unutar trgovinske aplikacije splitske banke postoji opcija porez gdje će mi se prikazati sve moje eventualne obaveze, to trebam isprintati i priložiti uz poreznu prijavu koju predajem ja
Smanjeno na dvije godine:
Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka ne oporezuje se ako je otuđenje izvršeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji i drugih članova uže obitelji iz članka 14. stavaka 5. i 6. ovoga Zakona, između razvedenih bračnih drugova ako je otuđenje u neposrednoj svezi s razvodom braka, nasljeđivanjem financijske imovine te u slučaju ako je financijska imovina otuđena nakon dvije godine od dana nabave, odnosno stjecanja te imovine.
Ako sam dobro shvatio:
– za sve dionice kupljene nakon 1.1.2016 (čl 94 st3)
– vodiš evidenciju kada i pošto si ih kupio, te kada i pošto si ih prodao, po FIFO metodi (čl 70 st 5), da ne objašnjavamo sada što je FIFO, i računaš si 12% od ukupnog dobitka u prethodnoj godini (znači prijaviš sve prodaje dionica koje si kupio nakon 1.1.2016, zbrojiš dobitke koje si pri tom napravio, oduzmeš gubitke i dobiješ ukupnu svotu na koju platiš 12%)
– ili ovlastiš SKDD da ti vodi evidenciju i računa dobitak koji podliježe oporezivanju (čl 70 st 8) i o tome izvijesti poreznu a ti uplatiš – ne znam zašto ovo nije defaultna opcija za male dioničare; nisam im se niti probao obratiti s upitom za ovu uslugu, ima li koga tko je?
– ili ti broker, zastupnik ili tkogod (npr ja sam u PBZ Investoru) vodi tu evidenciju i izračuna sve što treba za uplatu (čl 70 st 7)
– i ti sve prijaviš i uplatiš do 28.2. za prethodnu godinu
Samo me još zanima koji obrasci za prijavu se pri tome koriste – zna li netko?
I da li je potrebno prilagati neke dokumente koji dokazuju datume i cijene kupnje i prodaje dionica?
I da li zapravo odmah sve obračunaš i uplatiš, ili im prijaviš pa čekaš da ti onu pošalju porezno rješenje?
SKDD je dužan temeljem podataka iz stavaka 9. i 10. ovoga članka u ime i za račun poreznog obveznika – imatelja financijske imovine utvrditi dohodak od kapitala te obračunati porez na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka po stopi iz stavka 4. ovoga članka.
(13) SKDD je dužan o obračunu iz stavka 12. ovoga članka do 31. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu obavijestiti poreznog obveznika – imatelja financijske imovine o svim podacima temeljem kojega je napravljen obračun, kao i o podacima o načinu i roku uplate obračunanog poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka.
ima li netko više informacija kako će funkcionirati to s obračunom poreza preko SKDD-a/preko brokera? sami dajemo zahtjev, oni nas pozivaju ili…?
no to je već klasika kod nas da je godina gotovo završena, a da se zapravo još ništa ne zna jer je zakon tek donijet i još nije ni stupio na snagu!
Ne postoji to sa SKDD-om, ne znam zašto se stalno izmišlja nešto novo.
SKDD nema cijene, nema uvid u prave vlasnike iza skrbničkih računa, nema pristup podacima fondova… itd itd…
@waluewalk
pročitaj ove citate gore ili još bolje odi na link kolege avaxa10 pa sam prouči što tamo piše
Niti jedna instituacija ne moze samostalno samo sa svojim podacima sa sigurnoscu utvrditi vasu obvezu poreza na kapitalnu dobit kod trgovanja vrijednosnim papirma. Sve relevantne informacije na jednom mjestu su samo kod vas osobno.
A članak 67. stavak 11. ?
Da li to uključuje i troškove provizija i troškove kamata na margin kredite, ako su dionice kupljene na margin?
lp
Utvrđivanje poreza na dohodak od kapitala
Članak 70.
(1) Porez na dohodak od kapitala po osnovi kamata iz članka 65. ovoga Zakona obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju isplatitelji istodobno s isplatom ili pripisom primitka kao porez po odbitku, po stopi od 12%.
(2) Porez na dohodak od kapitala po osnovi izuzimanja imovine i korištenja usluga iz članka 66. ovoga Zakona obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju isplatitelji istodobno s isplatom primitka, kao porez po odbitku, po stopi od 36%.
(3) Porez na dohodak od kapitala po osnovi izuzimanja iz članka 66. ovoga Zakona plaća se po odbitku na način propisan stavkom 2. ovoga članka, i to do trenutka podnošenja prijave poreza na dobit.
(4) Porezni obveznik – imatelj financijske imovine obvezan je porez na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka iz članka 67. stavaka 1. i 2. ovoga Zakona, osim kapitalnih dobitaka po osnovi otuđenja udjela u kapitalu trgovačkog društva koji nisu prenosivi na tržištu kapitala u skladu s posebnim propisom, obračunati, obustaviti i uplatiti do posljednjeg dana mjeseca veljače tekuće godine za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke iz članka 67. stavka 11. ovoga Zakona po stopi od 12%.
(5) Porezni obveznik iz stavka 4. ovoga članka obvezan je voditi evidenciju istovrsne financijske imovine po metodi uzastopnih cijena (FIFO).
(6) Evidencija iz stavka 5. ovoga članka za financijsku imovinu ostvarenu na inozemnom tržištu može se voditi u valuti stjecanja financijske imovine.
(7) Iznimno od stavaka 4. i 5. ovoga članka, vođenje evidencije iz stavka 5. ovoga članka, utvrđivanje dohotka od kapitala te obračun poreza na dohodak od kapitala i izvješćivanje o istom može u ime i za račun poreznog obveznika – imatelja financijske imovine preuzeti investicijsko društvo i kreditna institucija koja obavlja investicijske usluge, aktivnosti i pomoćne usluge kako je određeno zakonom koji uređuje poslovanje na tržištu kapitala, subjekt za zajednička ulaganja, društvo za upravljanje, osoba koje temeljem ugovornog odnosa upravljaju financijskom imovinom poreznog obveznika, financijska organizacija ili institucionalni investitor (dalje u tekstu: financijski posrednik).
(8) Iznimno od stavaka 4., 5. i 7. ovoga članka, porezni obveznik – imatelj financijske imovine može izabrati da Središnje klirinško depozitarno društvo d. d. (dalje u tekstu: SKDD) u njegovo ime i za njegov račun vodi evidenciju iz stavka 5. ovoga članka, utvrđuje dohodak od kapitala te obračunava porez na dohodak od kapitala i o istom izvješćuje Poreznu upravu za cjelokupnu financijsku imovinu.
(9) U slučaju iz stavka 8. ovoga članka financijski posrednik odnosno sam porezni obveznik za imovinu ili sam porezni obveznik za kapitalne dobitke ostvarene u inozemstvu bez tuzemnog posrednika, osim kapitalnih dobitaka po osnovi otuđenja udjela u kapitalu trgovačkog društva koji nisu prenosivi na tržištu kapitala u skladu s posebnim propisom, dužni su dostavljati SKDD-u sve podatke bitne za utvrđivanje poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka iz članka 67. stavaka 1. i 2. ovoga Zakona, a osobito podatke o stanju istovrsne financijske imovine na početku i na kraju obračunskog razdoblja, kao i podatak o ostvarenim kapitalnim dobicima koji sukladno članku 67. stavku 8. ovoga Zakona ne podliježu oporezivanju.
(10) Iznimno od stavka 9. ovoga članka, subjekti za zajednička ulaganja i upravitelji portfelja mogu dostavljati SKDD-u samo podatke o ostvarenim oporezivim kapitalnim dobicima i porezno priznatim kapitalnim gubicima u poreznom razdoblju.
nastavak slijedi