@ina2
ok, ali kuda se upisuje dobit/gubitak? vi ste bili predložili da se upisuje u polje 11 pod primitak.
meni je to neskladu s pojmom primitka u svim ostalim primjenama joppd obrasca, zato pitam je li to baš tako izrečeno u rrifu? dakle izračunani dobitak/gubitak od dionica kupljenih nakon 1.1.2016 = primitak.
što u slučaju gubitka upisujem? negativan primitak i porez 0?
što ako nisu sve prodaje na isti način isplaćene, neke su isplaćene brokeru, druge preko skdd-a na tekući?
naime ako porezna stvarno želi da se kao primitak upisuje taj računski zbroj (dobit/gubitak od prodaje svih dionica) onda pitanje načina isplate nema smisla, svaku dionicu sam mogao otuđiti na drugi način, preko burze, dospijećem, ugovorom kod bilježnika, pokloniti…..)
@gorgija
31.1. je rok iz čl51 starog zakona. pročišćeni tekstovi zakona i pravilnika su na stranici por. uprave pod "propisi".
Članak iz RIFF-a 12/16. ima 8 stranica. Teško je to sažeti u nekoliko rečenica. Kad ga i nađete, opet ćete morati prostudirat i popunjavanje obrasca JOPPD (šifre na str. A i dr). No, nije to ništa osobito
komplicirano, postoje primjeri na stranicama porezne, a i obrazac.
Dakle, nađite članak, imaju to po računovodstvima firmi, ima smisla malo se potruditi.
Imam prijedlog. S obzirom da preko 90% poreznih obveznika ni uz najbolju volju ne zna primjenjivati ovaj zakon idemo se javit onima koji su ga donijeli da nam pomognu u ispunjavanju joppd obrasca. Posaljite mail sa svojim transakcijama na klubove zastupnika najvecih stranaka koje su donijeli zakon: klubsdp@sabor.hr i klubhns@sabor.hr. Nek nam oni pomognu ispunit obrazac joppd. Zatrpajmo im mail adresu s pitanjima oko ovog zakona. Nek se znoje ak su znali donest zakon. A ak nas ignoriraju treba ih rasturit po forumu i poslat u sve medije.
Na koju foru ćemo izračunavati poreznu obvezu ako smo trgovali preko dvije ili više brokerskih kuća?
Npr. obje brok. kuće će nam dostaviti izračun naše porezne obveze a što ćemo mi onda s tim? Pretpostavljam da ćemo ta dva izračuna morati objediniti i predati poreznoj kao jedan dokument…
Iz oba dvije brokerske kuce mozes izvuci svoje transakcije kupnje i prodaje pa slazi po fifo.
A ako ti svaka posalje svoj JOPPD s tim ne mozes nista.
kako da složim cca 2000 ovogodišnjih transkacija?
malo sam i rekao… prije će biti 4000
Lijepo, sve kupnje s vremenom, kolicinom, i cijenom na jednu listu, sve prodaje s vremenom, kolicinom i cijenom na drugu. I uparuj. Obaveza prijave i vodenje po fifo medtodi je na tebi.
Horor.
Ako je sve na nama tko onda provjerava točnost mojeg izračuna?? Fino ću staviti da mi je porezna obveza 56 kuna i gotovo.
Hajmo na ulice,na Markov trg.Na kakav se ovo način ova država odnosi prema nama.Neka urede sustav, pošalju rješenje i uplatnicu i svi zadovoljni.Ovo je čisti teror.
Ne zbilja, tko i na koji način provjerava točnost MOJEG izračuna, možda sam stolar po vokaciji i ne znam to izračunati, slab sam s excelom, omanulo mi i pokazalo da moram platiti 56 kn pa nek oni ustanove da sam pogriješio i nek mi pošalju koliko sam ‘falio’ i ja fino platim.
za ovo treba završiti bar srednju ekonomsku smjer knjigovodstvo. daj krelcima vlast u ruke i onda sjedi i plači.