Ne cveta cveće ni u ovo japansko preduzeće…
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601101&sid=a3ai_Qgp6uNI
al sam se prošlih nekoliko godina naslušao filozofija oko risk mgmta i ostalih kakica, kad ono perjanice svjetske financ industrije bile izlože prolij-pa-smućkaj asetima više nego, sad se vidi, ja bilo prihvatljivo
Ma i Poslovni se lagano pretvara u žutilo jer se linka i pejsta žuti tisak.
Zašto nitko nije objavio vijest da je u petak pao LIBOR na dolarske prekonoćne pozajmice.
I to ne pao nego se doslovce prepolovio. Pao je s 5.09375% na 2.46875%. A svatko tko imalo zna nešto o financijama zna što znači ovaj pad.
Pravi znak da se situacija stabilizira će za mene biti kada se TED spread krene spuštati sa povijesnih razina. To će značiti da su stigle prve rezerve krvi (likvidnosti), i da se vraća povjerenje u oporavak organizma (tržišta). Ovako, dok samo raste, nisam i ne mogu biti baš optimisitičan.
http://www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticker1=.TEDSP:IND
[/quote]
Iova promjena na prekonoćnom je signal promjene trenda, da se krv vraća u krvotok.
Mislim da bi i ECB što prije trebala još jedanput rezati kamatnjak.
I Njemci kreću s svojim planom najdalje sutra.
No Details On German Rescue Package Before Monday – Government
BERLIN (AFP)–The German government won’t give any details on a rescue package it is working on for the country’s banks before Monday at the earliest, a finance ministry spokesman told AFP.
The details "will definitely not be announced today (Sunday), tomorrow at the earliest," the spokesman said Sunday.
According to press reports the rescue package includes providing banks with EUR50 billion-EUR100 billion ($70 billion-$135 billion) in fresh capital in return for shares in the banks, similar to the partial nationalization plan announced in Britain last week.
It also wants to guarantee interbank loans to the tune of between EUR300 billion and EUR400 billion.
Kada krenu garancije države onda će i TED spread naglo pasti.
Još malo horrora, ali ne shvaćati preozbiljno…
[img]http://media.economist.com/images/na/2008w40/Depression.jpg[/img]
Euro Summit Draft Declaration Sets 14-Point Emergency Plan
PARIS -(Dow Jones)- Leaders of the 15 nations of the European single-currency zone are considering a 14-point plan designed to stabilize their roiling financial markets, according to a draft statement issued Sunday at the start of a summit in Paris.
The sweeping plan calls for euro-zone governments to issue guarantees and insurance, to buy stock in needy companies, to issue qualifying capital to financial institutions through preferred shares and other instruments and to act to stabilize long-term maturities.
The plan also calls on the European Central Bank to create a facility to acquire commercial paper from financial institutions and other companies, to inject funds into cash-starved enterprises.
The U.S. Federal Reserve last week set a similar plan into motion.
Euro-zone governments would also urge the ECB to keep a flexible stance in addressing the crisis. That could be interpreted as calling on the ECB to loosen monetary policy if needed.
The draft declaration welcomes the ECB’s participation in a coordinated round of official interest rate cuts by major central banks last week.
The ECB’s measures would stay in effect through the duration of the crisis, the draft adds.
Without placing a cost on the program, or saying how it will be financed, the declaration says governments would be watchful of the interests of taxpayers and that they would assure that existing shareholders and management of companies bailed out would bear the consequences of the government intervention.
It added that companies receiving emergency support would be restructured.
It is unclear whether the final declaration will contain the same wording as the draft.
Samo da nesto kazem za sve nevjerne tome i katastroficare.
Ako je sve tako bezveze i nist ne vrijedi zasto je Mol ponudio u CASHU (ne zamjeni vec cisti cash) 2800 kuna po dionici sto cini p/e dosta visok ako se ne varam.
jesu li ludi?
He, he, LIBOR… Znate kako kazu, LIBOR je postao kamatna stopa po kojoj si banke ne posudjuju novce. [lol]
Jim Rogers: G7 Should Leave Economies Be
G7 leaders meeting this weekend need to head down to a bar, have a beer and leave the world economy alone, says Jim Rogers.
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=884476331
Meni je Rogersa OK slušati i dobrim dijelom se slažem s njegovim stajalištima, koliko god je i meni postalo uncomfortable gledati kako bi mogao izgledati stage ako se naprosto pusti da propadnu svi ovi koji su cijelo sranje i zakuhali. U kapitalizmu je oduvijek vrijedio zakon jačeg, a slabiji su napuštali bojište. Okrutno, ali u biznisu nema mjesta emocijama.
Ako je sve tako bezveze i nist ne vrijedi zasto je Mol ponudio u CASHU (ne zamjeni vec cisti cash) 2800 kuna po dionici sto cini p/e dosta visok ako se ne varam.
jesu li ludi?
U trenutku kada su uletili s ponudom, svijet je još uvijek izgledao drukčije, nema veze što je to bilo prije samo mjesec i pol. Down Jones je bio 11500 (wow, 5 znamenki!). Prilično sam siguran da se sada lupaju po glavi što nisu ponudili zakonski minimum. A podosta i što se nisu još koji mjesec strpili s ponudom. Ali naravno niti oni nisu mogli znati kolikom silinom će se financijski sustavi svijeta početi razgrađivati na sastavne dijelove u zadnjih mjesec dana.
Pouka: i najveći griješe, greške ipak nisu privilegija samo malih ulagača, utješno, zar ne?
jesu li ludi?
U trenutku kada su uletili s ponudom, svijet je još uvijek izgledao drukčije, nema veze što je to bilo prije samo mjesec i pol. Down Jones je bio 11500 (wow, 5 znamenki!). Prilično sam siguran da se sada lupaju po glavi što nisu ponudili zakonski minimum. A podosta i što se nisu još koji mjesec strpili s ponudom. Ali naravno niti oni nisu mogli znati kolikom silinom će se financijski sustavi svijeta početi razgrađivati na sastavne dijelove u zadnjih mjesec dana.
Pouka: i najveći griješe, greške ipak nisu privilegija samo malih ulagača, utješno, zar ne?
[/quote]
Koje veze ima dow jones na 11500 sa fundamentalnom vrijednocu INE; dakle onoliko koliko ina moze zaraditi svome investitoru tj. vlasniku??
O tome ja pricam.
INA vrijedi 2800; eventualno 2700 zbog povecanja diskontne stope u valuaciji ili zbog malog smanjenja odrzive cijene nafte.
I to vrijedi za cisti cash.
Poceli smo usporedjivati vrijednost domacih firmi sa vrijednoscu dow jonesa;
O cemu mi pricamo??
U americi je pala vrijendost nekretnina za 30-40%. U Las Vegasu jos i vise
Da li zato tvoj stan u Zagrebu ili gdje vec vrijedi manje??
Koje veze ima tvoj stan/kuca sa vrijednoscu stana u Americi.
Eventualno male zbog cijene zaduzivanja ali sigurno ne linearno a to smo izgleda zaboravili…
jesu li ludi?
Izgleda da je uvijek kupac pametan… Eno Barr je skupo platio Plivu, pa propao. Svaki put kad netko nesto kupi, drugi proda to isto. Nekad je kupac u pravu, nekad prodavac.
Nije Barr radi Plive propao…
Skupo, pitanje je jeli skupo.
Cijena je bila fer; nekih 13X EBITDA bez restruktuiranja ako se ne varam.
Ostali farmaceuti su jednako isli; i Zentiva i Krka i ostatak ekipe; tu negdje tako da nemozemo reci da je platio skupo.
Skupo je zato sto nije napravio nista poslije toga…
Kao i vecina onih sto kupis.
Kvaka je u sinergijama a oni nisu bas nesto napravili da sinergiraju (nisam 100% sigiran; ovo mi je feeling).
Ne mozes tvrdit da nesto vrijedi xxx zato sto je netko platio za to xxx, sto je bio tvoj originalni argument u slucaju INA-e. Moze se i preplatit, jel tako? Tako su fondovi lupali i INGR po 60k i tko zna sto jos, pa mi se cini da su debelo preplatili.