Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

DOW – 508.39
NASDAQ – 108.08
S&P500 – 60.66

..ko što sam napisao na otvaranju, sreća da zse sutra ne radi, sigurno bi pali ispod 2500..

Ipak, crobex je 7. listopada 2004. bio cca. 1300 bodova, 7. listopada 2008. je cca 2600 bodova, dow jones je 7. lis. 2004 bio cca. 10100 bodova, a 10. lis. 2008. 9400 bodova.

2004 hrvatske firme sastavnice CROBEXA su bile Pliva i par njih.
Danas hrvatske firme sastavnice

Kod amera sve znamo
Uspredjujes kruske i jabuke.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

cartmann
ja sam mislio da ti imas neki nivo pisanja…

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

DOW – 508.39
NASDAQ – 108.08
S&P500 – 60.66

..ko što sam napisao na otvaranju, sreća da zse sutra ne radi, sigurno bi pali ispod 2500..

Ipak, crobex je 7. listopada 2004. bio cca. 1300 bodova, 7. listopada 2008. je cca 2600 bodova, dow jones je 7. lis. 2004 bio cca. 10100 bodova, a 10. lis. 2008. 9400 bodova.

Kod amera sve znamo

[/quote]

Crobex je presjek stanja na nasoj burzi, nije idealan ali je ipak podatak koji ima svoju tezinu te se i službeno koristi za takve svrhe. Reci da se vrijednost crobex-a na kraju 2004 i na kraju 2008 ne moze uspoređivati jer je tad bila uključena pliva je – glupost. Da taj podatak ništa ne pokazuje – ukinuli bi ga.

Preciznost crobexa kao indexa je sasvim nebitna, bit mog komentara je sasvim drukčiji, ali ga mnogi nisu u stanju prihvatiti.

Kad su sve dionice rasle po 70% u 3 mjeseca bez ikakvog razloga, reda i logike nitko se nije pitao gdje je tu red, logika i razlog (osim Galineca, o čemu sam pisao u to doba), već su svi slavili zaslijepljeni novcem. Sad kad dionice padaju 30% u 3 mjeseca isti se pitaju gdje je tu red, logika i razlog. Ljudi moji, red, logika i razlozi su isti.

cartmann
ja sam mislio da ti imas neki nivo pisanja…

Svrati na ptkm tu i tamo… [lol]

Ameri su u čistoj panici,kraj ne znaju,ja jedino vidim svjetlo, glad za profitom onih koji će početi kupovati kad postane jeftino,jako jeftino.U međuvremenu imamo novi problem kriza prelazi na sve sektore i seli se u stvarnu ekonomiju,proizvodnja pada iz straha stvaranja novih gubitaka.Možda je ovo skupa škola za ovih zadnjih 7 godina jer je bilo puno virtualnog novca možda je to i kazna za ono "kruha bez motike",američki deficit je jako narastao troškovi ratovanja su veliki,možda sad već sigurna pobijeda Obame povrati kakav takav optimizam,Bush će ipak ostati zapisan kao čovjek koji je skoro otjerao vlastitu naciju u bankrot.Ipak će to na kraju platiti najviše onaj mali američki radnik.

-proljeće 2009. stabilizacija tržišta nekretnina
-treći kvartal 2009. okretanje trenda na burzama povrat investitora
-dno na kojem ćemo se dugo okretati za otprilike mjesec dana

-zašto se vraćamo već slijedeće godine?
-kina ima još uvijek veliki rast
-azija takodjer dobro stoji u stvarnoj ekonomiji,evropa će ipak isplivati bez prevelikh potresa.
-cijene energije će padati jer pada potražnja

Jedino se bojim domino efekta jer to nitko ne može zaustaviti…

O čemu ti? Kakva kriza realnog sektora?

Ti vjerovatno slušaš onoga Bernankea, ali šta taj zna. Meni je Sava rekao da je tu sve OK!

Ameri su u čistoj panici,kraj ne znaju,ja jedino vidim svjetlo, glad za profitom onih koji će početi kupovati kad postane jeftino,jako jeftino.U međuvremenu imamo novi problem kriza prelazi na sve sektore i seli se u stvarnu ekonomiju,proizvodnja pada iz straha stvaranja novih gubitaka.Možda je ovo skupa škola za ovih zadnjih 7 godina jer je bilo puno virtualnog novca možda je to i kazna za ono "kruha bez motike",američki deficit je jako narastao troškovi ratovanja su veliki,možda sad već sigurna pobijeda Obame povrati kakav takav optimizam,Bush će ipak ostati zapisan kao čovjek koji je skoro otjerao vlastitu naciju u bankrot.Ipak će to na kraju platiti najviše onaj mali američki radnik.

-proljeće 2009. stabilizacija tržišta nekretnina
-treći kvartal 2009. okretanje trenda na burzama povrat investitora
-dno na kojem ćemo se dugo okretati za otprilike mjesec dana

-zašto se vraćamo već slijedeće godine?
-kina ima još uvijek veliki rast
-azija takodjer dobro stoji u stvarnoj ekonomiji,evropa će ipak isplivati bez prevelikh potresa.
-cijene energije će padati jer pada potražnja

Jedino se bojim domino efekta jer to nitko ne može zaustaviti…

Ti vjerovatno slušaš onoga Bernankea, ali šta taj zna. Meni je Sava rekao da je tu sve OK!

[/quote]

Što bi on znao kao čovjek koji nadzire aparat za umjetno disanje…i njemu je muka pacijent još uvijek u komi naznake loše,dijagnoza još nije utvrđena,terapija bezuspješna(za sada)…
Ako pacijent odapne odapeli smo i mi…

Glasnogovornik IGH na neodređeno

Eh, danas me jedino uspio nasmijat jedan blogger kojeg pratim, na temu recesije u USA:

"Worrying about this economy slipping into recession is like worrying that your pet goldfish is going to die when it is floating dead on top of the tank."

Laku noc!

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Eh, danas me jedino uspio nasmijat jedan blogger kojeg pratim, na temu recesije u USA:

"Worrying about this economy slipping into recession is like worrying that your pet goldfish is going to die when it is floating dead on top of the tank."

Laku noc!

[/quote]

[lol] [lol] [lol]

A pogodi tko bi rekao "nije mrtva, samo vježba leđni stil"?

Kad su sve dionice rasle po 70% u 3 mjeseca bez ikakvog razloga, reda i logike nitko se nije pitao gdje je tu red, logika i razlog (osim Galineca, o čemu sam pisao u to doba), već su svi slavili zaslijepljeni novcem. Sad kad dionice padaju 30% u 3 mjeseca isti se pitaju gdje je tu red, logika i razlog. Ljudi moji, red, logika i razlozi su isti.

Svaka čast, legendo.

Kod amera sve znamo

Prvi tren sam podsvjesno odbijao shvatiti da želiš reći kako je rast crobexa bio utemeljen. Ne budi smiješan, ne pričamo o rastu 10-15% godišnje, već 300% pa cak i vise u mjesec dana. U arhivi imam excel tablice s pokazateljima iz 2004., nekim firmama se nije ni mogao izracunati P/E jer su bili gubitasi, a nekima koje su imale najvisi P/E u sektoru se cijena učetverostručila.

Chevron i Exxon imaju P/E 7.7 i 9.4, prosjek trzista 6.4, susjedni ENI ima P/E 1.95, a nasa Ina 17. IGH je i po ovim cijenama oko 21, Viadukt blizu 100. A Viadukt je krajem 2004 vrijedio 130kn, da bi s 130kn skočio na 4800kn. S 130kn na 4800kn!!! U 2004. su mu prihodi bili oko milijardu kn, dobit oko 6 mil, u 2007. prihodi oko 1.3 milijarde, dobit oko 8 milijuna. A rast cijene s 130kn u listopadu 2004. na 4800kn u lis. 2007.

Danas hrvatske firme sastavnice <crobexa imaju nekoliko puta veci sales i dobit nego 2004.

Kod amera sve znamo

Prvi tren sam podsvjesno odbijao shvatiti da želiš reći kako je rast crobexa bio utemeljen. Ne budi smiješan, ne pričamo o rastu 10-15% godišnje, već 300% pa cak i vise u mjesec dana. U arhivi imam excel tablice s pokazateljima iz 2004., nekim firmama se nije ni mogao izracunati P/E jer su bili gubitasi, a nekima koje su imale najvisi P/E u sektoru se cijena učetverostručila.

Chevron i Exxon imaju P/E 7.7 i 9.4, prosjek trzista 6.4, susjedni ENI ima P/E 1.95, a nasa Ina 17. IGH je i po ovim cijenama oko 21, Viadukt blizu 100. A Viadukt je krajem 2004 vrijedio 130kn, da bi s 130kn skočio na 4800kn. S 130kn na 4800kn!!! U 2004. su mu prihodi bili oko milijardu kn, dobit oko 6 mil, u 2007. prihodi oko 1.3 milijarde, dobit oko 8 milijuna. A rast cijene s 130kn u listopadu 2004. na 4800kn u lis. 2007.

[/quote]
auh cijenjeni kolega Cartman evo tu se i sa Vama moram sloziti
bez obzira koliko ova komparacija na prvi pogled izgleda ne dobro povucena,moram naglasiti da ste pogodili u bit stvari
ja sam prije nekog vremena uletil u viadukt da si nekaj cvaknem na razlici i izasel sam sa pozitivnom nulom sav sretan ,jedino mi je zal kaj me jedan nas kolega nije posluso dok je negde bio na 1100 da izleti van sa minusom,ali i ja sam prije takve greske radio
mislim da ce lepo neke generacije moci nauciti na dionicama poput viadukta i slicnih kak su skvadru sisali
pofuk

@ beholder
buffet je postigao dobar deal…uglavnom lihvarski im je uvaljao novce (GMu) ako ne propadnu, on je siguran…a pošto čovjek računa, da ako ekiposi ubace 1.5 trilijardi u financijski sektor, neće im biti bad ubaciti i bijednih 50 mlrd $ u auto industriju…pod parolom: samo ne talasajte sad

Buffet je uložio u General Electric [cool]

eto još bolje….za njih i onako nema straha da će propasti….žarulje su kao i kruh, nemaju alternativu! [lol]

New Report

Close