2. EU real estate portali najavljuju daljnji rast građevinskog sektora u RH a razlozi su da će od veljače EU građani moći slobodno stjecati nekretnine u RH. Drugi razlog je kronični nedostatak kvalitetnih poslovnih prostora tj prostora većih od 200m2.
To da će stranci kupovati naše nekretnine je najčešće citirani razlog zašto će nekretnine nastaviti rasti (ili bar neće padati). Ipak, nekretnine se može promatrati i fundamentalno i to po nekoliko metoda i sve one trenutno zvone na uzbunu, naše nekretnine su precijenjene. Uz očekivanu kreditnu kontrakciju i pogoršanje situacije općenito, jedini put kojim nekretnine mogu krenuti je prema dole. Čisto sumnjam da će ih stranci kupovati ko ludi da održe cijenu, kada se cijena nekretnina spušta i na njihovim domicilnim tržištima.
Ovo gore se ne odnosi na primorje, tamo će cijena vjerojatno biti stabilna i malo po malo rasprodati ćemo sve što vrijedi strancima. Ali to neće puno pomoći cijenama nekretnina u Zagrebu ili Piškorevcima.
[/quote]
Analiza Unicredita za CEE i osvrt na Hrvatsku:
"Najnovije istraživanje UniCredit grupe pokazuje da još uvijek postoji manjak stanova u CEE regiji, kako u kvantitativnom, tako i u kvalitativnom pogledu."
"“Unatoč snažnom ubrzanju stanogradnje tijekom posljednjih godina, ponuda novih stanova još uvijek ne može zadovoljiti potražnju”, kaže Erich Hampel, direktor CEE divizije u Grupi UniCredit."
"Stopa posjedovanja vlastitih stanova i kuća u regiji je visoka, no zahvaljujući brzom rastu dohodaka kućanstva sve više teže poboljšanju svojih uvjeta stanovanja. To je daljnji pokretač potražnje za rezidencijalnim nekretninama. "
"Sve u svemu, unatoč manje povoljnom međunarodnom okruženju i ponekoj neravnoteži, kvalitativni i kvantitativni manjak ponude u kombinaciji s strukturalno nezadovoljenom potražnjom ostaje dugoročni pokretač tržišta”, zaključuje Revoltella."
"Porast cijena zabilježen posljednjih godina na hrvatskom stambenom tržištu, iako značajan, nije bio eksplozivan kao u nekim drugim zemljama regije, te se uglavnom kretao u okvirima nominalnog porasta dohodaka kućanstava"
"Do stanovitog usporavanja prodaje stanova i kuća moglo bi doći tijekom ove i iduće godine zbog nedavno zaoštrenih uvjeta kreditiranja, a posljedično vjerojatno i do kratkotrajne stagnacije ili malog pada cijena nekretnina, posebno onih manje kvalitete i na manje atraktivnim lokacijama.” "
Mislim da je analiza realna, do usporvavanja rasta i stagnacije je trenutno došlo, a do pada će sigurno doći kod rabljenih stanova koji su precijenjeni, govorim o ZG konkretno. Novi kvalitetniji stanovi će teško izgubiti na cijeni jer je ponuda jako mala.
Novi kvalitetniji stanovi će teško izgubiti na cijeni jer Ingra gradi takve [thumbsup]
2. EU real estate portali najavljuju daljnji rast građevinskog sektora u RH a razlozi su da će od veljače EU građani moći slobodno stjecati nekretnine u RH. Drugi razlog je kronični nedostatak kvalitetnih poslovnih prostora tj prostora većih od 200m2.
To da će stranci kupovati naše nekretnine je najčešće citirani razlog zašto će nekretnine nastaviti rasti (ili bar neće padati). Ipak, nekretnine se može promatrati i fundamentalno i to po nekoliko metoda i sve one trenutno zvone na uzbunu, naše nekretnine su precijenjene. Uz očekivanu kreditnu kontrakciju i pogoršanje situacije općenito, jedini put kojim nekretnine mogu krenuti je prema dole. Čisto sumnjam da će ih stranci kupovati ko ludi da održe cijenu, kada se cijena nekretnina spušta i na njihovim domicilnim tržištima.
Ovo gore se ne odnosi na primorje, tamo će cijena vjerojatno biti stabilna i malo po malo rasprodati ćemo sve što vrijedi strancima. Ali to neće puno pomoći cijenama nekretnina u Zagrebu ili Piškorevcima.
[lol] [lol] ili strizivojni!!!!
Mislim da je analiza realna, do usporvavanja rasta i stagnacije je trenutno došlo, a do pada će sigurno doći kod rabljenih stanova koji su precijenjeni, govorim o ZG konkretno. Novi kvalitetniji stanovi će teško izgubiti na cijeni jer je ponuda jako mala.
Moguće, ali ipak Unicredit je vlasnik najveće banke u Hrvatskoj, koja se bavi pogodi čim? Davanjem stambenih kredita. Tako da je opravdano posumnjati u iskrenost inače kvalitetne analize. Drugi detalj: report je rađen u 05/2008, tada se kriza još nije razmotala, dapače, u svibnju je izgledalo da smo na putu oporavka, ja sam bio 100% u dionicama, sve je bilo super. A par mjeseci poslije… sodoma i gomora. Crobex se u samo par mjeseci stigao prepoloviti, sa 4200 na 2100.
Promjeni mišljenje jer evo vrlo detaljnih podataka o turizmu u USA.
Ovo nije top secret podatak nego javan, dostupan svim ljudima dobre volje.
Vaš link
[/quote]
Ovlaš sam pogledao i ne izgleda loše. Ipak, radi se o USA tržištu. A kako će to nama pomoći? BSN.
EKSKLUZIVNO ZA POSLOVNI DNEVNIK!
U svega 3 minute saznajte sve što trebate znati kako preživjeti na uzburkanom tržištu kapitala.
Survivalist Investment Tips
Već nekoliko mjeseci pratim rad skupine iz Weiss Research koji uređuju svoju Money and Markets web stranicu. Meni djeluju razborito i kompetentno, pogotovo što su imali nekoliko "super pogodaka" (npr. još u svibnju 2005. su najavljivali ono što se događa danas).
Danas poručuju sljedeće:
http://www.moneyandmarkets.com/economy-crumbling-2-27621
Tko voli, nek izvoli.
kad bi bar netko upriličio sučeljavanje između Mike-a i Buffeta. sigurno bi bilo gledano.
ja sam isto uvjeren da će nekretnine pasti. prvi koji me zbunio je ovaj iz HNBa. oni su u zadnje vrijeme zvijezde, pa ih treba uvažiti:
Vaš link
Potražnju u Zagrebu i ostalom dijelu unutrašnjosti ponajprije determinira domaća potražnja, dok onu u priobalnom pojasu determinira kombinacija domaće i inozemne potražnje. Ta dva tržišta nisu, međutim, međusobno neovisna jer, recimo, netko tko proda nekretninu na moru često prihod iskoristi za kupnju stana u Zagrebu. U mjeri u kojoj se to događa inozemna potražnja ima utjecaj i na cijene u Zagrebu. U tom koktelu inozemna potražnja će imati sve važniju ulogu približavanjem EU. U veljači iduće godine dolazi do liberalizacije pristupa građana EU domaćem tržištu nekretnina, isključujući poljoprivredno zemljište. Kako bilo, na tržištu nekretnina u doglednom razdoblju ne očekujem cjenovne oscilacije ni slične onima na tržištu kapitala.
ne kaže on da neće padati, ali ne očekuje značajan pad.
ja sam isto uvjeren da će nekretnine pasti. prvi koji me zbunio je ovaj iz HNBa. oni su u zadnje vrijeme zvijezde, pa ih treba uvažiti:
Vaš link
Potražnju u Zagrebu i ostalom dijelu unutrašnjosti ponajprije determinira domaća potražnja, dok onu u priobalnom pojasu determinira kombinacija domaće i inozemne potražnje. Ta dva tržišta nisu, međutim, međusobno neovisna jer, recimo, netko tko proda nekretninu na moru često prihod iskoristi za kupnju stana u Zagrebu. U mjeri u kojoj se to događa inozemna potražnja ima utjecaj i na cijene u Zagrebu. U tom koktelu inozemna potražnja će imati sve važniju ulogu približavanjem EU. U veljači iduće godine dolazi do liberalizacije pristupa građana EU domaćem tržištu nekretnina, isključujući poljoprivredno zemljište. Kako bilo, na tržištu nekretnina u doglednom razdoblju ne očekujem cjenovne oscilacije ni slične onima na tržištu kapitala.
ne kaže on da neće padati, ali ne očekuje značajan pad.
[/quote]
Ne nadajte se da će "liberalizacije pristupa građana EU" puno povećati prodaju nekretnina na Jadranu.
Tko je želio kupiti kupovao je i do sada ili putem ishođenja suglasnosti MP ili osnivanjem domaćih tvrtki.
Istina ovo zadnje im je povećavalo cijenu nekih 5.000 EUR-a , ali s obzirom koje cijene su plaćali ovo su iznosi koje nikoga ne bi odvratili od kupnje.
Moja poruka od 15:07 sati je ovdje s greškom (bila je namijenjena temi TNPL, a zanimljiva je svim brodarima). Vjeko, možete li to izbrisati?
Moja razmišljanja:
– Kad indeksi, zaredom, danima mijenjaju iznos u rasponu +/-10%, ili više, onda to tržište nije normalno, nego histerično. Takva je situacija, sada, sa svim indeksima u svjetu, i kod nas. Ono što je inače normalno ZA CIJELU GODINU, sada se odvija u jednomu danu. To nije, niti može biti, normalno
– U takvom ozračju nema govora o ulaganju (investiranju), nego o najobičnijoj kladionici
– U ovakvom ozračju profitirat će (i to puno), kao i obično, samo najspretniji i najsretnij. Velika većina će, kao i obično, popušiti
– Krajnji je trenutak da se svatko odredi u koju skupinu spada i da se vlada sukladno zaključku
– Do smirivanja stanja i promjene trenda nema govora dok se indeski, u duljem razdoblju, npr. 10-tak trgovinskih dana, ne "smire" u granicama +/- 1 posto
Nakon 5 tjedana kontinuiranog pada, USA indexi prošli tjedan završili u plusu.
Ima li to kakve veze s smirivanjem nervoze?