Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ima primjer popunajvanja Joppd… odvoji se sat vremena malo se pročita pravilnik ili nazovite savjetnike za porez na dohoda u poreznu pa će vam reči. vjerojatno je najsličniji joppd porez na dividendu

uglavnom unosi se samo ukupan iznos porezne obveze za kapitani dobitak nikakvi drugi dohotci ,zatim iznos netto zarade i porez i prirez

Pogledajte JOPPD za inozmenu mirovinu (iz njega vidite kako se popunjava prva stranica kad fizička sama podnosi) oznaka izvješća, vrsta izvješća oznaka podnositelja
joppd za isplatu dividende stranica A točka V podtočka 2., stranica B je indentična osim točki 6.1 i 6.2 tu treba nači odgovarajuću šifru

Da li se plaćene brokerske provizije kod kupoprodaje dionica obračunavaju kao trošak(odbitak)???

Da li se plaćene brokerske provizije kod kupoprodaje dionica obračunavaju kao trošak(odbitak)???

Da, čak i ako mimo burze radite transakcije možete i troškove bilježnika brojati. Svi troškovi koji su vezani uz kupnju/prodaju se uključuju.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Ako sami ne podnesete JOPPD (12%+prirez) automatski vam nastaje obveza podnošenja porezne prijave pri čemu vam se onda ovi kapitalni dobici pribrajaju redovnim prihodima i sve skupa ćete platiti preko 40%.
Što ako ne postoje redovni prihodi? Za 2015. sam dobio povrat poreza (dividende) obzirom na olakšice (uzdržavani članovi) iako nisam tražio ništa odnosno išlo je automatski. Da li ovaj put moram prijaviti osobno (obzirom na promet dionicama uz dividende) ili?

Zahvaljujem unaprijed

Dividende se okarakteriziraju kao dohodak, i na njih se automatizmam obračunava porez i prirez i isplatitelj odrađuje JOPPD za vas.
Kod kapitalnih dobitaka je nešto drugačija stvar, jer tu ste vi obvezni to odrađivati, na temelju vlastitog izračuna (ili izračuna brokera)..

U svakom slučaju pojma nemam kako će to sve završiti, bit će tu svega imam osjećaj. Valjda će se gledati i gubici jer ajmo reći da sam imao 500 000 kn dobitonosnih prodaja ali i 250 000 prodaja s gubitkom. Dakle ja bih u tom slučaju trebao platiti 12% + prirez na tih 250 000 kn dobiti. Jel tako?

使用を信頼し、あなた自身の能力の

PoAskuBidu
Plaća se samo na RAZLIKU u cijenama, a ne na ukupni iznos prodaje.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Pa normalno da nećeš plaćati porez na ono što si izgubio na trejdanju…jedino na ono što si dobio…a ako si ukupno gledajući u minusu (ŠTO JE VEĆINA VAS ŠTO PIŠETE NA FORUMU) onda je logično i normalno da ćeš prijaviti gubitak na koji nećeš platiti ništa poreza…prosto ko pasulj

A BALVANA!!! :) :) :)

Ok, bitno mi je da će se gledati i prodaje koje sam izvršio s gubitkom. Jer ne bi bilo ok da se samo gledaju dobitonosne prodaje.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

To ti dođe nešto kao ( iako nema veze jedno sa drugim ali čisto za usporedbu) financijsko izvješće od firme…ako si prošlu godinu poslovao sa gubitkom normlno da nećeš platiti porez na dobit ali si svejedno dužan podnijeti račun dobiti i gubitka…
Nadam se da sam bio jasan..
I Vi šta puno trejdate možete biti mirni…nećete platiti porez…osim ovih što su ukupno gledajući u plusu….a takvih je jako malo…ako si ti među njima super..

Pa di to ima na svijetu da ćeš platiti porez na nečem što si izgubio…pa pobogu sam porez nosi ime porez na kapitalnu DOBIT….a ne porez na kapitalni GUBITAK…pretpostavljam da kako su ovi naši krenuli da će kroz par godina uvesti i porez na kapitalni GUBITAK…u tom slučaju ćete onda biti svi dužni platiti porez…ali onda bi se povukla cijela lova sa burze i nitko više nebi trgovao…to bi bio čekić u lijes ZSE…koja je ionako već godinama na aparatima…bez obzirao što pišu mecene i blogeri..
Dok dnevni prometi ne budu cca 50 mil. kuna…nemožemo pričati o nikakvom pomaku i vraćanju investitora…..a kad to bude onda ću i ja početi ponovo trejdati….sjećam se da sam 2007…znao recimo kupiti i prodati ingr…po 10 puta u jednom danu…danas to nemogu napraviti godišnje na bilo kojoj dionici…
Mislim da sam sa ovim sve rekao..

New Report

Close