Jesu li, a vezano na moj prethodni post, društva koja imaju uslugu upravljanja porteljom stavljena u nepovoljni položaj u odnosu na društva koja upravljaju investicijskim fondovima, prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja (NN 79/09, 80/2013).
[/quote]Naravno da nema, MOST je nešto najbolje što se desilo u HR politici od osamostaljenja, da je kojim slučajem još i Orešković ostao premijer sljedeće godine bi rasli 5% ali naravno gdje je u igri bilo HDZ ili SDP tu ni trava više ne raste.
[/quote]
Postoji još jedan čimbenik, a to je da svatko tko kupi dionice ujedno preuzima i značajan rizik gubitka. Pogotovo u odnosu na druge oblike štednje itd. Dakle, i tu činjenicu treba pribrojiti kao argument za ukidanje takvog poreza koji prije svega pogađa male dioničare. Nadalje, gubitak se ovdje očito ne priznaje. To znači da ako kupim dionice za 100 kn i cijena im padne na 50 kn te ih prodam i kupim nešto drugo za tih 50 kn i cijena im poraste na 100 kn, ja ću platiti porez na 50 kn dobitka 6 kn. Dakle, kako je moja ishodišni ulog bio 100 kn, platit ću zapravo 6 kn za pozitivnu nulu ili koju kunu manje za ostvareni gubitak, gledajući ukupno. Platit ću eventualno 12% na objektivni i realni gubitak!
@New user: to izuzeće se ne odnosi na investicijske fondove niti na uslugu upravljanja portfeljem nego na prelazak iz jednog mirovinskog društva u drugo (ako se ne varam jednom u tri godine je omogućeno ali taj dio provjerite)
@PersJesus: Nije točno, biti ćete na nuli odnosno u minusu ako uzmete i transakcijske troškove koji se također gledaju. Na kraju godine se sve netira, ono što ne možete s gubicima je prenositi ih u iduću godinu ili prijavljivat gubitak u smislu nekih povrata – ili nikome ništa ili mi državi 🙂
Sve sam si razmisljao kako bi bilo dobro da PD “obrise” ovu temu, samo plasi ljude, ali onda bolje nek ostane i nek plasi ove “kokosare” i “burekzdije” koji sa 5 transakcija dnevno burek jedu.
@ValueWalk: Izuzeće se sigurno odnosi na investicijske fondove, malo proguglaj, evo npr. Ilirika Invest navodi: “ne plaća se porez na zamjenu udjela u fondovima pod upravljanjem istog Društva – dakle, svaka zamjena udjela između fondova kojima upravlja ILIRIKA Investments d.o.o. (ili bilo koje drugo društvo) ne tretira se kao prodaja udjela, već kao jedinstveno ulaganje. Drugim riječima, razdoblje od potrebne tri godine za neoporezivanje se ne prekida nego teče neprekinuto i dalje.”
Porez ostaje. 12%
Porez na dobit se smanjuje sa opće stope od 20% na stopu od 12 % zaobrte, poljoprivredu i male poduzetnike koji ostvare do 3 M kuna, a za sve ostale bi se uvela snižena jedinstvena porezna stopa od 18%
pa normalno kad zamjena udjela nije prodaja istih. ako neki fond padne ispod 5 milja kn normalno da će se ta sredstva prebaciti u veći fond istog društva. sve kupnje udjela prije 01.01. ove godine ne podliježu porezu kao i prodaje nakon 3 godine držanja. treba izdržati još 2 mj. pa da vidimo kako će to u praksi fercerati. ja već sad znam da ne podliježem tom porezu jer sam se strogo suzdržavao od trejdanja. kad se malo ta stvar ustabili na drugima onda ću vidjeti šta i kako dalje.
Porez na dobit se smanjuje sa opće stope od 20% na stopu od 12 % zaobrte, poljoprivredu i male poduzetnike koji ostvare do 3 M kuna, a za sve ostale bi se uvela snižena jedinstvena porezna stopa od 18%
Porez na kapitalnu dobit ostaje 12% , s tim da će se obračunavati na kraju godine .
Prijedlog novog zakona o porezu na dohodak
promjena: “Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka ne oporezuje se … te u slučaju ako je financijska imovina otuđena nakon dvije godine od dana nabave odnosno stjecanja te imovine.”
Do sada je bilo tri godine.
Prijedlog novog zakona o porezu na dohodak
promjena: "Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka ne oporezuje se … te u slučaju ako je financijska imovina otuđena nakon dvije godine od dana nabave odnosno stjecanja te imovine."
Do sada je bilo tri godine.
Koji članak. Ne mogu pronaći. Meni se čini da je limit od dvije ili tri godine u potpunosti izbačen za dohodak od kapitala.