UP, UP… [smiley] [smiley]
..lijepo je gledat ovo zelenilo u petak navečer..
..prava idila.. [cool]
Evo vidite da i mi žene možemo dobro predviti stanje iako su neki drukari da će to danas u debeli minus
riknula im je banka i usrali su se.
zamisli kako bi ZSE izgledao da kod nas rikne neka.
a i spasit ce je uostalom.
dosta njihovog kapitala je ulozeno kod nas, preko 3-4 njihove banke.
Može li to imati veze sa današnjim iskrcavanjem kod nas?
[/quote]
sumnjam..
panika je duboko u kostima, vani se prica o testiranju bottoma iz 2002., a kod nas 2100pts crobi ili nize.svi vole pobjeci u sigurnost casha.
ocekuje se jos jedan pad.
hoce li biti tako, hoce li gomila biti u pravu, vidjet cemo..
ja sam spreman za obje varijante [smiley]
PS-indikativnan je rast na danasnje lose vijesti, to me neobicno veseli [thumbsup]
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Amerika kolega,amerika. [pray]
Vračaju se polagano.
Je, evo zbog amera smo crveni, oni siroti već dva dana rone li ga rone, na +5 i +4, a čuj možda nama propadaju banke, a ne njima, prestrašno.
Milina je i vas kolega vidjeti, još ako je to vaša slika neću moći noćas zaspati.
Jel netko možda ima podatak kakve je cijene gorica imala INa prošle godine kad je nafta bila 70 $?
cijena sweet crudea i cijena goriva na benzinskim nisu u direktnoj korelaciji.
nazalost
[sad]
tecaj kn/$+ cijena derivata na mediteranskom trzistu + nesto trece, zaboravio sam..
odrrdjuje cijenu
Applying the Buffett doctrine
tecaj kn/$+ cijena derivata na mediteranskom trzistu + nesto trece, zaboravio sam..
odrrdjuje cijenu
vako nekako …
Cijene naftnih derivata utvrđuju se u skladu s uvjetima na tržištu, no način utvrđivanja najviše cijene pojedinih naftnih derivata na domaćem tržištu je reguliran pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata koji donosi Ministarstvo, putem formule za utvrđivanje cijene, koja uzima u obzir cijenu naftnih derivata, tečaj za devize, uvozne carine, troškove primarnog skladištenja i manipulacije, maržu, posebne poreze, druga proračunska davanja te naknadu Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata.
Najviša prodajna cijena se izračunava na sljedeći način:
PC = OB x ρ/1000 + M
gdje je:
PC – prodajna cijena
OB – osnova za obračun
ρ – gustoća derivata
M – marža kn/L
Prodajna cijena se izračunava svakih 14 dana, a primjenjuje se od prve minute iza ponoći odgovarajućeg utorka. Prodajne cijene mogu se izmijeniti ukoliko dođe do promjene osnove za obračun bilo kojeg naftnog derivata za više od ± 2% u odnosu na postojeću cijenu.
OB = X1xX2+X3+X4
gdje je:
X1 – prosječna srednja cijena naftnih derivata
X2 – prosječni prodajni tečaj za devize u kn/US HNB-a
X3 – iznos carine u kn/t
X4 – iznos na ime troškova primarnog skladištenja i manipulacije
Na prodajnu cijenu naftnih derivata na veliko dodaje se iznos koji Vlada utvrđuje godišnje za financiranje Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata X5.
M je utvrđen kao 0,60 kn/l motornih benzina.
U Hrvatskoj trošarine čine prosječno 17,4 posto ukupne maloprodajne cijene naftnih derivata. Ako se tome pribroje naknade za Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste, što sve zajedno čini osnovicu za PDV, na prosječno 32 posto cijene se može utjecati poreznim rasterećenjima, odnosno smanjenjem naknada. Sumarno, Vlada može utjecati na gotovo 50 posto maloprodajne cijene tako da smanji trošarine i/ili naknade za HAC i HC. Vlada ima i drugu mogućnost, da promijeni osnovicu za PDV tako da iz osnovice isključi trošarine i naknade za HAC i HC, dakle da odustane od ubiranja poreza na porez.
Uredbom o visini posebnog poreza na naftne derivate propisano je plaćanje poreza u visini 1,65 kn za sve vrste bezolovnog benzina.
UP, UP… [smiley] [smiley]
..lijepo je gledat ovo zelenilo u petak navečer..
..prava idila.. [cool]
Gdje je zelenilo, kolega?
Pojasnite.