Ovo djeluje poprilično jasno, tko treba plati porez 12% + prirez i ne bi trebalo biti iznenađenja kod izračuna poreza na dohodak.
evo još iz prijedloga novog Zakona o porezu na dohodak, iako je to spomenuto gore:
“DIO TREĆI
UTVRĐIVANJE KONAČNOG DOHOTKA I KONAČNOG POREZA NA DOHODAK
POGLAVLJE I.
OPĆE ODREDBE
Članak 55.
(1) Konačnim dohotkom smatra se svaki pojedinačni iznos dohotka od imovine i imovinskih prava, kapitala i osiguranja i drugog dohotka koji se smatra konačnim.
(2) Za konačne dohotke ostvarene u poreznom razdoblju, porezni obveznici ne mogu podnijeti godišnju poreznu prijavu niti se za te dohotke može provesti poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak.
(3) Pri utvrđivanju konačnog dohotka i konačnog poreza na dohodak, ne priznaju se osobni odbici iz članka 14 . – 16. ovoga Zakona.”
***ak nekome nije jasno zašto nam stalno uvaljuju nove i nove nepotrebne poreze nek pročita ove tu komentare, nitko se ne buni, svi samo raspravljaju kak platiti de.bilan porez…ko vojska zombija bez mozga
Ja sam jedan od onih kojemu se nije problem pobuniti i pisati ili čak otići u neku ustanovu s kojom imam problema. Ali svejedno moram platiti porez i to je ok. Meni je više problem ako moram platiti, a smatram da ne bih trebao (kao što je kolega platio na promet po računu (prijenos simo-tamo) kao da su mu to prihodi).
dali netko zna koja je isplativost otvaranja nekog jednostavnog doo, prebacit svoje dionice na taj doo, koji su troskovi ? plusevi i minusi ?
hvala na odgovorima
Razmišljao sam o tome.
Građanin plaća 12% poreza + prirez
Poslovni subjekt plaća 20% na dobit (ali može kupovati stvari na firmu, npr. mobitele)
Da li se porez na kapitalnu dobit ne placa nakon dvije godine drzanja dionica ili nakon tri???
Nakon dvije god ne placas nista
za sada je nakon tri godine.
u draftu novog zakona je da će se to smanjiti na dvije godine.
no, zakon još nije donesen, izglasan niti objavljen u NN, tako da je još uvijek nevažeći.
Ne znam s kojim danom će se dogoditi ta promjena, možda sa 01.01.2017.
Onda se možda dogodi zanimljiva situacija, za dionice kupljene 30.12.2016. će te morati čekati 3 godine za prodaju bez poreza, a za dionice kupljene 02.01.2017 2 godine.
A možda to i dekretom objedine na dvije godine, ali to nisam vidio u draftu.
Nakon dvije god ne placas nista
mislim tri