DELT-R-A će biti veselje sigurno mnogima. Logično bi bilo prvo ako je u trenutku spajanja dio ili sve otkupljeno od vas, to se onda valjda računa kao prodaja po 22 kune od onih najstarijih koje ste tada imali. Od onih što su ostali, nabavna cijena prve dionice po FIFO-u bi trebao biti zbroj nabavnih cijena od prvih 104 dionice koje su vam ostale i tako dalje. A datum nabave valjda za svaku od njih onaj najkasniji od tih 104 koje se zbroje. Ali tako bi nalagala logika, a kako će to izračunati program, a kako porezni referent strah me zamisliti.
Pogledao sam CSV koji su mi dali u SKDD i nigdje ne piše da su otišle mojih 10 dionica po 22 kune. Tamo, istina ne u koloni nabavna cijena, nego prosječna na taj dan piše 1950 kn. Sada kada mi dođe porez na 10*1950-10*23 kune neka se žalim…
1. to ne zanju niti u poreznoj pretpostavljam, (ja bi uzeo datum trgovanje, po nekoj logici gleda se datum sklopljenog posla/ugovora, a ne datum plaćanja recimo kod poreza na nekretnine)
2. ukupna cijena 104 je nova cijena za 1
3. umanji prodaje uvečaj kupnje za proviziju
4. odbijaš gubitke
5 u joppd upisuješ iznos kapitalnog dobitka i na njega obračunaš 12% poreza i na to %prireza (možeš upisati i veći iznos ako te baš volja ali mora odgovarati izračun poreza i prireza za taj iznos koji si upisao u JOPPD) ako misliš uplatiti veći iznos poreza nego što si ga naveo uJOPPD to nema sankcija ali ti se uplata neće upariti sa JOPPD potraživanjem pa ćeš morati još neki dokument predavati zato nemoj si komplicirati život
Gledam ove transakcije što nam je poslao SKDD… postoje nekakve 3 stavke:
KUPNJA NAMIRENA UGOVORNOM NAMIROM
SAMONAMIRA VLASNIKA RAČUNA
PRODAJA NAMIRENA UGOVORNOM NAMIROM
Jel može to itko objasniti? Dobra stvar je što su dionice posložili po abecedi…
Evo mene je ispalo pošto sam jako malo trejdao 27800 kn porez prirez i ostale gluposti..
Nadam se da vi trejderi ćete platiti također platiti porez jer to znači da ste zaradili…ali sve sam većeg uvjerenja da 95% posto vas neće platiti nikakav porez…nažalost.
Eto sretno i jedna mala digresija..
Malo manje trejdajte ove godine i zaradit ćete puno više..pogotovo ove godine…
Naravno.. za one koji neznaju otvoriti pomoću excela možete tako da iz exclla odaberete otvaranje filea (trebate naći datoteku i staviti "all files") a pri otvaranju kada vas pita da definirate na koji način su podatci odvojeni (delimited) stavite "točkazarez" iliti ";", na eng. semicolon.
E Kresso hvala za ovo, sad je sve puno preglednije.
Bear, jesi koristio za izračun podatke koje nam je dostavio SKDD ili neš drugo?
Gledam ove transakcije što nam je poslao SKDD… postoje nekakve 3 stavke:
KUPNJA NAMIRENA UGOVORNOM NAMIROM
SAMONAMIRA VLASNIKA RAČUNA
PRODAJA NAMIRENA UGOVORNOM NAMIROM
Jel može to itko objasniti? Dobra stvar je što su dionice posložili po abecedi…
našao i neke stavke tipa: KUPNJA NAMIRENA POJEDINAČNOM NAMIROM
PRODAJA NAMIRENA POJEDINAČNOM NAMIROM.
Koje stavke na kraju uzimati prilikom samog izračuna??
Joppd ima 20 stranica, kako to popuniti?
Imam izracun od kapitalne dobiti i to je ok ali ne znam kako to prijaviti poreznoj.
Hvala
jesi računao uz pomoć ovog što nam je dostavio SKDD ili si se služio nečim drugim?
Joppd ima 20 stranica, kako to popuniti?
Imam izracun od kapitalne dobiti i to je ok ali ne znam kako to prijaviti poreznoj.
Hvala
JOPPD ima 3 stranice.