Iskreno meni su jedni rekli da će se naplaćivati ali neka sića je u pitanju. Hm kolega ValueWalk zar to nije problem ukoliko kupiš neku dionicu preko jednog brokera a potom je odregistriraš i registriraš s drugim pa ju preko te brokerske kuće prodaš? Dakle kupnja preko jedne a prodaja preko dr. kuće… Mislim da bi to mogao biti problem a ne samo trgovanje preko dvije različite brok. kuće… svaka brokerska kuća će nam dostaviti završni obračun zare ne?
baš tako kolega. ili šta se dešava sa naslijeđenim dionicama koje su kupljene u tom roku pa prenesena na nasljednike? da li je datum stjecanja zapravo datum kupnje ili datum nasljeđivanja? tako onda nekako može ispasti i sa darovanim dionicama. ima li porez na darovanje i je li on manji od ovih 12%? npr. imam dionicu od prije i dokupljivao sam ju ove godine. iduće godine kad prodam da li će to biti one stare ili nove? ajd napravi se zbir pa oduzimanje i to može proći tako sad kad imamo jednu polazišnu osnovu od 01.01. 06. ali poslije kad se to zapetlja ni ja sam ne znam kad sam šta kupio, a kad prodao. misliš da će oni to znati? za sad moj jedini razuman korak će biti da ne prodam ni jedno koja je oporeziva pa nek se uče na drugima. i njemački porezni sustav možeš varati neko vrijeme jer se i on zasniva na nekom povjerenju i poštenju no kad te klepe piši kući propalo je. moš misliti šta će to kod nas biti. ali ako i oni pogriješe postoji mogućnost kontra tužbe. i…. blokirali ste mi novac a ja sam baš imao pik na dionicu koja je rasla 300%. puno je tu nejasnih stvari.
[/quote]
Verdi , fifo metoda , first in , first out .
fifo u teoriji ali kako to u praksi fercera? npr. imao sam neki dug za zdravstveno pa sam to podmirio ali mi je ostalo zadnjih par mj. ne podmirenih radi njihovog obračuna tipa svakih 6mj. nastavili su mi slati račune u visini 15 000kn. stvarni dug mi je bio 1200+kta. srećom pa imam račune i razumnog sugovornik s druge strane. no opet kaže ona nekih 1900kn. na kraju nađemo se na 1700kn. mislim stvarno nemam namjeru tri dana odlaziti tamo i cijenjkati se za svoje pare. šta ako sam otišao u argentinu na godinu dana?
fifo u teoriji ali kako to u praksi fercera? npr. imao sam neki dug za zdravstveno pa sam to podmirio ali mi je ostalo zadnjih par mj. ne podmirenih radi njihovog obračuna tipa svakih 6mj. nastavili su mi slati račune u visini 15 000kn. stvarni dug mi je bio 1200+kta. srećom pa imam račune i razumnog sugovornik s druge strane. no opet kaže ona nekih 1900kn. na kraju nađemo se na 1700kn. mislim stvarno nemam namjeru tri dana odlaziti tamo i cijenjkati se za svoje pare. šta ako sam otišao u argentinu na godinu dana?
Pa vjerojatno fercera u praksi kao i u teoriji , vidit će mo na početku godine , a ako slučajno budeš u Argentini valjda ima neka mogućnost e-porezne , osim ako nisi na nekom arheološkom istraživanju u prašumi pa internet nije dostupan 😊
jedini način je pričekati iduću godinu i vidjeti prve reakcije pa tek onda smišljati obranu od ovakvih harača. ovo s argentinom se šalim ali preispitat ću sve mogućnosti prenosa van države i van eu. za ne rezidente mora neka rupa postojati. imaju oni dovoljno onih što se griju po kancelarijama pa nek njih porezuju. mene će malo teže. ja sam se za svoje novce krvavo morao pomučiti i nisam spreman za nikakvu solidarnost sa neradnicima.
Stvar je u tome da “država” misli da nisu to sve tvoji novci nego i ona u njima ima svoj dio, samo je pitanje koliki. A u svezi prenosa van države sve izglednije je da ostaje samo opcija prebacivanja u državu kojom će sad presjedavati Trump i to Južna Dakota, Nevada (proguglaj “Nevada, a Tax Haven for Only $174”), Delaware i sl.
Da ste samo dva puta zakon prošli ne bi bilo 90 posto ovih pitanja… A druga stvar, za 2 tisuće kuna dobiti ćete mišljenje stručnjaka o odgovorima na sva pitanja koja vas muče, kao i simulaciju kakakv će vam porezni teret biti kao fizičkoj osobi, a kakav bi bio da krenete kao pravna osoba, jako jednostavno a ne lupetati ovdje svake gluposti.
I nemojte se zezati sa neprijavljivanjem i nepodnošenjem JOPPD-a (i izbjegavanjem 12% + prirez), jer automatski nastavje obveza podnošenja porezne prijave, pa ako vas pozovu (a mehanizama za provjeru ima) zbrajaju vam se sva primanja pa ćete plaćati 40+ umjesto max 14,16 (ovisno koliki je prirez)
@Verdi: ako vam je netko poklonio dionice kod prodaje se za datum nabave dionice ne gleda kada ste ih dobili nego kada ih je kupila osoba koja vam ih je poklonila. Zato ako imate na nekom drugom neke dionice koje su kupljene prije 2016. ni slučajno kupoprodjani ugovor nego darovanje.
@Delboy: kako rade vani, da li znate točno za neku zemlju?
@ValueWalk
“I nemojte se zezati sa neprijavljivanjem i nepodnošenjem JOPPD-a (i izbjegavanjem 12% + prirez), jer automatski nastavje obveza podnošenja porezne prijave, pa ako vas pozovu (a mehanizama za provjeru ima) zbrajaju vam se sva primanja pa ćete plaćati 40+ umjesto max 14,16 (ovisno koliki je prirez)”
I ja sam ovako razumio, tako su i meni rekli. Zašto mislite da je to tako? Kao neka kazna?
I kako je moguće da se porez računa malo ovako, malo onako (jednom pribrajaju dohotku, drugi puta po 12%), ovisno jeste prijavili ili ne?
svakako vam kapitalna dobit ulazi u dohodak po Zakonu o porezu na dohodak, samo što ste prethodno imali plaćeni porez od 12 % koji vam je u konačnici odbitak, ovisno u koji porezni razred upadnete.
tako da izbjegavanja u nikakvom smilsu nemože i neće bit.
ukoliko ne platite porez u propisanom vremenu, doći će vam uplatnica putem godišnjeg obračuna poreza na dohodak s mogućnosti obračuna zateznih kamata, i to je to..
mene zanima, da li je ispaltivija varijanta prijenosa dionica na j.d.o.o. i trgovanje njima putem pravne osobe?
možda je netko tako napravio, ima iskustva?
@boca: Dozvoljeno nam je da biramo. Ako mi odgovara JOPPD prijaviti ću se, ako mi ne odgovara neću. Ali ako imate samo 25-30 tisuća redovnih primanja (tj. bilo kakav posao) bolje vam je da prijavite. Ne znam napamet razrede.
NIsam poreznjak ali nije to zamišljeno nego kazna već se podrazumijeva da ako niste podnijeli JOPPD i platili predujam, više vam odgovara podnošenje prijave. Druga stvar je što puno ljudi ne želi platiti ovo prvo 🙂
I mene ovo zanima kao i kolegu Investa pa ako ima tko iskustva molim neka ih podijeli ovdje na forumu. Hvala!
Također isto u slučaju trgovanja u USA
Što se tiče pribrajanja tj. plaća da li se samo 12% evo Marića sa 1. sjednice Vlade i predstavljanja novih poreza, od 44:21, cca 20 sekundi:
i iz prijedloga novog Zakona o porezu na dohodak, str 2-4 (privitak 3-1.4.pdf):
“Prema Prijedlogu zakona godišnjim dohotkom smatrao bi se dohodak koji ima izvor u primicima od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti i drugim primicima, osim primitaka koji se smatraju konačnim dohotkom…
Konačnim dohotkom bi se, prema Prijedlogu zakona, smatrao dohodak koji ima izvor
u primicima od imovine i imovinskih prava, kapitala i osiguranja te bi se isti, ovisno o izvoru, oporezivao po jedinstvenim poreznim stopama od 12%, 24% i 36%, a porezni obveznici po osnovi tako ostvarenog dohotka ne bi imali mogućnost korištenja osobnog odbitka niti podnošenja godišnje porezne prijave.”
Ove stope od 24% i 36% se ne odnose na Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka tj za nas ostaje 12% što je vidljivo iz Tablice 1. str 4, dolje vam je privitak (lijeva kolona je Trenutno stanje a desna novi Prijedlog zakona).
Imamo i:”GODIŠNJA POREZNA OSNOVICA Članak 18.
(1) Godišnju osnovicu poreza na dohodak čini ukupan iznos dohotka od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti prema stavku 2. ovoga članka i drugog dohotka koji se ne smatra konačnim, a umanjen za osobni odbitak iz članaka 14. – 16. ovoga Zakona, osim ako je ovim Zakonom drukčije uređeno.”
U sadašnjem zakonu imamo slijedeće: “4. POREZNA OSNOVICA Članak 6.
(1) Osnovica poreza na dohodak rezidenta je ukupni iznos dohotka od nesamostalnog rada, dohotka od samostalne djelatnosti prema stavku 3. ovoga članka, dohotka od imovine i imovinskih prava, dohotka od kapitala, dohotka od osiguranja i drugog dohotka, koji rezident ostvari u tuzemstvu i u inozemstvu (načelo svjetskog dohotka), a umanjen za osobni odbitak iz članka 36. i/ili članka 54. ovoga Zakona.”