Gledam na Bloombergu – nafta Brent 64 i nešto sitna USD/bbl-u. Ranije sam pisao kako je oko 70 dolara granična cijena, s obzirom na marginalne troškove proizvodnje i pronalaženja novih ležišta nafte. Prilično čvrsto se može zaključiti kako je pad cijene nafte ispod 70 USD/bbl-u znak odustajanja kompanija od najskupljih istraživačkih poslova – a to je znak recesije.
Da ali moj Jure iz Azerbedžana koji inače nadzire poroizvodnjuza BP kaže da dnevo iz iz samo jedne prosječne bušotine izvku cca 100 mil dolara a ta koja je prosječna ima nafte za sljedećih 29 godina tako da se ti za naftaše nemoj bojat.Sve troškove pokriju proizvodnje cca 20 dolara. Stoga…..
Kakve to veze ima s nama?ZSE je dobila časan otpust iz Služe praćenja DJIA; ne moramo više nikoga pratiti!
Nismo ih morali pratiti ni do sada, a očigledno se to događalo. Nažalost, ne upravljamo mi tržištem, neke jače sile vuku konce.
Chuck Norris isn’t a market maker; he IS the market.
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
sam ja lijepo napiso da ameri prate nas, a ne mi njih! [cool]
Šta ste se dovezali cijene nafte kao znaka recesije. Nafta je visokošpekulativna roba, kako sam sinoć napisao i naftne kompanije i hedge fondovi joj određuju cijenu a ne ponuda i potražnja. Doduše napisao sam da ne mislim da će ispod 75, odmah sam demantiran. Ali amerima nikako u ovom momentu ne treba skupa energija, pošto je ekonomija u banani. A kako š je pokrenut. Jeftinom energijom. Naftne kompanije koje upravljaju politikom skontale su da u ovom momentu gospodarstvo i građanstvo nije u stanju plaćati 100 + za barel nafte, pa su jednostavno prilagodile cijenu. Tako da se ekonomija digne i za koji mjesec ili godinu kada se sve opet opet zahukta prodavati će je za onoliko koliko oni oće. A treba smiriti i Ruse. Tako da ne mislim da je pad cijena nafte uzrokovan padom potražnje uzrokovane recesijom. Ma nemoj pad potražnje 100% ( aj malo manje s obzirom da je dolar ojačao) za tri mjeseca. je, je. Tako da je manja cijena nafte samo jedna od mjera kojima se gospodarstvo stimulira. Naravno time se žrtvuju stotine miljardi dolara ekstra profita naftnih kompanija i špekulanata na tržištu naftom koji su uz američke bankare koji su pušačima cracka ( posudio od nekoga s foruma) odobravali kredite za kuće sa 17 soba, i glavni krivci za ovo sve sranje što se dogodilo…
Credit Cards Could Become Next Trouble Spot in Crisis
Portugalci počeli štediti na prostitutke- bilo neki dan u vijestima, a jedna od najstarijih i uglednijih konjušnica Claiborne Farm snizila je 30 posto cijene parenja za sljedeću sezonu 2009. Vaš link
Da više nisam nikoga čuo da govori kako nema recesije [angry]
amerikanci se počeli vrtit oko nule. samo da tako i ostane.
Kakve to veze ima s nama?ZSE je dobila časan otpust iz Služe praćenja DJIA; ne moramo više nikoga pratiti!
Nismo ih morali pratiti ni do sada, a očigledno se to događalo. Nažalost, ne upravljamo mi tržištem, neke jače sile vuku konce.
Chuck Norris isn’t a market maker; he IS the market.
[/quote]
Još 2:30 sati trgovanja a jaki zaokret u plus.
Šta misliš, da ih nastavimo pratit i dalje?
Dow 8,624.51 +46.60 +0.54%
Nasdaq 1,652.62 +24.29 +1.49%
S&P 500 907.51 -0.33 -0.04%
Trenutno stanje..
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
ameri malo u plusu malo u minusu …. ni sami ne znaju kako ce dalje….