Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vjerujem da je uvaženi doktor jako nesiguran u svezi dna.
Prema onome što je naveo u članku, dno nije definirano.

a tko može biti siguran u dno? da li je dno ili nije vidjet ćemo s nekim vremenskim odmakom.
u međuvremenu, meni se čini da pad cijena svih dionica 50%-80%, bez da se išta konkretno još vidjelo kroz izvještaje, ipak govori da je dobar dio nečega već uključen u te cijene. jes da je ovo banalna analiza (postotak pada cijena), ali ipak … ne bi trebalo smetnuti s uma.

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Vjerujem da je uvaženi doktor jako nesiguran u svezi dna.
Prema onome što je naveo u članku, dno nije definirano.

a tko može biti siguran u dno? da li je dno ili nije vidjet ćemo s nekim vremenskim odmakom.
u međuvremenu, meni se čini da pad cijena svih dionica 50%-80%, bez da se išta konkretno još vidjelo kroz izvještaje, ipak govori da je dobar dio nečega već uključen u te cijene. jes da je ovo banalna analiza (postotak pada cijena), ali ipak … ne bi trebalo smetnuti s uma.

[/quote]
uopće neznam kakve veze imaju izvješća sa stanjem na burzi?
naša izvješća su i dalje odlična ako ne i ivše od toga…banke nam posluju izvrsno..prehrana sve bolje i bolje..ajde građevinari malo usporavaju ali to je normalno…ptkm radi 100 na sat…itd itd…

ali koja svrha tih izvješća ako stanje u svijetu katastrofalno?

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Evo i jedna dobra vijest od jučer:

Overnight Libor for Dollar Falls to Lowest Level in Four Years

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aKniwIc7tUcI

I TED Spread se spustio sa rekordnih 4.6 na 3.6.

Ako ovo ne rodi novi bull, neće ništa. [tongue]

Jedino mi se čini da bi i dolar trebao konačno početi padati, inače je sve ovo pomalo sumnjivo, ali dobro… nisam ekspert, možda i griješim, previše je međuutjecaja svega sa svačim…

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

IMF investigates Strauss-Kahn over affair

PARIS (Reuters) – "The International Monetary Fund is investigating its boss, Dominique Strauss-Kahn, to see whether he abused his position in connection with a sexual relationship with a subordinate, the Wall Street Journal said on Saturday.
The IMF is under the spotlight as several countries have turned to it for finance to help ease the effects of a global financial crisis and politicians consider the fund’s role in preventing future crises."

Nahebo je
[tongue]

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

Tako su i Kliktona makli i vidiš dokle nas je to dovelo. [tongue]

Ne bi bilo balona da nema umjetnog podešavanja međuvalutnih tečajeva kako paše izvoznicima!
Veliki suficiti su generirali bujanje housing marketa u USA! Pa samo 50 milijardi dolara je dovoljno da se saniraju default krediti u USA.

To ćemo još vidjeti, bojim se da je impact daleko veći, ali još ćemo se malo strpiti da vidimo koliki je uistinu udar. Stvar se tek počela raspetljavati.

Nego, jutarnji si popljuvao kao izvor informacija, ajde da probam sa Reutersom, možda oni budu bolje sreće, evo jučer se raspisali o cijelom Balkanu, pa se i Hrvatska dosta spominje. Prilično su suzdržani sa izjavama, koje bi se mogle okarakterizirati kao neutralne. Ali situacija je napeta, to je očigledno.

Balkans warm to IMF advice, funds in global crisis

http://www.reuters.com/article/reutersEdge/idUSTRE49G55V20081017

[/quote]

Ne radi se ni o kakvom pljuvanju. Za sve mora postojati relevantan izvor podataka, a na to se onda može nadovezati tvoj osobni stav. Dakle kada sam u par navrata napao gospodarske rubrike dnevnika JL imao sam izvore koji pokazuju sasvim suprotno od onoga što oni pišu. Dakle krenimo redom.

1. Turizam je vrlo otporan sektor što pokazuje i situacija u USA; dok sve pada turizam bilježi rast.
Svatko će ići na GO a uštedjeti će smanjenjem troškova, tj na nepotrebnom luksuzu; kupac neće kupovati poznate nego manje poznate marke hrane i odjeće i za par mjeseci se skupi sasvim dovoljno za ljetovanje u HR kao najbližem odredištu.
2. EU real estate portali najavljuju daljnji rast građevinskog sektora u RH a razlozi su da će od veljače EU građani moći slobodno stjecati nekretnine u RH. Drugi razlog je kronični nedostatak kvalitetnih poslovnih prostora tj prostora većih od 200m2.
3. Glede uvaženog doktora čini mi se da je primarna emisija FED-a 20% a ECB-a 22%.
Također " agresivna politika FED-a" ne bi dovela do ovolike dolarske ilikvidnosti, zar ne. To su dvije totalno opozitne činjenice.

I ne zamjeri mi na lošim ekonomskim procjenama ukoliko griješim.
Ta ja sam obični die.

ajde građevinari malo usporavaju ali to je normalno…

Ovo je netočan podatak:

http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Vijesti/Hrvatska/tabid/102/View/Details/ItemID/44359/Default.aspx

"Vrijednost građevinskih radova predviđenih građevinskim dozvolama izdanim u kolovozu iznosila je 5,37 milijardi kuna i veća je za 235 posto ili za 3,8 milijardi kuna od vrijednosti iz prošlogodišnjeg kolovoza. U usporedbi s prvih osam mjeseci prošle godine vrijednost građevinskih radova u istom razdoblju ove godine veća je za 16,4 posto i iznosila je 21,3 milijarde kuna."

Ovo je ogroman napredak, a radi se samo o HR. Treba uzeti u obzir da su izvozni poslovi građevinara porasli rapidno ove godine (od tvrtki koje kotiraju na HR burzi najviče Ingra i IGH).
Kako je ovo sektor koji je najviše pao ove godine, za očekivati je brži opoiravak od npr. turizma.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Naslov teksta spada u anale novinarske zloće!
Kao da je usmjeren protiv nekuh na ZSE. I sada se ta zločestoća širi kroz JL, VL, radio, TV……
A stvarnost sasvim oprečna!

Naslov teksta spada u anale novinarske zloće!
Kao da je usmjeren protiv nekuh na ZSE. I sada se ta zločestoća širi kroz JL, VL, radio, TV……
A stvarnost sasvim oprečna!
[/quote]

Upravo tako kolega sava.
A ovo nije prvi puta, ponekad mi se čini da poneki mediji koordinirano plasiraju pomutnju i netočne informacije sa ciljem stvaranja dodatne panike na tržištu.
Jednom će i tome doći kraj, a vremena za prozivanje onih koji na ovaj naćin pišu ima napretek.
Sve dok ne prestanu pisati.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Nisu li to sve novine u vlasništvu stranih okupatora i domaćih dupelizaca, koji su kupuvali naše dionice po 20-30kn sreda pa bi sad htjeli slično.

Ne radi se ni o kakvom pljuvanju. Za sve mora postojati relevantan izvor podataka, a na to se onda može nadovezati tvoj osobni stav. Dakle kada sam u par navrata napao gospodarske rubrike dnevnika JL imao sam izvore koji pokazuju sasvim suprotno od onoga što oni pišu. Dakle krenimo redom.

Generalno gledano i ja sve manje cijenim štampu. Počevši od bombastičnih naslova, preko prežvakanih tema kvazianalitičara, drukera i sl. Pa ipak, čak i dnevne novine znaju naprosto prenijeti interview s nekim tko ipak zna što priča. Ipak izbjegavam generaliziranje. Neki dan je Čičin-Šain dao svoj osvrt. Ti ga nisi pročitao jer je JL, ja jesam. Doduše, nisam puno pametniji zbog toga. [tongue]

1. Turizam je vrlo otporan sektor što pokazuje i situacija u USA; dok sve pada turizam bilježi rast.
Svatko će ići na GO a uštedjeti će smanjenjem troškova, tj na nepotrebnom luksuzu; kupac neće kupovati poznate nego manje poznate marke hrane i odjeće i za par mjeseci se skupi sasvim dovoljno za ljetovanje u HR kao najbližem odredištu.

Ja sam oduvijek mislio da je turizam najmanje otporan. Pogotovo ovaj naš, masovni. Moguće baš sinoć je bio prilog u Dnevniku HRT1 gdje se govorilo da je usporavanje već počelo i da su zadnji mjeseci već ove sezone već podbacili 10-tak %. Za iduću godinu se svi slažu da će posjećenost značajno pasti i to prije svega tamo gdje se ne nudi luksuzna usluga, što je praktički cijeli naš turizam. Razlog je jednostavan, recesijom su najteže pogođeni najniži slojevi, a prvo što će rezati je luksuz, dakle turizam. Bogate će kriza tek okrznuti.

2. EU real estate portali najavljuju daljnji rast građevinskog sektora u RH a razlozi su da će od veljače EU građani moći slobodno stjecati nekretnine u RH. Drugi razlog je kronični nedostatak kvalitetnih poslovnih prostora tj prostora većih od 200m2.

To da će stranci kupovati naše nekretnine je najčešće citirani razlog zašto će nekretnine nastaviti rasti (ili bar neće padati). Ipak, nekretnine se može promatrati i fundamentalno i to po nekoliko metoda i sve one trenutno zvone na uzbunu, naše nekretnine su precijenjene. Uz očekivanu kreditnu kontrakciju i pogoršanje situacije općenito, jedini put kojim nekretnine mogu krenuti je prema dole. Čisto sumnjam da će ih stranci kupovati ko ludi da održe cijenu, kada se cijena nekretnina spušta i na njihovim domicilnim tržištima.

Ovo gore se ne odnosi na primorje, tamo će cijena vjerojatno biti stabilna i malo po malo rasprodati ćemo sve što vrijedi strancima. Ali to neće puno pomoći cijenama nekretnina u Zagrebu ili Piškorevcima.

I ne zamjeri mi na lošim ekonomskim procjenama ukoliko griješim.

Zašto bih ti zamjerio? Svi iznosimo ono što vidimo i što nam je zanimljivo za prokomentirati, te branimo stajališta koja zauzimamo. Na kraju ćemo vjerojatno svi pogriješiti [lol] , ali barem ako nanjušimo generalne trendove već ćemo zaraditi neke novce (ili spriječiti gubitak istih). Različita stajališta rulz! Ako je komunikacija kulturna, dakako.

rooster,
dosta povrsni komentari,
samo
skup turista je bilo ya zicanje para od drzave pa nece valjda reci da im je dobro [tongue]
cisto za info sto se tice nekretnina
reci mi razliku izmedju pada cijene i diferencijacije na trzistu nekretnina ? [tongue]
btw, realno cijene nekretnina su vec pale, jer je rast prosjecnih cijena prekinut
treba uzeti u obzir inflaciju i to da su nase cijene nekretnina iskljucivo u eurima, pa racunaj
[tongue] [tongue] [tongue] [tongue] [tongue] [tongue] [tongue]

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

New Report

Close