Pobijedio Obama a futuresi lagano crveni… ovi amerikanci su legende! [lol]
I?Ja ne vidim tu ništa neobično.
Iskreno nije bi baš jasno zašto bi burze rasle ako je Obama došao na čelo SAD-a.
Pa on je demokrat a to je kao da u Europi socijaldemokrati, liberali ili laburisti u GB dođu na vlast.
Prvo što naprave jest to da povise korporativne poreze i namete te u programu obično imaju porast
nameta vlasnicima kapitala.
OK, jasno mi je da nakon desetljeća konzervativne Busheve politike, svijet ima pozitivna očekivanja ali pitanje je koliko su ona opravdana i koliko to drži vodu.
zapravo je kontraproduktivno.
Iskreno nije bi baš jasno zašto bi burze rasle ako je Obama došao na čelo SAD-a.
recimo da je najavio povlačenje ili barem smanjivanje ratnih ‘dejstava’ … pa ti sad računaj koliko je to novca za domaće gospodarstvo …
ponavljam, to su najave …
Evropa baš i nije nešto euforična na otvaranju [sad]
EU je šestoko rasla tjedan dana, a mi smo jači rast imali tek jučer. Uostalom, tko kaže da se futuresi neće za sat -dva opet zazeleniti, pa će i i ovi iz EU što ih slijepo slijede također okrenit u zeleno mada sve to skupa i nije tolko bitno koliko da je prekinut onaj crveni sentiment na burzama. pa što i da danas malo EU ili USA zacrvene? sutra će opet biti zeleni [smiley]
recimo da je najavio povlačenje ili barem smanjivanje ratnih ‘dejstava’ … pa ti sad računaj koliko je to novca za domaće gospodarstvo …
ponavljam, to su najave …
[/quote]
i dodaj tome da su mu glavni ekonomski savjetnici američki burzovni gurui.
osim toga, obama je lik kojem glasači vjeruju. i koji ima i globalno povjerenje. a recesije su plod klime nepovjerenja. kad ljudi misle da će recesija onda je i stvore jer počnu manje trošiti, investirati, smanjuje se proizvodnja itd. ponovni rast confidencea je najbolja šansa za brzi kraj recesije.
Prva predviđanja govore kako će fokus Ibamine politike biti na ekonomskim pitanjima:
Konsolidiranje financijskog sustava
Obuzdavanje recesije
A novi pravci se očekuju u reorganizaciji zdravstvenog osiguranja i razvoju alternativnih izvora energije
Zanimljiva analizica by HUB:
http://www.hub.hr/Download/2008/11/04/hubanalize_14_velikiimali.pdf
Prodaja gotova. [thumbsup]
Ajte ljudi šta ste se stisli, imamo najbolji sentiment još od travnja.
Ovo je istresanje drhtavaca.
EU je šestoko rasla tjedan dana, a mi smo jači rast imali tek jučer. Uostalom, tko kaže da se futuresi neće za sat -dva opet zazeleniti, pa će i i ovi iz EU što ih slijepo slijede također okrenit u zeleno mada sve to skupa i nije tolko bitno koliko da je prekinut onaj crveni sentiment na burzama. pa što i da danas malo EU ili USA zacrvene? sutra će opet biti zeleni [smiley]
[/quote]
Ne smeta nam što je EU prošlih dana daleko više rasla od nas da danas padamo više od njih [angry]