Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nakon dvije god ne placas nista

mislim tri
[/quote]

da, ali za dionice kupljene prije 01.01.2017. i dalje ostaje 3 godine?
Da po starom zakonu, po novom od 2017 je dvije
[/quote]

Pitanje:
Kupio sam udjele u investicijskom fondu za recimo 100 000 kn te nakon par tjedana prodao za oko 102 000 kn. Prije nekoliko dana. KAKO I KADA prijaviti / platiti porez na kapitalnu dobit? Koji obrazac?
Inace mi poslodavac rjesava sve obveze pa ne moram podnositi godisnju prijavu jer povrata ovako i onako nema. Da li sad zbog ovog gore moram podnositi prijavu? I opet, u koji obrazac ide ovo s fondom? U ovaj za dohodak ili neki drugi?
Pomagajte jer u poreznoj ne mozes nikog dobiti na telefon ni u snu.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

investicijski fond će ti početkom 2017 dostaviti izračun za uplatu poreza i prireza (bar bi trebali) sa svim daljnim smjernicama.
Platiti ćeš sljedeće:
2000 x 0,12= 240 kn
240 x prirez=……kn

Invest
Hvala na info. To bi onda bilo isto kao kad ti banka odmah izracuna i odbije porez na kamate (kad dodjes po isplatu, znam iz iskustva), sto hoce reci da je onda institucija kao strucno tijelo odgovorna za obracun poreza. Nazvat cu ih svakako.
S druge strane, zvao sam brokersku kucu da ih pitam kako ide to s porezom pa su mi zvucali dosta izgubljeno, da nisu dobili upute od porezne, ali da oni mogu napraviti obracun prometa po mom brokerskom racunu, znaci i poreza, za neku simbolicnu naknadu itd. I da nazovem poslije Nove Godine pa ce valjda znati vise.
Iz ovog proizlazi da ce oni dati neki obracun, ali da onda taj obracun i placenu uplatnicu kao dokaze sam saljes u poreznu postom. Da li treba neki obrazac uz to?
Pitanja se samo gomilaju kad nista nije bas jasno.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Obračun poreza na kapitalne dobitke je na godišnjoj razini, pa ćeš to rješavati početkom 2017.
da, dosta je nejasnoća kod tog poreza, koji će se u 2017 očito još dodatno promijeniti.
koliko znam, sve brokerske/investicijske kuće su za svoje klijente preuzele obvezu izračuna porezne obveze za svoje klijente po načelu FI-FO metode, pod uvjetom da ste trgovali pod krovom samo te jedne kuće jer oni nemaju uvid u ostala trgovanja.

za sada je nakon tri godine.
u draftu novog zakona je da će se to smanjiti na dvije godine.
no, zakon još nije donesen, izglasan niti objavljen u NN, tako da je još uvijek nevažeći.
Ne znam s kojim danom će se dogoditi ta promjena, možda sa 01.01.2017.
Onda se možda dogodi zanimljiva situacija, za dionice kupljene 30.12.2016. će te morati čekati 3 godine za prodaju bez poreza, a za dionice kupljene 02.01.2017 2 godine.
A možda to i dekretom objedine na dvije godine, ali to nisam vidio u draftu.
[/quote]

U Kaznenom pravu ako je novi zakon povoljniji za počinitelja onda se primjenjuje novi zakon bez obzira što je Kazneno djelo počinio u vrijeme važenja starog zakona. Primjenom toga ako od Nove godine izglasaju 2 godine onda bi to trebalo vrijediti i za dionice kupljene ranije jer je to povoljnije za stranku…

Osim sto ovo nema veze s kaznenim pravom.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Netko treba izračunati kapitalni dobitak pa potom porez i prirez , popuniti JOPPD obrazac predati i uplatiti porez i sve to do 31.1. krajnji obveznik je fizička osoba, fond to ne radi (tipa ovo što si naveo kao banka) broker može i ne mora ovisno kako se dogovori sa njim (ali on radi samo za kapitalne koje su preko njega ostvarene

za sada je nakon tri godine.
u draftu novog zakona je da će se to smanjiti na dvije godine.
no, zakon još nije donesen, izglasan niti objavljen u NN, tako da je još uvijek nevažeći.
Ne znam s kojim danom će se dogoditi ta promjena, možda sa 01.01.2017.
Onda se možda dogodi zanimljiva situacija, za dionice kupljene 30.12.2016. će te morati čekati 3 godine za prodaju bez poreza, a za dionice kupljene 02.01.2017 2 godine.
A možda to i dekretom objedine na dvije godine, ali to nisam vidio u draftu.
[/quote]

U Kaznenom pravu ako je novi zakon povoljniji za počinitelja onda se primjenjuje novi zakon bez obzira što je Kazneno djelo počinio u vrijeme važenja starog zakona. Primjenom toga ako od Nove godine izglasaju 2 godine onda bi to trebalo vrijediti i za dionice kupljene ranije jer je to povoljnije za stranku…
[/quote]

nisam siguran da je Kazneni zakon nadležan za ovo pitanje, ali zadržavam pravo da ste u pravu.

@plavac

pa niste nikoga ubili da vas se tiče kazneni zakon 🙂
Ako sami ne podnesete JOPPD (12%+prirez) automatski vam nastaje obveza podnošenja porezne prijave pri čemu vam se onda ovi kapitalni dobici pribrajaju redovnim prihodima i sve skupa ćete platiti preko 40%. I još ostaje diskrecijsko pravu poreznoj upravi da vam osim toga opali i financijsku kaznu do 1.000.000 kuna. Ovo drugo se vjerojatno neće nikada dogoditi, ali već prvo je sasvim dovoljan motiv da podnesete JOPPD.

@Serislav, Invest

Par stvari, iako smo ih već sto puta naveli ovdje…
– brokeri nisu obvezni podnijeti JOPPD obrazac umjesto vas, niti su vam dužni dati FIFO izračun. Taj izračun ćete dobiti samo zato jer podatke za trgovanje kod njih po defaultu imaju i što će par kuća to napraviti kao dodatnu uslugu, a onda se to nameće svima kao standard da ne izgube klijente.
– brokeri ne mogu znati gdje mi sve trgujemo i nemaju sve podatke, normalno je da ne preuzimaju onda odgovornost da za nas podnose JOPPD pa poslije plaćaju kazne kada se ispostavi da im nismo dali sve podatke. Taj dio bi po meni mogao raditi SKDD kada bi uz količine imali i podatke o cijenama. Navodno su i oni to ponudili ali investicijski fondovi ne žele u tome sudjelovati pa je propalo. Tada bi moglo funkcionirati kao sa štednjom da mi ne moramo sami ništa raditi.
– zaradi/gubitku od dionica pribrajaju se i zarade/gubici kod fondova te na kraju podvlačite crtu i predajete JOPPD

Sat vremena u excelu i imate tablicu s FIFO obračunom i trenutnom obvezom poreza, samo treba unositi transakcije i sve je real time. Ja sam otišao na dva predavanja na temu ovog poreza (ukupno 1.500 kuna), ne znam zašto je to ostalima toliko odbojno.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

ValueWalk
Hvala. Svejasno. Ja imam samo tu jednu oporezivu transakciju (nisam ništa drugo prodavao), i zapravo mi samo od PBZ Investa treba njihov papir na kojem piše kupnja-prodaja-porez (izgleda ozbiljnije) da to priložim obrascu JOPPD.
Ali gledao sam na stranici od Porezne, onaj JOPPD je totalno nečitka ćitaba. I zapravo ne kužim da li se on poziva na razne obrasce (dohodak, dobit tvrtki itd.) ili što je to.
1. Može li netko postati obrazac za običnog građanina u koji bi upisao podatke još i za tu jednu kupnju-prodaju? Ima li to u Excel-u kao što je prije bilo za porez na dohodak, onaj DOH obrazac?
2. Da li je potrebno upisivati i podatke o plaćama? Pitam zato jer odnedavno više nemam tu obvezu kako nema olakšica itd. već to sve plati poslodavac.
Hvala unaprijed.

ValueWalk

upravo sam o tome i pricao, ako si pratio moje postove.

New Report

Close