tu je stvar vrlo jednostavna, zato je uveden OIB: porezna prati isplate putem OIB-ova, putem predanih JOPPD-ova na kojima su upisani ti OIB-ovi i to je to
koliko znam prate i isplate na žiro-račune građana i to mogu kontrolirati, pa se građanin treba pravdati ako je dobio više novaca na žirac od onog dohotka koji je prijavljen putem OIB-a
tekuće račune, koliko znam, ne gledaju (eventualno nešto u okviru sprječavanja pranja novca – to onda banke javljaju poreznjacima)
Randopp
Voditelj te pošalje sluzbeniku jer on kao vise zna. A nitko nista nezna a nas smatraju za obicne kockare. Kao i bivsi premijer a vidim ni sadašnji nije nista bolji.
Randopp
Voditelj te pošalje sluzbeniku jer on kao vise zna. A nitko nista nezna a nas smatraju za obicne kockare. Kao i bivsi premijer a vidim ni sadašnji nije nista bolji.
@VedroNebo
ima i JOPPD-ova za neoporezive primitke (od brokerske kuće) i JOPPD-ova za oporezive primitke porezom na kapitalnu dobit (od isplatitelja)
kako ne, svi su na tu na pregledu PKK?
međutim polemika je vođena oko toga da ti 'neoporezivi primici' nekako (ne znam ni ja, nisam imao takav slučaj već ljudi govore o iskustvima) postaju oporezivi po godišnjoj prijavi poreza na dohodak
što naprosto nije istina – ako je netko predao JOPPD za primitak koji je neoporeziv (u ovom slučaju brokerska kuća) onda on takav i ostaje bez obzira na godišnju prijavu, jer se kao neoporeziv ne smije pribrajati oporezivom dohotku
@accountant
Da pojasnim sto sam napisao. Brokerska kuca duzna je dostaviti podatke za neoporezive primitke. Za oporezive ne dostavlja brokerska kuca. A stvar je u tome da brokerska kuca ne moze znati sa sigurnoscu je li primitak oporeziv ili nije. Dakle, pisao sam o JOPPD koji dostavlja brokerska kuca.
I naravno, ne vidim uopce kako bi to moglo upasti u oporezivo na bilo koji nacin.
Druga stvar je sto moze smetati za neka druga prava u kojem se gledaju sva primanja. Recimo, dopunsko zdravstveno i slicno.
Ako je istina da brkaju prihode i dobit na gore opisani način ti djelatnici nisi neiformirani nego retardirani,teško nama u tom slučaju,ako se već tu “gube”
A dam se okladit da na neka pitanja ni nema odgovora jer zakonodavac taj dio nije predvidio…sto nije cudno, kad nitko od njih nikad nije ulagao..pa je onda po slobodnoj interpretaciji, ili drugim rijecima guljenje koze po vlastitoj zelji
Tko prati nasu raspravu trebao bi zakljuciti da se sada isplati kupovati a prodavati ne. No na burzi se lupa po bidu i stvara prihod. Ne kuzim.😠
Nije nuzno prihod ako ostaje na brokerskom … ili sam u krivu? (govoreci samo o “prihodu” ne i o eventualno ostvarenoj dobiti)
Pisao sam već u svojem slučaju, ali evo vidim da je opet tema aktualna pa ću samo ukratko podsjetiti, da sam student i da sam bio uzdržavani član čije je ograničenje 11 000kn prihoda/primitaka u 2014. (za 2015. 13 000kn). Prodao sam dionice koje sam imao od 2007. u iznosu nešto većem od 11 000kn(ostvario sam gubitak na razlici kupovne-prodajne cijene), i po rješenju PU trebalo je uplatiti oko 5-6 tis. kuna razlike poreza. Pisao sam žalbu s poreznim savjetnikom, i evo nakon 5-6 mejseci još ništa od odgovora, nakon toga razgovarao sam s odvjetnikom, koji kaže da žalba vjerojatno neće proći na drugum stupnju i da treba ići na Upravni sud! I savjetnik i odvjetnik mi kažu da je slučaj apsurdan i da se trebam žaliti! Oni su me koštavi već više od 2 000kn, žalba za upravni sud je 1000+ kn, pa u pitanje već dolazi isplativost cijelog postupka, mislim da i ako dobijem žalbu više od pola će otići savjetniku i odvjetniku. Ali odlučio sam da idem dokraja pa kad to sve završi moći ću vam reći sve iz prve ruke! Sustav funkcionira da vas u oba slučaja legalno opljačkaju, samo je pitanje koliko!
U međuvremenu sam pitao i čovjeka iz Delloita koji je radio u poreznoj za ovu situaciju i on mi je odgovorio da je PU dobro postupila, iako je situacija apsurdna, a za to je kriv zakon tj. država!!
I imam jedno pitanje, taj isti čovjek mi je odgovorio da ako se podnosi porezna prijava po sili zakona, npr. zbog dvije djelatnosti, da se u tom slučaju onda npr. dohodak od kapitala, od osiguranja ili nećeg trećeg netreba prijavljivati? Već samo dohodak npr. od nesamostalne djelatnosti i obrta. Jel to istina?
Ja nisam ništa isplacivao na tekući već sam kupovao druge dionice odmah i svejedno mi je bio primitak od otuđenja financijske imovine!
E da nisam spomenuo da mi je “referentica” u PU pokušala oporezivati NEOPOREZIVE PRIMITKE OD OTUĐENJA FIN. IMOVINE sa 25% za 2015. jer sam imao primitaka većih od 50 000kn. Mislim da dalje od ovog netrebam objašnjavati, dobro da nisam osobno bio tamo, mislim da bih joj oporezivao maj*u!!
Nije nuzno prihod ako ostaje na brokerskom … ili sam u krivu? (govoreci samo o "prihodu" ne i o eventualno ostvarenoj dobiti)
vidiš, vidiš. interesantno razmišljanje. dok god je na brokerskom računu oni bi morali javiti poreznoj.