2004 hrvatske firme sastavnice CROBEXA su bile Pliva i par njih.
Danas hrvatske firme sastavnice <crobexa imaju nekoliko puta veci sales i dobit nego 2004.
Kod amera sve znamo
Uspredjujes kruske i jabuke.
Prvi tren sam podsvjesno odbijao shvatiti da želiš reći kako je rast crobexa bio utemeljen. Ne budi smiješan, ne pričamo o rastu 10-15% godišnje, već 300% pa cak i vise u mjesec dana. U arhivi imam excel tablice s pokazateljima iz 2004., nekim firmama se nije ni mogao izracunati P/E jer su bili gubitasi, a nekima koje su imale najvisi P/E u sektoru se cijena učetverostručila.
Chevron i Exxon imaju P/E 7.7 i 9.4, prosjek trzista 6.4, susjedni ENI ima P/E 1.95, a nasa Ina 17. IGH je i po ovim cijenama oko 21, Viadukt blizu 100. A Viadukt je krajem 2004 vrijedio 130kn, da bi s 130kn skočio na 4800kn. S 130kn na 4800kn!!! U 2004. su mu prihodi bili oko milijardu kn, dobit oko 6 mil, u 2007. prihodi oko 1.3 milijarde, dobit oko 8 milijuna. A rast cijene s 130kn u listopadu 2004. na 4800kn u lis. 2007.
[/quote]
to su vrijedne nekretnine i revalorizacija kolega….to je kao i kod liburnije
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=asia
Ovo je sad već financijski tsunami, snaga vala izgleda jača čim se udaljavaju od epicentra. Japanezeri potonuli skoro 10% a oni bi kao trebali biti najsmirenije i naproračunatije tržište.
Ova svjetska velesila velika Amerika ne prestaje sa negativnim trendom. Danas opet dubioza kod njih.
O ovoj krizi ce se poslije nekog vremena knjige pisati.
http://www.finviz.com/ [lol]
Vidim da mnogi ne shvacaju Cartmana zbog prekratkog investicijskog iskustva s obzirom da dosta forumasa na ovom forumu zna samo za rast i vrtoglavi rast.
Bas sam jucer nasao casopis "javna dionicka drustva" sa kraja 2004 pa sam malo pogledao osnovne omjere (prvi podatak za 9 mj 2003), dionica po PB 0,1 – 0,2 koliko hoces, biraj, PE ispod 10 isto tako. I gledam danas malo iste stvari za najlikvidnije dionice, i nije to jos na tim razinama. Brodari su ciklicka industrija i mislim da smo pred zavrsetkom ciklusa tako da njih ne bih ukljucivao.
Pa sam malo iscackao jednu tablicu sa kraja 2003 uvazenog forumasa, legende, vjerujem da ce je se stariji sjetiti [wink] , nadam se da se nece ljutiti sto je ovako "posudjujem”. Primjetiti ERNT koji je u to doba bio "hit" dionica (zapravo ne tada, nego kada je narastao duplo i troduplo).
Sve se u krajnjem slucaju svede na fundamente, mi smo prebrzo rasli i sad moramo brzo pasti, tko je jamio, jamio je.
Englezi se ne prave englezi. Upumpavaju u fin sustav do 200 milijardi funti.
Vaš link
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=asia
Ovo je sad već financijski tsunami, snaga vala izgleda jača čim se udaljavaju od epicentra. Japanezeri potonuli skoro 10% a oni bi kao trebali biti najsmirenije i naproračunatije tržište.
Takav strah i bijeg s tržišta se rijetko viđa.
Izgleda da financijski centri najviše padaju.
Preostaje nam jedino da gledamo i čekamo, …
Raspad sistema.
DAX 5,086.75 3:29AM ET Down 239.88 (-4.50%)
FTSE 100 4,439.21 3:29AM ET Down 166.01 (-3.60%)
Dow Jones STOXX® Eastern Europe 50 Today (15′ delayed)
1973.82 (-9.0%)
Dow Jones EURO STOXX 50® Today (15′ delayed)
2757.30 (-4.2%)
Odična je stvar što će se ispucati, za danas, a sutra je odbijanac…………
Naše tržište jučer, prekjučer, u petak, dakle cijeli tjedan, pa pretprošli, pa prošli mjesec, neprestano smo u minusu…….. Treba znati da sve može doći na vrijednosti gdje ne može više dalje, bilo minimalne ili optimalne, onaj koji se boji ne računa a koji računa ući će u što je izračunao.
Naši mirovinci odličan su posao napravili kada su prodali INU jer tako će s lakoćom ojačati svoje pozicije, ali neće nigdje srljati i moći će puno zaraditi………
Kad su sve dionice rasle po 70% u 3 mjeseca bez ikakvog razloga, reda i logike nitko se nije pitao gdje je tu red, logika i razlog (osim Galineca, o čemu sam pisao u to doba), već su svi slavili zaslijepljeni novcem. Sad kad dionice padaju 30% u 3 mjeseca isti se pitaju gdje je tu red, logika i razlog. Ljudi moji, red, logika i razlozi su isti.
Svaka čast, legendo.
[/quote]
A nemojmo zaboraviti da sad kad svi paničare da sada Galinec govori da su dionice previše pale i da su potcijenjene i da je sad vrijeme za kupovinu. Ali kao što je i onda tržište bilo iracionalno u jednom smjeru i sada je u drugom tako da je pitanje koliko će još ovo potrajati. Ali fundamenti kad tad isplivaju. Kao što je netko jednom rekao Galinec je hrvatski Buffet 😉
japanci su pali sa 3 kata na glavu -9,38% azija čitava u debelom crvenom,europa startala preko -4%,ako se nešto ne desi danas pozitivno sutra novi potop kod nas…ne mogu više ovo gledati [cry]