Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

jel to ovaj podatak pod rednim brojem 30?

To su ti izvori sredstva, a međubankarski krediti su pod 18.
Nisam ekonomista i neznam ni naša a posebice njihova FASB pravila.
[/quote]

gledajući i 18. i 30. dolazim do zaključka da međusobne posudbe lagano stagniraju, a nikako da rapidno opadaju …

naime, priča je da je posudba između banaka doslovce stala … e sad bi ja to volio vidjeti u nekoj tablici i na grafu … kako pišu bjelosvjetski novinari, čovjek bi očekivao 0, a kad ono vidi vraga …

mislim da ću tražene podatke naći pod nyfed …

I love the Smell of Profits in the Morning

@sava

Abu ali, 16.11.2008. u 14:05
Zamisli koliko bi rashodi gospodartva bili manji tj koliko bi im više novca ostajalo za investicije i sl.

Moze, objasni ljudima da je to za opce dobro i vjerujem da ce oni koji nikada nisu pomisljali ulagati u dionice sigurno sada uloziti.
Mozemo mi svasta zamisljati samo je pitanje koliko je to realno.
I pod zlatno doba podrazumjevam 2007 god kada su skoro svi ulagali u dionice, 90-tih je relativno mali broj ljudi uopce znao sta je to. A ti ATH su zanimljivi s obzirom da ulogom u neke od njih vlasnici bi se sigurno pitali pa gdje je tih prosjecnih 8% godisnje?

Ovcetino sta to radis!? Oovco... ovcice... janje moje malo...

Ali i gospodarstvenici imaju potpuno krivi pristup. U rezervama i zadržanoj dobiti imaju ogromna sredstva a istovremeno uzimaju skupe kredite. Zašto ne emitiraju dionice, npr povlaštene s 8% prinosa a s dobivenim sredstvima zatvore skupe kratkoročne i dugoročne obveze. Štednja građana bi zasigurno našla put do ovakvog ulaganja. Ima puno mogućnosti a cilj svega je učiniti sredstva efikasnijim. Vrlo je neefikasno držati lovu na štednji uz prinos od 4%. Sve bi i imalo nekog smisla da isti ti novci idu u gospodarstvo uz recimo 6-8%; ali ne ide jer kamate na kredite su astronomske. Neki dan sam vidio jedan hipotekarni kredit uz 15% godišnje kamate; prava sitnica od 42 milijuna eura uz 15% kamata godišnje. Kada uključiš troškove dođeš do katastrofano zelenaške kamate.

I pod zlatno doba podrazumjevam 2007 god kada su skoro svi ulagali u dionice, 90-tih je relativno mali broj ljudi uopce znao sta je to. A ti ATH su zanimljivi s obzirom da ulogom u neke od njih vlasnici bi se sigurno pitali pa gdje je tih prosjecnih 8% godisnje?

kod onih kojima su prodali 99′ za 50kn na dnu..
eto tamo!kod onih pametnijih [wink]

a sto se tice relativno malog broja ljudi..
pa i 2020 ce se ciniti da je relativno mali broj ljudi znao za dionice 2007, kao sto ti se danas cini da je mali broj ljudi 1997. znao za to.

u HR je oko 2% ljudi drzalo novce u fondovima i dionicama, u SADu je taj udio oko 50%, a kod skandinavaca 80%.
ne znam jesu li brojevi skroz točni, pisem po sjecanju iz nekog clanka od prosle godine.
red velicine je sigurno dobar. [yawn]

SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM

@sava
S ovim zadnjim se mogu sloziti i osim toga mislim da bi i drzava i TK trebali omoguciti obicnim ljudima ulaganje u neke instrumente koji su na razvijenijim trzistima normalni (obveznice, izvedenice, forex, commodities i sl.), znaci omoguciti diverzifikaciju i u sigurnija i rizicnija ulaganja pa ko zeli moze ulagati.

abu ali,
vidim da i ti mislis kako su hrvati sveznajuci, pa ce preko noci poceti ulagati u (obveznice, izvedenice, forex, commodities i sl.)???

a jos nisu skluzili koliko su im FM u mirovincima izgubili na obveznicama, jer misle kako se na obveznicima ne moze izgubiti?!???

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

vipy,

Ovo zadnje je ipak bila vise lista mojih zelja za unaprijedjenjem TK [smiley] . I naravno market makere, SL, TP. Zelio bih da ima vise izbora ali normalno da za prosjecnog ulagaca to nece znaciti puno. Ne znam koliko su fondovi trenutacno ograniceni u tom pogledu tako da ne znam koliko bi njima to znacilo, pretpostavljam da bi ali ne znam sigurno.

@abu ali,

i ja bih to zelio, no stvarnost je sasvim drugacija…

stvarnost je takva da zadnjih 6 mjeseci imamo trziste na kojem iskljucivo mali trguju i pisanje na forumu je najjace metoda koja postoji, naravno uz pracenje US…

sto reci o trzistu gdje su glavni igraci mirovinski fondovi koji imaju toliki FX GAP (zbog ulaganja u valutnu klazulu kroz drzavne obveznice) da je prestrasno, Jos povrh svega, AZ izadje sa novih 800 mio kuna izlganja u EUR.

JA NE ZELIM DA MOJI MIROVINSKI FOND "IGRA NA RAST EUR" (NAJVISE ZATO STO MORA ZBOG OBVEZNICA) JA ZELIM DA MOJ MIROVINSKI FOND IMA URAVNOTEZENU POZICIJU TE EVENTUALNO NEKI MANJI GAP…

LJUDI NA ZNAJU ILI NE POSTUJU OSNOVE ALM A JESU ILI BI BILI FM.
http://en.wikipedia.org/wiki/Asset_liability_management

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

Skupina G-20 za veći nadzor financijskih tržišta i obnovu globalnog rasta

Članice skupine G-20 na summitu u Washingtonu usuglasile su kako je potrebno ostvariti veću suradnju u nadzoru i regulaciji financijskih tržišta, te su izrazile potrebu jačanja nacionalnih gospodarstva širom svijeta.

U zajedničkom priopćenju sa summita, čelnici skupine G-20 naglasili su kako moraju postaviti temelje za reforme koje će osigurati da se globalne krize, poput sadašnje, više ne ponove, a također se ističe da su zemlje te skupine odlučne ojačati međusobnu suradnju i obnoviti globalni rast, prenosi Reuters. Skupina G-20 između ostalog je obećala pomoći zemljama u razvoju u lakšem pristupu financiranju kroz Međunarodni monetarni fond, a najavili su i da će utjecati na Svjetsku banku i druge razvojne banke na veća ulaganja u zemlje u razvoju.

U priopćenju se navodi da prihvaćeni plan reformi podržava uspostavu sustava ranog upozoravanja na slabosti i probleme u financijskom sustavu, poput onog na američkom tržištu nekretnina, čije je pucanje izazvalo sadašnju krizu. Ministri financija skupine G-20 bit će zaduženi za razradu predloženih mjera do kraja ožujka 2009., za idući summit G-20 koji se treba održati do 30. travnja. Članice G-20 su se obvezale i na uporabu fiskalnih mjera kako bi se primjereno potaknula gospodarstva pojedinih zemalja, te ukazali na važnost da središnje banke smanje kamatne stope kako bi ublažile gospodarski pad. PD

pod ovom vladom nema nam spasa!!!!!

MMF pozdravio zaključke summita G-20

Čelnici Skupine G-20, koja okuplja industrijalizirane zemlje i nova gospodarstva poput Kine, Indije, Brazila i Južne Koreje izrazili su na summitu u Washingtonu predanost da se MMF-u, Svjetskoj banci i drugim međunarodnim financijskim institucijama osiguraju dovoljna sredstva da nastave obavljati svoju ulogu u prevladavanju globalne krize.

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka pozdravili su njihove odluke. Čelnici Skupine G-20 najavili su poduzimanje niza hitnih i dugoročnih mjera za stabiliziranje financijskog sustava, poticanje domaće potražnje, pomoć novim gospodarstvim i zemljama u razvoju pogođenim krizom, te za jačanje regulatornog okvira. Ujedno su najavili održavanje drugog summita do 30. travnja iduće godine.

Generalni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn pozdravio je rezultat dvodnevnog summita u Washington, nazivajući usuglašeni plan akcije važnim korakom međunarodne zajednice, prema jačoj suradnji usmjerenoj rješavanju globalne financijske krize i potpori kapacitetima MMF-a da pridonese tim naporima.
Zajedničko priopćenje G-20 daje MMF-u središnju ulogu kod odgovora na krizu kao i kod predlaganja kako reformirati svjetska financijska tržišta, naglasio je Strauss-Kahn.

Globalna zastupljenost na summitu u Washingtonu, prema njegovim riječima, pokazuje da novi svjetski ekonomski poredak koji se razvija, ima više dinamike i širu uključenost nego ijedan viđen dosada. Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick ocijenio je kako je najvažnije da nakon zaključaka summita uslijedi akcija, ističući da građani od svojih čelnika očekuju "globalni, koordiniran i brz odgovor" na krizu. On je ocijenio korakom naprijed, da se čelnici razvijenih gospodarstava sastaju s čelnicima rastućih ekonomskih sila, ali je upozorio da ni najsiromašnije zemlje u razvoju ne smiju biti zaboravljene.

Godišnja pomoć do 100 milijardi dolara najsiromašnijim zemljama, samo je kap u moru u usporedbi s bilijunima dolara koji se sada koriste za financijsko spašavanje u razvijenom svijetu, upozorio je Zoellick. On je naglasio da će Svjetska banka nastaviti pružati svoje financiranje, ideje, inovativne proizvode i partnerstvo kako bi pomogla zemljama u razvoju, te dodao kako je ohrabren predanošću čelnika G-20 da Svjetskoj banci osiguraju dovoljna sredstva za ispunjavanje tih zadaća.PD

pod ovom vladom nema nam spasa!!!!!

Ako se GM spasi, mogao bi Opel otići u povijest.

Europe car sales plunge as GM’s Opel seeks bailout
Vaš link

Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Ova rasprava mi se čini kao dječja igra naspram Armagedona koji nam se svima uskoro sprema. Bankrot GM-a je samo pitanje dana, a 30% američkog gospodarstva ovisi o GM-u. Gdje će onda biti Dow Jones, a gdje Crobex nije teško prognozirati.

New Report

Close