Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zakon o porezu na dohodak (novi)

Članak 94.

(1) Dohodak ostvaren do dana stupanja na snagu ovoga Zakona oporezivat će se po propisima kojima je uređeno oporezivanje dohotka, a koji su tada bili na snazi.

@ina2: puno havala na odgovorima!

@gorgija

da, po svemu sudeći u rrifu su upravo otkrili toplu vodu. To što oni pišu brokeri zaju već 2 godine (i potpuno je beskorisno).
….umjesto da informiraju javnost kako se prijavljuje dobitak, koji je po zakonu osnovica.

Žalosno je, da ljudi koji se bave porezima još uvijek ne shvaćaju da se trgovina na burzi ne bi trebala prijavljivati putem obrazaca smišljenih za obračun plaća i da trgovina na burzi nije isto što i trgovina na placu.

To je samo još jedan dokaz da i dalje nitko ništa ne zna.

Danas u Poslovnom dnevniku imate text koji govori o tome da SKDD preuzima posao oko prijava poreza na kapitalnu dobit

nisam baš siguran u to jer i dalje je sve nejasno…. no u agramu su klijentima poslali niže citiranu obavijest pa makar oni nisu klijente ostavili na milost i nemilost poreznika nego su si ljudi dali truda, za što ih pohvaljujem:

Poštovani,
U duhu uspješne dugogodišnje suradnje i međusobno pruženog povjerenja, željeli bismo Vam obratiti pozornost na obvezu porezne prijave po osnovi ostvarenih kapitalnih dobitaka od trgovanja financijskim instrumentima. Iako područje poreza ne seže u našu domenu poslovanja, odlučili smo izaći Vam u susret i pružiti mogućnost izračuna potencijalne porezne obveze.
Porezna obveza odnosi se na fizičke osobe koje su ostvarile dobitak od trgovanja financijskim instrumentima u razdoblju od 1.1.2016. do 31.12.2016. Izračun porezne obveze bit će Vam dostupan putem „Agram Trader“ sučelja za Internet trgovanje što će Vam omogućiti maksimalnu jednostavnost i brzinu procesa podnošenja porezne prijave.
Uzimajući u obzir nadolazeće blagdane, naknadu za izradu izvještaja sveli smo na najnižu moguću razinu te će iznositi 50,00 kn (PDV uključen). Mogućnost izračuna porezne obveze bit će omogućena od 1.1.2017. godine. Poreznu prijavu i uplatu porezne obveze potrebno je podnijeti najkasnije do 31.1.2017. godine.
Na kraju još jedne godine želimo Vam se zahvaliti na potpori te se iskreno veselimo budućoj zajedničkoj suradnji na obostrano zadovoljstvo.
Želimo Vam sretne i vesele blagdane!
Agram Brokeri

Ignore: KressoM, delux

Ako gledam novi nacrt pravilinka Vaš link … clanak 17. stavak 14. nisam siguran da je rok za 2016 31. sijecanj. Isto tako vise nisam siguran tko ima obvezu podnosenja JOPPD za neoporezive primitke.

mislim da je u čl94 zakona potpuno jasno piše da novi zakon pa valjda ni novi pravilnik ne igra ulogu za 2016.
po starom zakonu rok je 31.siječnja

link koji ste dali (nisam ja citirao) sadrži [B]nacrt prijedloga novog pravilnika[/B].

spekulant, 27.12.2016. u 10:53
Na temelju članka 9. stavka 2., članka 25. stavka 7., članka 27. stavaka 2., članka 39. stavka
9., članka 41. stavka 2., članka 63. stavka 2., članka 71. stavka 2., članka 74. stavka 2., članka
85. stavka 6. i članka 86. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak („Narodne novine“, [B]broj 115
/16)[/B] i članka 254. Zakona o doprinosima („Narodne novine“, br. 84/08, 152/08, 94/09, 18/11,

ako se ne primijenjuje novi zakon onda se ne primijenjuje ni novi pravilnik

nisam baš siguran u to jer i dalje je sve nejasno…. no u agramu su klijentima poslali niže citiranu obavijest pa makar oni nisu klijente ostavili na milost i nemilost poreznika nego su si ljudi dali truda, za što ih pohvaljujem:

ma to je priča koju vrte već zadnjih nekoliko mjeseci. dođe mi ko tableta normabela.
što će oni izračunati? poreznu osnovicu? to znam i sam.

Gdje da to upišem?

najjednostavnije i tako će vjerojatno i biti:
u joppd pod primitak upisati dobitak koji smo sami izračunali (ili nam je izračunao ljubazni agram) i platiti porez. i ostaviti e-mail poreznoj pa neka se jave ako ih još nešto zanima.

(recimo ako žele u kompjuter utipkavati fifo evidenciju jednog daytradera. puno uspjeha želim.)

čl51
spekulant, 27.12.2016. u 14:53
(12) Ako dohodak od kapitala/ po osnovi kapitalnih dobitaka iz članka 30. stavaka 16. i 17. ovoga Zakona nije utvrđen ili nije prijavljen po tržišnim cijenama, dohodak će utvrditi Porezna uprava prema tržišnim cijenama.

istina, ali ne moraš sam poduzimati ništa! i ne košta apsolutno ništa!a ako si pak nezadovoljan rješenjem, opet imaš pravo prigovora/žalbe. ja još nisam dobio rješenje za prošlu g., i sama službenica mi veli da je to normalno kad povrat moraju izračunavati "pješice". a kako se radi o većoj cifri preplaćenog poreza, da je to još normalnije jer takve stvari ostavljaju za sam kraj.
[/quote]
[/quote]

čl67(1)

Novčanom kaznom od 2.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj:
…..
2. pravne i fizičke osobe koje Poreznoj upravi ne dostave ili ne dostave u roku podatke o isplaćenim primicima i uplaćenom porezu na dohodak i prirezu (članak 31. stavak 4., članak 46. stavak 4. i 5., članak 48. stavak 4., članak 50. stavak 6., [B]članak 51. stavak 7.[/B], članak 60. stavak 5., u svezi sa člankom 64. točkom 17.),

čl51

(7) Isplatitelji primitaka i sam porezni obveznik obvezni su za primitke od kojih se utvrđuje dohodak od kapitala i za uplaćeni porez na dohodak dostavljati Poreznoj upravi propisano izvješće.

Primjer kupim 100 dionica Adpl u 2015, te jos 100 u 2016 nakon cega iman ukupno 200 dionica Adpl. U 2016 prodam 100 dionica Adpl skuplje od cijene u 2015 kada sam kupio, pretpostavljam da ovo spada u neoporezivu dobit jer se radi o dionicama iz 2015 ili se te dionice u ovom slucaju ne gledaju po fifo metodi vec samo od 1.1.2016 ?…kako gledat na ovakav slucaj s obzirom da se kaze da se evidencija kupnje i prodaje mora vodit od 1.1.2016

Ignore : renči

http://www.hrportfolio.hr/vijesti/trziste-kapitala/uvode-se-izmjene-vezane-za-placanje-poreza-na-dohodak-ostvarenim-od-kapitala-45042

Ako gledam novi nacrt pravilinka Vaš link … clanak 17. stavak 14. nisam siguran da je rok za 2016 31. sijecanj. Isto tako vise nisam siguran tko ima obvezu podnosenja JOPPD za neoporezive primitke.

mislim da je u čl94 zakona potpuno jasno piše da novi zakon pa valjda ni novi pravilnik ne igra ulogu za 2016.
po starom zakonu rok je 31.siječnja

link koji ste dali (nisam ja citirao) sadrži [B]nacrt prijedloga novog pravilnika[/B].

balt, 27.12.2016. u 23:42
Na temelju članka 9. stavka 2., članka 25. stavka 7., članka 27. stavaka 2., članka 39. stavka
9., članka 41. stavka 2., članka 63. stavka 2., članka 71. stavka 2., članka 74. stavka 2., članka
85. stavka 6. i članka 86. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak („Narodne novine“, [B]broj 115
/16)[/B] i članka 254. Zakona o doprinosima („Narodne novine“, br. 84/08, 152/08, 94/09, 18/11,

ako se ne primijenjuje novi zakon onda se ne primijenjuje ni novi pravilnik

[/quote]

Nisam siguran… članak 94 novog zakona kaže da se dobitak ostvaren prije 1.1.2017 OPOREZUJE po starom zakonu, no možda nakon 1.1.2017 vrijedi novi način i rokovi prijave

Po FIFO metodi bi se trebalo računati od dana kada ste počeli trgovati na burzi. Samo što vam za dionice kupljene prije 1.1.2016 nije bitno ništa nego samo njihovo stanje na 1.1.2016 i one prve idu van po FIFO metodi, i kada se potroše na sljedećim prodajama treba povezivati po koliko je ta dionice kupljena i kolika je dobit/gubitak.
U svakom slučaju bez automatskog računanja živi užas. Ja napravim 50-ak tradeova na godinu i za mene je to složeni excel i par sati pimplavog posla, ne mogu zamisliti kako bi to izgledalo nekom day traderu.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

Primjer kupim 100 dionica Adpl u 2015, te jos 100 u 2016 nakon cega iman ukupno 200 dionica Adpl. U 2016 prodam 100 dionica Adpl skuplje od cijene u 2015 kada sam kupio, pretpostavljam da ovo spada u neoporezivu dobit jer se radi o dionicama iz 2015 ili se te dionice u ovom slucaju ne gledaju po fifo metodi vec samo od 1.1.2016 ?…kako gledat na ovakav slucaj s obzirom da se kaze da se evidencija kupnje i prodaje mora vodit od 1.1.2016

Na te iz 2015. se na plača porez.
Mene zaima da li netko zna kako se računaju troškovi kamata za margin kredite ?
Da li se u poreznoj prijavljuje ukupni trošak iz te godine, ili se mora nekom matematičkom operacijom računati samo trošak kamate za predmetnu transakciju, članak koji to definira je nedorečen.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

prema dosadašnjim saznanjima:
na tih prvih 100 dionica ne plaćate porez, ali preko joppd prijavljujete primitak.
U joppd postoji odgovarajuća šifra neoporezivog primitka

Korisnik ina2 je naveo primjer iz časopisa.
Ako ste nešto prodavali 2015 godine onda je broker za vas ispunjavao iste takve joppd obrasce (koje možete vidjeti preko e-građani ili u poreznoj ispostavi).

uglavnom primitak bi bio npr: 100kom*130kuna=13000 kuna. koliko ste to platili nije važno (barem ne za joppd)

evidenciju ste po zakonu dužni voditi možda već od 1.1.2015, ili od 1.1.2016. nije mi baš jasno koji je datum mjerodavan. Morate svakako imati evidenciju imovine na dan 31.12.2015.
Što s tom evidencijom dalje – ne zna se.

Nisam siguran… članak 94 novog zakona kaže da se dobitak ostvaren prije 1.1.2017 OPOREZUJE po starom zakonu, no možda nakon 1.1.2017 vrijedi novi način i rokovi prijave

čl94, novi zakon
spekulant, 28.12.2016. u 14:16

(4) [B]Na postupke podnošenja i obrade prijave poreza[/B] na dohodak za 2016. godinu, utvrđivanje i plaćanje razlike paušalnog poreza na dohodak za 2016. godinu, utvrđivanje i plaćanje predujmova poreza na dohodak od samostalne djelatnosti koji se u 2017. godini utvrđuju na temelju ostvarenog dohotka u 2016. godini, [B]primjenjuju se odredbe[/B] Zakona o porezu na dohodak (»Narodne novine«, br. 177/04., 73/08., 80/10., 114/11., 22/12., 144/12., 120/13., 125/13., 148/13., 83/14., 143/14. i 136/15.).

ne znam kako bi se rokovi mogli odvojiti od drugih odredbi zakona

Mene zaima da li netko zna kako se računaju troškovi kamata za margin kredite ?
Da li se u poreznoj prijavljuje ukupni trošak iz te godine, ili se mora nekom matematičkom operacijom računati samo trošak kamate za predmetnu transakciju, članak koji to definira je nedorečen.

pravilnik o porezu na dohodak
čl 73.
spekulant, 28.12.2016. u 14:16

(18) Predujam poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka iz članka 30. stavaka 16. i 17. Zakona, osim kapitalnih dobitaka po osnovi otuđenja udjela u trgovačkim društvima, obračunava se, obustavlja i uplaćuje i to na svaki pojedinačno ostvareni primitak koji je izvor kapitalnog dobitka po stopi od 12% bez priznavanja osobnog odbitka iz članka 36. i/ili članka 54. Zakona, a u rokovima propisanim člankom 51. stavcima 8. i 10. Zakona. [B]Pri utvrđivanju kapitalnog dobitka ili kapitalnog gubitka uzimaju se u obzir i svi pripadajući troškovi[/B] koji su naplaćeni na teret poreznog obveznika (naknade brokera, depozitorija i burze).

očito se porez plaća na neto dobitak. Kako se to konkretno prijavljuje – ne zna se

New Report

Close