Koliko su rasle cijene nekretnina prije krize 1929. U 9 godina 550%
Ovo je zanimljivo.
Svaka sličnost sa našim tržištem nekretenina je slučajna.
baš gledam eu, pa futurese, ljudi moji, pa di je kraj, više nam ni Chuk Norris ne može pomoći!
Slabo gledaš, ne gledaj segment, nego cjelokupnu sliku, možda nešto i zaključiš, lako je biti pesimist, trba malo i realnosti..nije sve tako crno.. [thumbsup]
Vi što lijepite te crne vijesti i zlobno se naslađujući padovima burzi diljem svijeta, pitam se jeste li normalni?
Jeste li svjesni da podpirivanjem panike radite štetu i sebi jer i kad jednom kupite "dovoljno jeftino" te dionice na koje pikirate, kome ćete ih potom proadati? U tom vašem scenariju za koji koji tako suludo drukate, na tržištu neće ostati nitko osim par mirovinskih fondova,a cijene dionica rast će par % godišnje. To si želite? Onda se bolje odmah ostavite burze jer ćete veće prinose imati u bankama, ako ih uopće bude bilo!
Razmislite što radite i što ćete na kraju imati od toga što radite. Čak i da ostanete u kešu, što mislite da ćete s tim kešom napraviti kad će on totalno izgubiti vrijednost ako krahiraju banke i države? Imate nekretnine? Što mislite koliko će u takvom scenariju vrijediti te nekretnine i tko će ih i čime kupovati? Imate lovu u bankama? A ako vam banke propadnu već sutra? Imate lovu doma? Opljačkat će vas gladni beskućnici nastali iz ove krize!
JAKO DOBRO PAZITE ŠTO ŽELITE I RADITE DA VAM SE TO NE BI OSTVARILO, ALI TADA ĆE BITI PREKASNO ZA POVRATAK!
[/quote]
Slabo gledaš, ne gledaj segment, nego cjelokupnu sliku, možda nešto i zaključiš, lako je biti pesimist, trba malo i realnosti..nije sve tako crno.. [thumbsup]
[/quote]
Na svaku dobru vijest, dodu dvije lose. A losa je uvijek jaca od dobre i jos ako su dvije, dolazi do panike!
Cartmann:
Kad su sve dionice rasle po 70% u 3 mjeseca bez ikakvog razloga, reda i logike nitko se nije pitao gdje je tu red, logika i razlog (osim Galineca, o čemu sam pisao u to doba), već su svi slavili zaslijepljeni novcem. Sad kad dionice padaju 30% u 3 mjeseca isti se pitaju gdje je tu red, logika i razlog. Ljudi moji, red, logika i razlozi su isti.
Ajmo malo proste matematike:
-ako nešto padne sa 100 na 50 to je pad od 50%, jel tako?
-ako nešto poraste sa 50 na 100 to je rast od 100%, jel tako?
Dakle naš je crobi pao cca 50% od ath. Da bi se vratili na tu razinu trebali bi rasti 100%.
A o "razlozima, redu i logici" bi se dalo raspravljati, ali bi trebali otvoriti novu temu.
Moje bi pitanje bilo: koji su to "investitori" napucavali cijene i sa čijim ili kojim kapitalom? Da li su to bili mali investitori? Tko je očekivao ovakav razvoj situcije i pripremio se na njega? Ja nisam…
Ako sam prije godinu ili dvije dana htio ući u neku dionicu na razdoblje 2,3 ili 4 godine, morao sam pristati na trenutnu cijenu kakva je bila. Mogao sam špekulirati sa nekakvim rastovima ili padovima 5,10 ili 20 %. Ali pad 50 ili 70% to je too much. A ovi koji danas sole pamet "kako je sve to bilo za očekivat" nabacujući nasumično podatke i brojeve neka se pogledaju u ogledalo i prevrte postove unazad koju godinu. Čitam ih dugo… Cartmann ovo nije post upućen tebi osobno, već sam htio ukazati na neke stvari na ovom forumu opčenito. Pretpostavljam da će nas 99% morati prihvatiti poraz ,sjesti i vidjeti kako dalje. Ošišani smo i to je to. Meni ne treba još soli na ranu.
baš gledam eu, pa futurese, ljudi moji, pa di je kraj, više nam ni Chuk Norris ne može pomoći!
[/quote]
u komi sam gledajući segmet, a daj zamisli da tek pogledam cjelokupnu sliku[smiley]…inače sam veliki optimist [pray], a što mi drugo preostaje, 100% sam u dionicama [cry]
Nagradno pitanje za 100 kn,koliko je dow-u trebalo da se vrati na razinu(maximalnu) bodova iz 29,nakon krize,29-30-te??
@ Sančo
Ne dolijevaj bespotrebno ulje na vatru. Nakon toga primjetan je, koliko-toliko odbijanac na marketu.
btw. za razliku od mene koji sam u dionicama, kako će tebi pomoći cash u eventualnom "raspadu sistema", kad svi gube, pa i ti, jer uslijedilo bi doštampavanje novca i šta onda???
Odlična je stvar što je broj dionica ograničen, dok sada se upumpava jako velika količina novca, stoga ako ima puno slobodnog kapitala a vrijednosti kompanija drastično padaju što se sada i dešava,
PITANJE kuda će ići velika količina novca………???
da mi je znati gdje vi vidite te argumente za oporavak??
Ja u ovim upucavanjem novaca od strane US i EU vlada vidim argumente za stabilizaciju TK nakon čega po prirodi stvari slijedi oporavak!
Najbitnije pitanje je koliko brzo će vlade reagirati te na kojim razinama će se Tk stabilizirati.
Ako Ameri danas i sutra završe +/- 0,5% mogli bi razmišljati o nekakvoj stabilizaciji Tk.[pray]
Eu malo korigirala minuse, sada su "samo" na oko -5%!
Nagradno pitanje za 100 kn,koliko je dow-u trebalo da se vrati na razinu(maximalnu) bodova iz 29,nakon krize,29-30-te??
kroz 5 godina došli su na oko 80 posto vrijednosti od 1929, u narednih 20 godina prešli su tu vrijednost
A bio je i 2 svjetski rat………
Oni koji prodaju pri katastrofičnom padu zapravo gotovo sigurno prodaju s gubitkom. Svrha ovakvog trgovanja je spasiti što se spasiti da jer nitko ne želi još veći gubitak. Iracionalnost je zapravo u toj mjeri nadmašila razum, da su ljudi zapravo i u prodaji prostali prokleti.
Osnovna značajka ove rasprodaje je da su sada prodavači skloniji uzeti veći rizik nego što su ga bili spremni uzeti prilikom prvobitne kupnje dionica. Briga za očuvanjem bilo kakvog novca postaje veća od bilo kakve želje za budućom zaradom, a neki kažu da se ovom ponašanju praktički može dati epitet prokleto.
Nego pitao bih menadžere mirovinskih fondova KADA MISLE KUPOVATI VRIJEDNE, PODCIJENJENE I PERSPEKTIVNE DIONICE AKO NE SADA ??
Ako su mogli kupovati na vrhu balona što ih sprječava da sada krenu u generiranje budućih prihoda??
Ili će i sada prodavati jeftino, a kupovati ponovo kad budu skupe???
Menadžeri gdje vam je logika??!?! Jel se tako čuvaju naše mirovine ???
Bojim se Hanger da je to bila ova logika: Ajmo vidjet jel mozemo zatresti trziste nakon IPO HT? Joj gle mozemo…. pa su onda krenuli tresti trziste u 4. mjesecu jer su znali da su bogovi na ZSE. E, i to je proslo…. pa zasto ne bi malo tresli trziste prije INA?
E i to su napravili no nisu racunali da cackanje mecke moze poluciti ovakve posljedice. Naravoucenije: USA Mecka je jaca od CRO mecke.
Problem je sto se igraju sa nasim parama, a zbog toga nece nitko odgovarati. To je ono sto zalosti.