Prijedlog novog zakona o porezu na dohodak
promjena: "Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka ne oporezuje se … te u slučaju ako je financijska imovina otuđena nakon dvije godine od dana nabave odnosno stjecanja te imovine."
Do sada je bilo tri godine.
Hvala!!
Clanak 67, stavak 8.
Da točno.
Brzo sam proletio i mislio sam da se u tom čl. govori samo o bračnim drugovima.
evo, konkretno, sad je sazrilo vrijeme da se može trgovati na dnevnoj bazi, no taj porez me odbija pa stoga ne namjeravam ulaziti u dionice. eto, to je utjecaj novog poreza na tržiše. daytrading je nužan, ali neisplativ kod nas. ne zbog stope poreza nego zbog retardiranog sustava prijava. ne pada mi na pamet da bilo što ispunjavam i prijavljujem. radije neću trgovati. previše komplikacije, premalo prinosa. država tu gubi ogromne novce.
evo, konkretno, sad je sazrilo vrijeme da se može trgovati na dnevnoj bazi, no taj porez me odbija pa stoga ne namjeravam ulaziti u dionice. eto, to je utjecaj novog poreza na tržiše. daytrading je nužan, ali neisplativ kod nas. ne zbog stope poreza nego zbog retardiranog sustava prijava. ne pada mi na pamet da bilo što ispunjavam i prijavljujem. radije neću trgovati. previše komplikacije, premalo prinosa. država tu gubi ogromne novce.
upravo tako! umjesto da su uveli nekakvu naknadu na transakcije od npr. 0,01% koja bi se skidala automatizmom, svojim de.bilnim zakonskim rješenjem otjerali su ulagače i trejdere s burze jer se skoro nikome ne da maltretirati s papirologijom na kraju godine!
na kraju krajeva, ako su već željeli ostati pri ovakvom rješenju, mogli su propisati da su prijave prometa za klijente dužni dostavljati brokeri te da se ne oporezuje godišnja dobit manja od npr. 50.000,00 kuna i time bi zadržali/vratili 80% trejdera nazad na burzu…ali treba imati i malo pameti i dobre volje za nešto pametno odraditi!
I ja,
radije neću trgovati!!!
Cijelom svijetu je to prihvatljivo, samo mi Hrvati imamo problema s tim. Ono sa 8 dana je bila svjetska idio.arija, ali ovo je sasvim u redu. Pa zar je takav problem složiti tablicu tako da treba unijeti transakciju (pet podataka), a da se ostalo samo izbacuje, stvarno smo razmaženi.
Tko je zarađivao, ulagat će i dalje. Na godišnju zaradu od 20% ostaje ovisno o prirezu neto prinos 17,17-17,60%, i dalje daleko više nego što će donijeti bilo koja druga financijska imovina. A tko ima malo veći portfelj uvijek si može jdoo otvoriti i preko toga trgovati.
Možemo reći da je iznos 30-50 milijuna koji se spominje kao realan smiješan ali zašto bi itko bio u povlaštenom položaju? Jedino što je po meni bezveze je neusklađenost priznavanja dobitaka (1 god) i gubitaka (3 ili po novome 2 godine), pogotovo kada znamo da je razgraničenje kratkoročnog i dugoročnog papira 1 godina.
Jeste li pitali brokere, meni su u Hiti rekli prije cca mjesec-dva da još nemaju sve informacije ali da će oni raditi izračun i slati korisnicima.
Da, hita je rekla jos davno da ce oni raditi izracun:
“HITA-VRIJEDNOSNICE d.d. će klijentima izraditi evidencije kupnji i prodaja po FIFO metodi i iste
pravovremeno dostaviti klijentima. “
http://www.hita.hr/assets/files/Obavijest_o_primjeni_poreza_na_kapitalnu_dobit.pdf
upravo tako! umjesto da su uveli nekakvu naknadu na transakcije od npr. 0,01% koja bi se skidala automatizmom, svojim de.bilnim zakonskim rješenjem otjerali su ulagače i trejdere s burze jer se skoro nikome ne da maltretirati s papirologijom na kraju godine!
na kraju krajeva, ako su već željeli ostati pri ovakvom rješenju, mogli su propisati da su prijave prometa za klijente dužni dostavljati brokeri te da se ne oporezuje godišnja dobit manja od npr. 50.000,00 kuna i time bi zadržali/vratili 80% trejdera nazad na burzu…ali treba imati i malo pameti i dobre volje za nešto pametno odraditi!
[/quote]
Pa skoro sve brokerske kuće će vam to pripremiti i isporučit vam na kraju godine , i vi sa tim samo na poreznu i platiti 12% plus prirez , tako da možete trgovati koliko vas volja. Znam za HITU da tako radi .
Tako je i meni rečeno na HITA-i i AGRAMU.