…
ja neki dan pitao kako se računa inflacija kod nas, pa mi nitko nije odgovorio …
pa ponavljam pitanje: kako se kod nas računa inflacija i što ulazi u izračun iste … Kplus pašteta …
Tko sazna kako se racuna inflacija i prica o tome, umrijet ce u strasnim mukama… [lol]
Kod nas se mjeri indeksom potrosackih cijena (kosarica proizvoda i usluga koji koristi "prosjecni" gradjanin). Tocan sastav, hm, brijem da mora negdje biti objavljen… Uglavnom mislim da se anketiraju domacinstva pa se prema tome odredi sto i kolko.
…
ja neki dan pitao kako se računa inflacija kod nas, pa mi nitko nije odgovorio …
pa ponavljam pitanje: kako se kod nas računa inflacija i što ulazi u izračun iste … Kplus pašteta …
Tko sazna kako se racuna inflacija i prica o tome, umrijet ce u strasnim mukama… [lol]
Kod nas se mjeri kao indeksom potrosackih cijena (kosarica proizvoda i usluga koji koristi "prosjecni" gradjanin). Tocan sastav, hm, brijem da mora negdje biti objavljen… Uglavnom mislim da se anketiraju domacinstva pa se prema tome odredi sto i kolko.
[/quote]
Indeks potrošačkih cijena je objavljen, no on sadrži pondere i strukturu proizvoda/usluga koje ulaze u nj. Ne sadrži konkretan popis proizvoda/usluga. Tako da to nikada nećemo saznati….
Dapače, ako DJI sutra krene u zeleno, to je baš školski primjer potvrde uzlaznog trenda.
Slažem se kolega dio,još uvjek uzlazni trend [thumbsup]A ako i fulamo i osramotimo se neće nam biti ni prvi ni posljednji put [tongue]
košarica za indeksiranje podjeljena je na osnovne potrebe nekakve imaginativne četveročlane porodice koja se rasčlanjuje na: hranu stanovanje higijenu, edukaciju i kulturu (mislim da ima prijevoz i slićno)
da razjasnimo samo oko stanovanja, koliko se ja sjećam radi se o indeksiranju i uprosjećavanju, tako da nemreš jedne godine upisati kupnju cijelog stana, a druge ratu za rentanje…mislim da se ponder veže uz amortizaciju prosječnog stana (1,5-3% godišnje) to je s druge strane i očekivana investicija u starije stanove ili rata kredita ili zakupnina…
međutim slažem se da je metodologija malo zastarjela jer ne uvažava nove navike društva: mobiteli, markirana odjeća, upotreba klime i sl…)
to što objavljuje dzs je u stvari indeks kao crobex…
kaj ima dečki? kriza, a?
sve smrdi na reprizu prolječa.
svake godine dodje [huh]
Dapače, ako DJI sutra krene u zeleno, to je baš školski primjer potvrde uzlaznog trenda.
Hrabro buraz, hrabro.
Kako su početak 2006. i 2007. bile iste, tako je moguće da početak 2008. i 2009. budu iste.
Evo primjer stranice DZS-a sa potrosackim cijenama:
zašto ovi edukativni sadržaji uvijek ovako kasno?
Idu u jeftinom terminu, ovi koji vrte pare zakupe prime-time…
Dali se ti to šališ, zašto bi mali promet na zatavaranju značio da će sutra biti zeleno.
Mali promet znači da nema kupaca koji su spremni kupovati na ovoj razini. Čini mi se da će DJI ovaj tjedan testirati granicu 7000 bodova, stoga padajući trend.
[/quote]
Mali promet znači da nema puno onih koji su spremni prodati po nižim cijenama. Iako je minus bio očekivan zbog pet dana zelenila, ipak nije došlo do masovnijeg istresanja. Vidjeti ćemo sutra. Trebao bi biti važan dan za opći sentiment burze.
[/quote]
Nema ti ta logike, da nema puno onih koji su spremni prodati onda nebi bio ovakav pad već bi se kupovalo po višim razinama i DJI bi ponovno rastao. Dominacija kupaca utječe na rast, dok na pad utječe dominacija prodavača.
Za očekivati je bilo pad, ali ne ovakav koji je izbrisao skoro čitavi povijesni tjedan rasta. Amere očekuje tjedan pun lošiho vijesti, vidjet ćemo koliko je to ukalkulirano u cijene.