Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj na tržište kapitala – uvođenje poreza na kapitalnu dobit

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

LOJTRA..ima pravo pretprošle godine sam ima promet od prodaje dionica(računaju samo prihod od prodaje..od kupnje se ne računa prihod) 87000 kuna i to su mi stavili pod stavku neoporezivi primici ali san zbog toga izgubija dječji doplatak..iako san u minusu sa dionicama.. oni kažu da porezna smatra da sam ja uprihodova 87000 kuna..ludost….a nisan vidija ni kune…

@accountant
Sve je to jasno i potpuno je jasno da nema smisla, ali tko nas pita.
A to nam je uglavnom zato što je cijelo društvo jaaaako financijski nepismeno.

Ali, kažem, možda bude sve u redu, sve kako je logično, ali ne bih dao ruku u vatru.

..Hvala “accountant”…samo kupujem ht ,,uberem dividendu ..bolje nego da su pare na banci…nemam obveze podonosit prijavu..odlično…

LOJTRA..ima pravo pretprošle godine sam ima promet od prodaje dionica(računaju samo prihod od prodaje..od kupnje se ne računa prihod) 87000 kuna i to su mi stavili pod stavku neoporezivi primici ali san zbog toga izgubija dječji doplatak..iako san u minusu sa dionicama.. oni kažu da porezna smatra da sam ja uprihodova 87000 kuna..ludost….a nisan vidija ni kune…

ne mogu vjerovati, ako je to istina što kažete! pa jeste li ih pitali odakle novac kojim ste KUPOVALI dionice? pao s marsa? ja bih se gadno tamo posvadio s njima!
pa to je ravno tome da si sami provučete kroz tekući račun par puta plaću (neki to rade, znate, radi minusa po tekućem) i onda da vam se to gleda isto toliko puta kao prihod? pa suludo?!!

ali opet, kažete da se gleda kao prihod, pa kako onda nije oporeziv, ne kužim? djeca su vam odbitak pa je velik, ali opet nije vam to bilo jedino primanje…

ne mogu vjerovati, ako je to istina što kažete! pa jeste li ih pitali odakle novac kojim ste KUPOVALI dionice? pao s marsa? ja bih se gadno tamo posvadio s njima!
pa to je ravno tome da si sami provučete kroz tekući račun par puta plaću (neki to rade, znate, radi minusa po tekućem) i onda da vam se to gleda isto toliko puta kao prihod? pa suludo?!!
[/quote]

Državni službenici svih vrsta u pravilu imaju mentalitet da si sumnjiv i kriv čim vrtiš neki novac. Pri tome im nije bitno da li gubiš ili zarađuješ.

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

Osim ako nisi mafijaš, onda ti se dive. 🙂

Meni je većina ovih stvari kao i accountatnu nevjerojatna niti sam ih doživio, ali da mi se dogodi tako nešto bome bi me zapamtili. I ne bi bilo prvi puta kada su razni državni službenici i birokrati u pitanju. Njih uzimati zdravo za gotovo što kažu, a uvjerio sam se x puta da ne znaju ništo su potpisali niti koje su im interne procedure. Ispada da se ne bi trebal iiznenaditi da nam lupe porez na svaku kunu koja prođe kroz tekući

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Krivac broj 1 je vlada koja im je nadređena. Dakle oreškovic, karamarko i petrov i još poneko. Nitko od njih burzu nit ne spominje. Pitam se jel stvarno došao ovaj iz kanade ili je sve to gluma, covjek mozda dosao iz hercegovine…😬

evo ovako, pa možda bude nekima jasnije:
1. prijavite se na eGrađani, web mjesto: 'pretinac.gov.hr' (usluzi moguće pristupiti preko e-bankinga ili nekim od drugih ponuđenih certifikata – vjerodajnica)
2. imate u sklopu toga e-uslugu (pod Financije i porezi) koja se zove e-JOPPD
3. kliknete na pregled JOPPD obrazaca, odaberete ime brokerske firme
4. za svaki mjesec u kojem je trgovano (vršena kupnja ili prodaja dionica) bi trebao biti jedan JOPPD; u retku 'neoporezivi primici' stoji iznos tih kupnji-prodaja

dakle zašto stoji 'neoporezivi' primici ako će ih oporezivati?

Brokerske kuce duzne su slati neporezive primitke. Tu necete vidjeti one na koje bi se trebao obracunati porez na kapitalnu dobit.

A ludost je to sto brokerska kuca ne moze znati sa sigurnoscu je li prihod opreziv ili nije. 🙂 Moze ali i ne mora znati. I vec sam vise puta na ovo upozoravao ali nista.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

@ValueWalk

Mislim da je netko već tu pisao o tome da broker, kada radiš isplatu na privatni račun, ispunjava JOPPD obrazac sa tim iznosom.

@randopph

Što vrijedi privatni porezni savjetnik, ako će gospođa u poreznoj obračunati po svom najboljem znanju? Neće on ispunjavati. Pa makar gospođa i krivo razumjela ja svejedno moram platiti porezi i pitanje hoću li nekakvom žalbom to uspjeti vratiti.

pa, “tvoj” poreznik ti napiše naputak, spomene članke kojih se predmet tiće i još nekoliko kojekakvih pravnih varošarija i sa svime time odeš do voditelja (ne do šalterske službenice) staviš pritužbu/žalbu, tražiš pojašnjenje, …… strpljen neko vrijeme i dobiješ rješenje o krivo obračunatom, krivo protumačenom članku i što ti ja znam koje još sve parade ne, i povratu previše uplačenog(krivo obračunatog) poreza. i to je to!

dobro ljudi je li netko do sad platio bar kunu poreza?

who dares, wins

@VedroNebo
ima i JOPPD-ova za neoporezive primitke (od brokerske kuće) i JOPPD-ova za oporezive primitke porezom na kapitalnu dobit (od isplatitelja)
kako ne, svi su na tu na pregledu PKK?

međutim polemika je vođena oko toga da ti ‘neoporezivi primici’ nekako (ne znam ni ja, nisam imao takav slučaj već ljudi govore o iskustvima) postaju oporezivi po godišnjoj prijavi poreza na dohodak
što naprosto nije istina – ako je netko predao JOPPD za primitak koji je neoporeziv (u ovom slučaju brokerska kuća) onda on takav i ostaje bez obzira na godišnju prijavu, jer se kao neoporeziv ne smije pribrajati oporezivom dohotku

New Report

Close