Molimo Vas da pripremite potrebne podatke o trgovanju fin. instrumentima (cijena, količina, datum i vrijeme transakcije).
jel se ovi šale ili što? Da ja pripremim, odakle? Jel to misle da pripremim Bibliju od 3000 transakcija?
Odi u izbornik izvrsene transakcije i sam si zbroji kolika ti je dobit, od tog iznosa oduzmi 12%+prirez. Ja sam imao 14 kupnji i prodaja u 2016 pa brze zbrojim
SeRija jel govoriš o Agramu? Ne vidim na Agramu taj izbornik izvršene transakcije… gdje je.
Ako si na Agramu, jesi li dobio izbornik koji se zove POREZI? Ja jesam, tamo je neki upitnik sa hrpom pitanja na koje moraš odgovoriti. Odi pa vidi ako nisi već.
Molimo Vas da pripremite potrebne podatke o trgovanju fin. instrumentima (cijena, količina, datum i vrijeme transakcije).
evo agram je pustio u funkciju ikonu koja se zove POREZ. Nalazi se pod grupom ZAHTJEVI. Kad se klikne na tu ikonu slijedi nekakav upitnik kojeg za sad ne namjeravam ispunjavati. Ako netko ispuni nek javi kako je prošlo i nek molim ovdje javno napiše ono čega se bojim a to je da ćemo morati ručno unositi svaku transakciju koju smo izvršili u 2016. godini. Hvala.
Zbog kronicnog nepovjerenja u ljude, pogotvo na ovim zemljopisnim sirinama poslao email i poreznoj upravi:
Postovani, imam pitanje vezano uz oporezivanje kapitalnih dobitaka ostvarenih otuđenjem financijske imovine. Vlasnik sam dionica poduzeca izlistanih na Zagrebackoj burzi. U 2016. godini izvrsio sam prodaju samo onih dionica stecenih prije 1.1.2016. godine. Da li za njih kao neoporezivi dohodak moram izvrsiti prijavu? Ako da, na koji nacin tj. kroz koju proceduru?
Nadam se brzom i informativnom odgovoru,
lijep pozdrav,
Dosao odmah automatski odgovor: Poštovani, Zahvaljujemo na poslanom "Pozivni centar – Pišite nam" obrascu. Zaprimljeni obrazac će biti obrađen u najkraćem mogućem roku. Srdačan pozdrav, Ministarstvo financija, Porezna uprava
i sad cekam, kad dobijem odgovor postam.
Slično pitanje poslao na istu adresu 20.09.2015. i još čekam odgovor!!
Evo letak od PBZ-a koji dosta toga objašnjava…
Pošiljatelj:
Naslov poruke: Porez na kapitalnu dobit – obavijest
Datum: 23.12.2016 12:38:51
Poštovani klijenti,
s obzirom da je do 31.01.2017. rok za prijavu ostvarenog neto kapitalnog dobitka kao i za uplatu pripadajućeg poreza i prireza, obavještavamo Vas da će početkom siječnja u okviru eTrade aplikacije biti dostupna evidencija financijske imovine po klijentu generirana iz naše baze podataka zajedno s izračunom porezne osnovice kao i uputa za izradu i podnošenje prijave.
Srdačan pozdrav, FIMA-VRIJEDNOSNICE
ja se nadam da će to brokerska kuća sama izračunati jer valjda za to imaju programe i aplikacije jer si ne mislim zapošljavati knjigovođu za takve stvari.
Ja ne mislim ni prijavljivat. BMK. Agram izračunava za 50 kn
Drevile pošto si izvršio prodaju samo onih dionica stečenih prije 01.01. 2016. tu je sve kristalno jasno i tu ne postoji porezna obveza. Ove koje su kupljene i prodane tijekom 2016. ide FIFO metoda i također ne bi trebalo biti problema jer će vam brok. kuće dostaviti sve transakcije kupnji i prodaja koje si izvršio ako uopće jesi a mislim da nisi.. Po meni je jedino sporan taj dio sa trgovanjem preko dvije ili više brokerskih kuća, tu bi moglo biti problema ali samo ako si kupljenu dionicu kod brokerske kuće X prodao preko brokerske kuće Y. Ali kažem možda se i varam i sve što sam napisao ne vrijedi i slijedi bal vampira iz porezne.
Ne postoji porezna obaveza ali nije jasno da li postoji obaveza prijava prodaja kao neoporezivog dohotka i ako da tko i kako. Mislio sam da to rade brokeri ali pbz brokeraj je oprao ruke od toga.
Zbog kronicnog nepovjerenja u ljude, pogotvo na ovim zemljopisnim sirinama poslao email i poreznoj upravi:
Postovani, imam pitanje vezano uz oporezivanje kapitalnih dobitaka ostvarenih otuđenjem financijske imovine. Vlasnik sam dionica poduzeca izlistanih na Zagrebackoj burzi. U 2016. godini izvrsio sam prodaju samo onih dionica stecenih prije 1.1.2016. godine. Da li za njih kao neoporezivi dohodak moram izvrsiti prijavu? Ako da, na koji nacin tj. kroz koju proceduru?
Nadam se brzom i informativnom odgovoru,
lijep pozdrav,
Dosao odmah automatski odgovor: Poštovani, Zahvaljujemo na poslanom "Pozivni centar – Pišite nam" obrascu. Zaprimljeni obrazac će biti obrađen u najkraćem mogućem roku. Srdačan pozdrav, Ministarstvo financija, Porezna uprava
i sad cekam, kad dobijem odgovor postam.
Slično pitanje poslao na istu adresu 20.09.2015. i još čekam odgovor!!
[/quote]
katastrofa, ne znaju, ne da im se i misle da ne moraju
ak ne postoji porezna obveza onda logično ne bi trebalo ni prijavljivati.. a oni to ionak imaju.. kaj će poslat obračun da nismo platili nešto što ne trebamo platiti?
Drevile pošto si izvršio prodaju samo onih dionica stečenih prije 01.01. 2016. tu je sve kristalno jasno i tu ne postoji porezna obveza. Ove koje su kupljene i prodane tijekom 2016. ide FIFO metoda i također ne bi trebalo biti problema jer će vam brok. kuće dostaviti sve transakcije kupnji i prodaja koje si izvršio ako uopće jesi a mislim da nisi.. Po meni je jedino sporan taj dio sa trgovanjem preko dvije ili više brokerskih kuća, tu bi moglo biti problema ali samo ako si kupljenu dionicu kod brokerske kuće X prodao preko brokerske kuće Y. Ali kažem možda se i varam i sve što sam napisao ne vrijedi i slijedi bal vampira iz porezne.
Ne postoji porezna obaveza ali nije jasno da li postoji obaveza prijava prodaja kao neoporezivog dohotka i ako da tko i kako. Mislio sam da to rade brokeri ali pbz brokeraj je oprao ruke od toga.
[/quote]Vidim ja da svi brokeraji pomalo peru ruke od toga. Vidjet ćemo kako će se sve razviti, tko bude takav izgubiti će me za klijenta a prehranio sam ih ove godine.