molio bih nekog od znalaca za savjet budući da nisam na "TI" sa porezima .
(ovdje ću stavljati simbolične , iste cifre radi jednostavnosti. )
u 2016:
1. kupim neku dionicu za 40.000,00 kn., kasnije je prodam za 41.000,00 kn (dobit 1.000,00 kn)
2. opet kupim neku dionicu za 40.000,00 , kasnije je također prodam za 41.000,00 kn.
3. isto, k 40.000,00 prodaja za 41.000,00
4. k 40.000,00 prodaja za 41.000,00
5. k 40.000,00 prodaja za 41.000,00
6. k 40.000,00 prodaja za 41.000,00
znači , za 2016:
kupnja total Kn 240.000,00
prodaja total kn 246.000,00
( ukupna dobit 6.000,00 kn )
molio bih slijedeće odgovore:
1. koliki mi je porez na kapitalnu dobit ?
2. da li mi se ukupna prodaja (246.000,00 kn ) uračunava u ukupan godišnji prihod što bi mi dovelo do višeg poreznog razreda i tako sa simboličnom zaradom samo dobiješ problem ?
eto, ako mi netko može ukratko objasniti, puno hvala.
1.) 720 kuna + prirez
2.) Ukupna prodaja (246.000,00 kn) uračunava se u ukupan godišnji prihod !!!
Tako je. Pod 2. Uracunava se u godišnji prihod i gube se razna prava a za porezne razrede nisam siguran. Kako koja porezna, zato ja ove godine ne trgujem. Inace trgujem od 2004. G.
kolege , hvala. ali moram vam priznati da mi je pod 1 sve jasno, ok.
ali vidim da pod 2 jedni govore jedno, a jedni drugo, tako , da opet bih molio zbilja prave znalce da mi odgovore ako je moguće na pm , jer se na točki 2 . stvaraju iz vaše dobre namjere na žalost netočne informacije koje nekome mogu napraviti štetu.
zahvaljujem na razumijevanju.
Falco
Sam moras pitati na svojoj poreznoj upravi i ako nece znati kao ni moji ….onda neznam. Moj broker mi je rekao da je sve moguce, pa cak i porez na promet…ali ponavljam ovisi da li si na selu ili gradu…
Je ovisi o selu ili gradu, danas svako selo ima poreznu upravu i svoju poreznu politiku. Dakle ako si iz Špičkovine pravac porezna, zadnja kuća u selu… imaš 4 kuće u selu i tamo ti je porezna.
Falco
Sam moras pitati na svojoj poreznoj upravi i ako nece znati kao ni moji ….onda neznam. Moj broker mi je rekao da je sve moguce, pa cak i porez na promet…ali ponavljam ovisi da li si na selu ili gradu…
pa dajte ljudi, molim Vas!! pa kakav porez na promet!! pa radi se o porezu na kapitalnu DOBIT, a ne porez na FIN. TRANSAKCIJE
nismo Poljska, još 🙂
Stock
Evo ti stotka. Ljut sam na sve koji tu pitaju a nece otici na poreznu. U citavom gradu ja se sam borim s poreznom. Pa dosta mi je vise.
Tako je. Pod 2. Uracunava se u godišnji prihod i gube se razna prava a za porezne razrede nisam siguran. Kako koja porezna, zato ja ove godine ne trgujem. Inace trgujem od 2004. G.
Lojtra, ako nemate mišljenje eksperta crno na bijelo ne bi trebali pričati o tome sa tolikom sigurnošću.
Pa zašto se pravila javno ne objave i budu za sve zupanije ista? Ja ne mogu od nikoga točno saznati, ni broker ni porezna mi nisu mogli točno reči.
Nema poreza na promet financijskim instrumentima (dionicama, obveznicama,…).
Ono sto zbunjuje ljude je da se biljezi neoporezivi promet financijskim instrumentima, a sto moze smetati u ustvarivanju nekih prava.
Ja sam zvao prije mjesec-dva i rekao bih da se neće gledati promet.
Ali ako si isplatite sa brokerskog računa na svoj osobni to ne bih dao ruku u vatru da neće uračunati u prihod i time poremetiti porezne razrede.
S tim da bi se u tom slučaju nekekvom žalbom to možda moglo riješiti.
Ali isto tako, ako ne ispunjavate poreznu prijavu vjerojatno neće gledati detaljno.
Uglavnom, najgore je to što niti oni sami ne znaju što trebaju.