije dionice i proda samo dio nije isti kapitalni gubitak onda.

totalno krivo.
te dionice su nebitne, ne podlijezi Zakonu i ne place se porez na dobit niti se koriate za odbitak.

New Report

Close