@Lojtra: Prirez ovisi o tome gdje živite, porez i sve vezano za njega vrijedi za sve. Barem kada pričamo o ovome porezu. Jedini problem je ako imate nekoga tko nema pojma pa vam daje isto takve informacije.
Ali ako si isplatite sa brokerskog računa na svoj osobni to ne bih dao ruku u vatru da neće uračunati u prihod i time poremetiti porezne razrede.
Kakve ovo veze ima i otkud uopće poreznoj podaci o tome što sam si ja isplatio sa brokerskog ili uplatio na isti? Ako će i davati broker taj JOPPD obrazac unosit će podatke o kupnji/prodaji dionica i vrijednosti tih transakcija, a ne o uplatama/isplatama s brokerskog računa na vaš tekući.
Što ako uplatite na brokerski 15.000 i ipak se odlučite povući dole 5.000 bez da ste trgovali s njima? I na to ćete platiti porez?
Pa Lojtra je ranije pisao da je izgubio dopunsko zdravstveno.
Znaci mozda se ne oporezuje promet ali se gube neka prava.
Da nema nekakva kvaka vec bi se drzava javila.
Oni ni sami ne znaju, ali koju kaznu, koji iznos, koji porezni razred…to sve znaju. Zanimljivo.
Btw, koja je poanta ici u poreznu, kada svaki prica svoju pricu?
lamentirate već nekoliko mjeseci bez veze! napisao sam vam već nekoliko puta: posjetite privatnog poreznog savjetnika! doduše košta nešto novaca, ali ja sam se vrlo ugodno iznenadio.
@ValueWalk
Mislim da je netko već tu pisao o tome da broker, kada radiš isplatu na privatni račun, ispunjava JOPPD obrazac sa tim iznosom.
@randopph
Što vrijedi privatni porezni savjetnik, ako će gospođa u poreznoj obračunati po svom najboljem znanju? Neće on ispunjavati. Pa makar gospođa i krivo razumjela ja svejedno moram platiti porezi i pitanje hoću li nekakvom žalbom to uspjeti vratiti.
evo ovako, pa možda bude nekima jasnije:
1. prijavite se na eGrađani, web mjesto: ‘pretinac.gov.hr’ (usluzi moguće pristupiti preko e-bankinga ili nekim od drugih ponuđenih certifikata – vjerodajnica)
2. imate u sklopu toga e-uslugu (pod Financije i porezi) koja se zove e-JOPPD
3. kliknete na pregled JOPPD obrazaca, odaberete ime brokerske firme
4. za svaki mjesec u kojem je trgovano (vršena kupnja ili prodaja dionica) bi trebao biti jedan JOPPD; u retku ‘neoporezivi primici’ stoji iznos tih kupnji-prodaja
dakle zašto stoji ‘neoporezivi’ primici ako će ih oporezivati?
..ako ove godine samo kupujem dionice i nijednu ne prodam dali sam tada obavezan podnosit godišnju orijavu za porez (nema prodaje-nema poreza) ?…..
..ako ove godine samo kupujem dionice i nijednu ne prodam dali sam tada obavezan podnosit godišnju orijavu za porez (nema prodaje-nema poreza) ?…..
pitanje tko je uopće u obvezi podnositi poreznu prijavu dohotka? u većini slučajeva to sada radi PU po služ. dužnosti, ali ovisi od slučaja do slučaja pa je najbolje kontaktirati tamo u veljači iduće godine knjigovođu i(li) nekog poreznog savjetnika da pogleda; na stranicama porezne ima objašnjeno (doduše nekima je to vrlo nerazumljivo) kada i u kojim slučajevima se to čini, i nije zafrkancija jer su naravno određene i kazne ako se to ne učini!
Vaš primjer? NE, sigurno!
još jednom, NEMA poreza na kapitalne transakcije već samo na dobit i to s iznimkama da:
1. ne prodate unutar 3 godine (pa vas nije briga i ako ostvarite dobit na razlici u cijeni) i
2. da ostvarite gubitak, pa samim tim nema poreza na ‘minus’
Valuewalk!
Informacije mi je davala šefica porezne i njena sluzbenica.
Itekako ima porezna isp!ate sa brokerskog na tekuci i itekako to ide u godišnji prihod.
Zalio sam se brokeru zasto im to salje ali kaze da ne salje on nego jedna druga sluzba u banci ali moraju.
Iz svega mogu izvuci samo zakljucak da nikome u hr nije stalo do zse. Da se barem mi slozimo ali vidim nejde …
@Lojtra
onda gospođa šefica ne zna svoj posao!
jel vi shvaćate o čemu pričate i vi i ona, ako je ona to zaista rekla u što sumnjam?
recimo od plaće zarađujete 10.000 mj. neto, to je 120.000 godišnje neto
uz osnovni os. odbitak, prirez Zagreb platite cca 2.218 mj. poreza i prireza, godišnje cca 26.600
no vi ste strastveni ulagač na ZSE i jedva čekate da svaki mjesec ‘bubnete’ na svoj račun u Naj-brokerima recimo 2.500 (godišnje 30.000) već OPOREZOVANOG novca; tim novcem kupujete dionicu lokalnog građevinara, dođe kraj godine i… shvatite da na tom računu imate i dalje 30.000, bad luck! štaš’, cijena zacementirana na onoj po kojoj ste kupovali, tržište nije odreagiralo kako ste se nadali da hoće..
demoralizirani, jer niste ništa zaradili na tržištu kapitala, sve odlučite prodati i povući sredstva natrag na tekući, svih 30.000, baš na Silvestrovo!
došla veljača, rade se porezne prijave i dobijate od svog poslodavca pregled plaće za proteklu godinu (na IP obrascu), ubacujete u kalkulator god. obračuna plaće svoja primanja i – sve uredno plaćeno! sve štima!
no, zovu vas iz porezne da niste predali (prijavili) sav porez, prijete nekim sankcijama i tako…
ispada da biste 2x platili porez na dohodak: prilikom isplate plaće i JOŠ jednom na isplaćena sredstva na tekući račun krajem godine
nema šanse!