Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nakon nove promjene zakona, više mi ništa nije jasno.
U 2016. sam kod inozemnog brokera prodao dionice koje sam kupio prije 1.1.2016 i ostvario (neoporezivu) kapitalnu dobit.
Kako i kada to prijavljujem poreznoj upravi? Ili po novome prijavljujem SKDD-u, pa SKDD radi obračun i prijavljuje poreznoj?

Zna li netko?

A šta vam tu " nije jasno" ? Dionice kupljene prije 1.1.2016. , bilo kad da ih prodate , dobit je neoporeziva ! Zato ne filozofirajte i ne mudrujte , korisniče od 21.12.2016 god. !
[/quote]
pa čovjek pita kako prijaviti, a ne kako platiti porez na neoporezivo.

u joppd postoji oznaka primitka:
“Primici od otuđenja financijske imovine ako to nije djelatnost poreznog obveznika
stečene prije 1. siječnja 2016. godine – čl. 30. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona
o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 143/14) i primici po osnovi otkupa udjela u
Fondu hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji”

dakle očito je predviđeno da bi se i neopoerezivi primici prijavljivali (kao što se prijavljuje i neoporeziva dividenda) iako ne znam kakva bi bila sankcija u slučaju neprijavljivanja

ali pitanje forumaša je na mjestu

Malo mi je neobicno da se imatelj po stavku 8 clanka 70 odluci da mu izvjestaj radi SKDD, a onda iz toga proizlazi obveza za brokeraj da dostavlja podatke SKDDu.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

“Naime, predviđa se obračun dohotka od kapitala s naslova ulaganja u dionice putem automatiziranih sustava koji će pružiti brokerska društva ili SKDD.”

Od 2017. automatizacija prijava poreza na promet nekretnina pomoću notara

@VedroNebo
tako piše. Ali čak i ako obveza ostane kod imatelja, opet je rok 15 siječnja.

postavlja se pitanje na koji način informirati skdd (ne valjda papirom i olovkom)
vjerojatno to misle propisati “posebnim propisom” čl70(9) kojeg očito nema.

dakle moglo bi se interpretirati da su stavci o informiranju skdd-a neprovedivi i biti će takvi sve dok ekipa ne zaključi da bi trebalo poraditi na tome.

a do tada svatko mora po vlastitoj savijesti i računskim sposobnostima odrediti neku za Poreznu upravu neprovjerljivu brojku (osnovicu) koju bi želio upisati u joppd i na koju bi želio platiti porez.

Ne pitam da li je oporeziva ili nije, pitam za način kako to propisno prijaviti poreznoj upravi da ne bi kasnije bilo problema.

U 2016. sam kod inozemnog brokera prodao dionice koje sam kupio prije 1.1.2016 i ostvario (neoporezivu) kapitalnu dobit.
Kako i kada to prijavljujem poreznoj upravi? Ili po novome prijavljujem SKDD-u, pa SKDD radi obračun i prijavljuje poreznoj?

Zna li netko?

š

A šta vam tu " nije jasno" ? Dionice kupljene prije 1.1.2016. , bilo kad da ih prodate , dobit je neoporeziva ! Zato ne filozofirajte i ne mudrujte , korisniče od 21.12.2016 god. !
[/quote]

Evo za sve šta su trejdali i normalno popušili lovu ( ajde 99%) 1 % je nešto i zaradio kad se povuče crta…

A BALVANA!!! :) :) :)

kraj je godine, a ovdje je i dalje više upitnika nego odgovora o plaćanju poreza na KD… kakva država, takva i burza!

Ignore: KressoM, delux

Zna li netko?

[/quote]

"Primici od otuđenja financijske imovine ako to nije djelatnost poreznog obveznika
stečene prije 1. siječnja 2016. godine – čl. 30. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona
o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 143/14) i primici po osnovi otkupa udjela u
Fondu hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji"

dakle očito je predviđeno da bi se i neopoerezivi primici prijavljivali (kao što se prijavljuje i neoporeziva dividenda) iako ne znam kakva bi bila sankcija u slučaju neprijavljivanja

[/quote]

Hvala na odgovori.
Na stranicama porezne uprave jučer je objavljen prijedlog pravilnika porezne reforme gdje bi stvari trebale biti pojašnjene, no ja i dalje ne mogu iščitati kako i u kojem roku prijaviti kapitalnu dobit ostvarenu vani: https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/PoreznaReforma.aspx

Da li do kraja veljače, ili u roku od 8 dana od primitka kako se negdje spominje budući da je primitak ostvaren u inozemstvu?
Ako preskočim SKDD i odlučim prijavu napraviti sam pomoću JOPDD obrasca, koje i kakve priloge treba dostaviti?

Puno pitanja, nigdje odgovora

ja ne razumijem zašto se svi vi opterećujete sa tim porezom? ko da ste neki švicarci pa vas savjest grize. za početak nemoj te platiti ništa pa čekaj te reakciju suprostavljene strane. je li vama neko nešto treba dati? ako je tako onda razumijem vaša iščekivanja. ali ako nije tako onda samo opušteno.

who dares, wins

Balt prodajne transkcije u 2016 radiš po trenutno važećem zakonu

novi zakon i pravilnik se odnose na prodajne transakcije od 1.1.2017.

Zna li netko?

[/quote]

"Primici od otuđenja financijske imovine ako to nije djelatnost poreznog obveznika
Fondu hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji"

[/quote]

Hvala na odgovori.
Na stranicama porezne uprave jučer je objavljen prijedlog pravilnika porezne reforme gdje bi stvari trebale biti pojašnjene, no ja i dalje ne mogu iščitati kako i u kojem roku prijaviti kapitalnu dobit ostvarenu vani: https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/PoreznaReforma.aspx

Da li do kraja veljače, ili u roku od 8 dana od primitka kako se negdje spominje budući da je primitak ostvaren u inozemstvu?
Ako preskočim SKDD i odlučim prijavu napraviti sam pomoću JOPDD obrasca, koje i kakve priloge treba dostaviti?

Puno pitanja, nigdje odgovora

[/quote]

mislim, odnosno uvjeren sam da nisi dužan ništa prijavljivati za dionice stečene prije 01.01.2016..
Dakle ukoliko si ostvario dobit po otuđenju dionica kupljenih prije navedenog datuma- ne trebaš ništa, relax, i nastavi dalje..

U RRIF-u 12/16. objavljen je članak o oporezivanju kap. dobitaka fizičkih osoba u 2016. godini. Doduše, autorica se poziva na trenutno važeći Zakon o porezu na dohodak (do 31. 12. 2016.). Na str. 4.-toj je naveden primjer prodaje dionica kupljenih u 2015. godini. Iste se moraju iskazati u JOPPD obrascu (iako su neoporezive), a treba se navesti kupovna i prodajna vrijednost. Sada zamislite, ako to tako bude, hrpe malih dioničara HT-a, koji su kupili po 69 dionica još 2007., svi bi trebali popunjavati JOPPD obrasce i podnositi ih Poreznoj. Koja će to biti smijurija, koliko besmislenog posla, a svi oni su prodali svoje dionice s gubitkom (ostavimo li dividende po strani). Mnogi su dobivali i tzv. prognaničke dionice, prodali u 2016., oni bi isto trebali podnositi prijave. Ili dionice kupovane preko Ugovora, mimo burze,
kako će brokeri sastavljati JOPPD obrasce za takve prodaje. U prijedlogu Pravilnika o porezu na dohodak, na stranicama Porezne, o tome nema ništa. Uglavnom, bit će veselo

New Report

Close