Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ovo djeluje poprilično jasno, tko treba plati porez 12% + prirez i ne bi trebalo biti iznenađenja kod izračuna poreza na dohodak.

da, to su ipak značajne promjene u odnosu na postojeći Zakon.
Meni prihvatljivije.

evo još iz prijedloga novog Zakona o porezu na dohodak, iako je to spomenuto gore:

“DIO TREĆI
UTVRĐIVANJE KONAČNOG DOHOTKA I KONAČNOG POREZA NA DOHODAK
POGLAVLJE I.
OPĆE ODREDBE
Članak 55.
(1) Konačnim dohotkom smatra se svaki pojedinačni iznos dohotka od imovine i imovinskih prava, kapitala i osiguranja i drugog dohotka koji se smatra konačnim.
(2) Za konačne dohotke ostvarene u poreznom razdoblju, porezni obveznici ne mogu podnijeti godišnju poreznu prijavu niti se za te dohotke može provesti poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak.
(3) Pri utvrđivanju konačnog dohotka i konačnog poreza na dohodak, ne priznaju se osobni odbici iz članka 14 . – 16. ovoga Zakona.”

***ak nekome nije jasno zašto nam stalno uvaljuju nove i nove nepotrebne poreze nek pročita ove tu komentare, nitko se ne buni, svi samo raspravljaju kak platiti de.bilan porez…ko vojska zombija bez mozga

Alkoholom protiv droge, kriptovaluta, dionica i kladionica!

Ja sam jedan od onih kojemu se nije problem pobuniti i pisati ili čak otići u neku ustanovu s kojom imam problema. Ali svejedno moram platiti porez i to je ok. Meni je više problem ako moram platiti, a smatram da ne bih trebao (kao što je kolega platio na promet po računu (prijenos simo-tamo) kao da su mu to prihodi).

dali netko zna koja je isplativost otvaranja nekog jednostavnog doo, prebacit svoje dionice na taj doo, koji su troskovi ? plusevi i minusi ?
hvala na odgovorima

Razmišljao sam o tome.

Građanin plaća 12% poreza + prirez
Poslovni subjekt plaća 20% na dobit (ali može kupovati stvari na firmu, npr. mobitele)

Da li se porez na kapitalnu dobit ne placa nakon dvije godine drzanja dionica ili nakon tri???

[color=blue][u][b]" pessimus dux Croatorum "[/b][/u][/color]

Nakon dvije god ne placas nista

za sada je nakon tri godine.
u draftu novog zakona je da će se to smanjiti na dvije godine.
no, zakon još nije donesen, izglasan niti objavljen u NN, tako da je još uvijek nevažeći.
Ne znam s kojim danom će se dogoditi ta promjena, možda sa 01.01.2017.
Onda se možda dogodi zanimljiva situacija, za dionice kupljene 30.12.2016. će te morati čekati 3 godine za prodaju bez poreza, a za dionice kupljene 02.01.2017 2 godine.
A možda to i dekretom objedine na dvije godine, ali to nisam vidio u draftu.

mislim tri

mislim tri
[/quote]

Da po starom zakonu, po novom od 2017 je dvije

New Report

Close