Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ako na dionici zaradiš 100 kuna, a na drugoj izgubiš 50.. Plaća se 12% poreza samo na dobit od 50 kuna.. Sve ti dođe kući poštom obračunato itd. Ti imaš samo otić u poreznu to platit, to je sve šta imaš napravit.. Tako je meni moj broker rekao..

Ajmo ovako: ok ja jesam ukupno gledajući u plusu, stavimo da je taj plus 100 000 kn. U tom plusu od 100 000 kn leži 300 000 dobitonosnih prodaja i 200 000 prodaja s gubitkom. Na kraju godine ja sam u plusu 100 000 kn. Ne bih volio da se desi da ovi u poreznoj gledaju samo na ovih 300 000 dobitonosnih prodaja i da zapravo na taj iznos moram platiti porez. Kužite?

Znam da nema logike ali pušem i na hladno kad je kod nas anarhija i kod zakona koji su na snazi a kamo li s onima koji se tek trebaju početi provoditi.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Dakle ti si napravio promet od 300000 kn ( recimo kao prihodi u firmi) a bruto dobit prije plaćenog poreza ti je 100000 kn…plaćaš na ovih 100000 kn jer je to tvoja kapitalna dobit ( iliti ga dobit bruto neke firme)

A BALVANA!!! :) :) :)

Ne znam šta je tu nejasno.. Platit ćeš 12% na dobit koju si ostavario trgovanjem od 01.01.2016 do 31-12.2016 kad se oduzmu i transakcije koje si bio u minusu.. Znači u tvom sslučaju 100 000 kuna plusa.. Ja mislim da ne može bit jednostavnije al ljudima se uvijek mota 100 kombinacija po glavi, više nitko nikome ne vjeruje :-))

Porezna ništa ne gleda niti će vas išta pitati, fizička osoba sama izračuna kolika mu je netto zarada za tu godinu, popuni JOPPD obrazas sa tim iznosom obračuna porez i prirez i uplati taj porezi i prirez gdje treba. nikakvi papiri od trgovanja osim JOPPD niti uz JOPPD se ne prilažu.

Papiri se čuvaju jedino za slučaj poreznog nadzora

Znam da ne štimaju parametri, samo želim reći valjda će se uzimati u obzir i gubici.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Pa normalno da nećeš plaćati porez na ono što si izgubio na trejdanju…jedino na ono što si dobio…a ako si ukupno gledajući u minusu (ŠTO JE VEĆINA VAS ŠTO PIŠETE NA FORUMU) onda je logično i normalno da ćeš prijaviti gubitak na koji nećeš platiti ništa poreza…prosto ko pasulj

🙂 🙂 🙂

@PoAskuBidu

Nemojte se ljutiti ali stvarno ste nevjerojatni, pa kako da vam ljudi rastave 2+2 na nešto jednostavnije.
To je skoro kao da kompanije plaćaju porez na dobit na prihode a ne na dobit..

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Gleda se sve skupa, i dobitci i gubitci. Sve navodis u prijavi.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Zato postoji račun dobiti ili gubitka prije oporezivanja na bilo kojoj špranci financijskog izvještaja..tako će biti i sa kapitalnom dobiti…..netribaš se trest….

@Valuewalk

Znam ali ne vjerujem više u ništa dok ne vidim a strah me šta ću vidjeti iza Nove godine. Ajde neću više spamati pa se javim iza Nove pa da podijelimo iskustva i počnemo se načuđivati aljkavosti ovog zakona.

Račun dobiti i gubitka, to ima smisla, valjda bude sve ok.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

u JOPPD se uz (razne podatke ime oib, vrsta dohotka vrsta izvješća itd) unose samo tri brojke. NETTO iznos kapitalnih dobitaka, POREZ ,PRIREZ za te kapitalne dobitke i to je sve. ako nema dobiti nema potrebe išta predavati!!!!!

Točno tako…
Recimo…onak tko je na 10 trejdova zaradio 500 tisuća kuna…a na drugih 10…imao gubitak od 505 tisuća…tj po meni nebi ni trebao predavat izvješće…ali za to već nisam siguran…
obratite se svom financijskom savjetniku…bla..bla…bla..

New Report

Close