nadam se da će se to ukiniti, pogotovo sada kada je izvršenje proračuna iznad očekivanja, postoji prostora da se smanji porezna presija, pa čak mislim da će se s tim ići jer vidljivo je da to nema nekog značajnog prihoda u proračunu.
no ipak, uveli su porez u trenutku kada je gospodarstvo i dionice bile na dnu, te samim time spustili na minimum osnovicu, te eventualno svaka prodaja u budućnosti (do 3 godine) postoje oporeziva za pozitivnu razliku u cijeni.
ovo što Lojtra govori je istina i vrijedi za 2014 i 2015. Sav promet po prodaji dionica ide u neoporezivi prihod (courtesy of Linić). Na temelju toga se gube raznorazna prava i olakšice.
Od 2016. došao je novi zakon i oporezuje se kapitalna dobit sa 12%. Ono što meni nije jasno jest tretira li se kapitalna dobit i kao "dohodak". To ne bi trebalo tako biti jer se radi o 2 različite porezne kategorije, ali nisam čitao zakon pa bi bilo dobro znati za sigurno.
Inače i vani pokušavaju progurati ideju da se porez na kapitalnu dobit zamijeni jedinstvenim porezom na dohodak. Konkretno u Njemačkoj. Ali zasad to su zasad dvije različite stvari
čitao sam sad malo zakon i sve mi se čini da u nas love u mutnom, porez na kapitalnu dobit su direkt preimenovali u “dohodak” i u principu je porez na kapitalnu dobit 40%.. stvarno smo pioniri na tom polju. a dok isteknu te 3 godine za neoporezivu prodaju već će puknuti porez na “sintetički dohodak”. dakle svaka lova iznad nekog golog egzistencijskog minimuma (2-3000 kuna, koliko već utvrde) će biti debelo oporezovana, nebitno što je tu već porez otprije plaćen.. dakle uložiš štednju od plaće, i plati još jednom porez na dohodak.. siromaštvo je vrlina prema ovima na vlasti i definitivno ćemo svi u raj, jer zaraditi je (za sebe) gotovo nemoguće..
kolega super24
recite vi meni kako oni misle naplatiti od mene 3 miliončeka?
kolega super24
recite vi meni kako oni misle naplatiti od mene 3 miliončeka?
nikako. jel sad 2014 ili 2015. godina? nije. i riječ je bila o “neoporezivom prihodu”, ali na osnovu kojeg su ljudima skidali porezne olakšice ove godine (za 2014.). Je li tada tadašnji zakon/propis tako rekao ili je bila riječ o “tumačenju” porezne uprave nisam siguran (mislim da je zakon/propis bio eksplicitan po tom pitanju), ali još je ovdje bilo riječi o tome kako su brokerske kuće bile obavezne prijavljivati “prihod od prodaje/otuđenja” poreznoj upravi..
evo, jesi sad pametniji?
Iskreno ne, samo me zbunjuješ. Evo ja npr. uopće ne povlačim novac sa brokerskog računa, ne radim u Hrvatskoj, ispada da uopće niti nemam prihode iako sam od trgovanja ove godine na +80 000 dobiti… dake početkom godine od brokera ću dobiti izvještaj koliku sam dobit ostvario i an tu ću dobit platiti 12% poreza + prirez. Jel to logično?
to je logično i tako bi trebalo biti.. zasad. bit će tu još promjena
I mene živo zanima kako će to sve izgledati i hoće li biti fer jer kod nas me ništa ne bi iznenadilo. Ali jednostavno nema logike da se oporezuje sav prihod od prodaje nego samo dobitonosne prodaje i to ako si uopće u plusu na kraju godine tj operezovat će se samo ukupna dobit a ne ukupni promet.
to nije upitno po novome, od 2016.. lojtra je govorio o 2014. (i 2015.). za te 2 godine se sva prodaja vodila kao neoporezivi prihod. ja tako za 2014. u poreznoj imam par sto tisuća “neoporezivog prihoda” i izgubio sam neke porezne olakšice za tu godinu pa sam morao vraćati porez, a godinu sam završio u minusu
To znam da. Bitno je naglasiti da je to nešto drugo i da se time gube neke povlastice ali isto tako bitno je naglasiti da će se sama dobit oporezovati 12% + prirez. Ukoliko ne ukinu taj bezvezni porez.
Također kao student sam za 2014. prisilno i uvjetovano maknut od strane porezne uprave kao porezna olakšica tj. uzdržavani član roditelju i plaćena je razlika od 7 000kn…..Jer sam prodao paket dionica za 11 500kn, a granica je bila 11 000kn za 2014. drugih prihoda nisam imao, a taj paket dioncia je plaćen već oporezivanim novcima 19 000kn……Jel ovo apsurdno????Od čega sam trebao preživjeti tu godinu???
Ovo s porezom sad već postaje iritantno.
Ajmo reći osoba xy u tekućoj 2016. godini napravi 10 miliona kuna prometa. Ustanovljena dobit na kraju godine je 100 000 kn. Pitam ja nekog normalnog ovdje, plaćam li ja na ime tih 100 000 kn dobiti 12% + prirez ili nešto drugo??
I što se desilo sa predajom nekakvog JOPPD obrasca u roku 8 dana?
Znam da nas ima dosta koji smo kupovali i prodavali ove godine, jel se netko raspitivao kako će to izgledati krajem godine?
Što je to predujam poreza na dohodak od kapitala?
To je svota poreza što se plaća prilikom svake isplate dohotka od kapitala.
Dakle imamo Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka (od 1. siječnja 2016. godine)
Zatim imamo poreznu osnovicu a ona je razlika između ugovorene prodajne cijene, odnosno primitka utvrđenog prema tržišnoj vrijednosti financijske imovine koja se otuđuje, i njezine nabavne vrijednosti.
Porezna stopa za to je 12%