Samo jedno treba znati, svako upravlja svojim novcem, i svatko je odgovoran za njega. Oni koji sjede bezbrižno u bankama, fondovima i ovdje dijele pamet na forumu 24 sata dnevno (čak ni ne spavaju od straha da im ne promakne koja kuna), primaju mjesečnu plaću i puca im on stvar i tada svima dijele savjete gdje će i kamo će burza.
Zato, knjige u ruku, Internet spaja svijet, nažalost, onaj koji živi od burze morat će potražiti druga mjesta, samo što to iziskuje puno vremena.
Današnje svjetsko gospodarstvo se ni u snu ne može usporediti sa onim od prije 25 – 30 godina, jer je globalizacija povezala i ispreplela današnju svjetsku ekonomiju i od svega napravila selo. Tako smo sada došli do ove krize gdje najveće tržište pati od nelikvidnosti i prijeti padom potrošnje, a trese se ekonomija cijelog svijeta, od Europe do Azije. Ako US gospodrastvo padne u recesiju, tj. ako utone još dublje za sobom će povući cijeli svijet, a pogotovo Kinu i azijeske zemlje.
Iako US sa Hrvatskom nema puno veze i Hrvatski izvoz u US je simboličan, ako se kriza produbi Hrvatska je izložena prema okruženju kroz mogući pad prihoda od turizam i nedostatak svježeg kapitala koji bi financirao razvoj jer će banke zatvoriti slavine. Najveća opasnost je da na naše siromašno i osjetljivo tržište kapitala ude strani špekulativni kapital koji će kroz neprijateljska preuzimanja po ovim bijednim cijenama pokupovati sve živo. Ina je srećom prodana za dobru cijenu Molu koji bi da danas objavljuje javnu ponudu sigurno dao najnižu moguću cijenu.
U Hrvatskoj po mom mišljenju gospodarstvo ima dovoljno snage da iskoristi ovu situaciju i angažira vlastite rezerve, te iskoristi sadašnu situaciju na burzi. Npr. Adris raspolaže sa značajnim kapitalom koji bi mogao angažirati za neko preuzimanje.
Ova situacija kada prije otvaranje ZSE pogledaš DOW i znaš kuda će burza krenuti bez obzira na rezultate Hrvatskih poduzeća je totalno apsurdna, osim za one koji padove vani koriste za stvaranje panike i rušenje Crobexa, uz nezainteresiranost našeg dragog Samodola. Kada bi se dotični gospodin angažirao pa pregledao i analizirao trgovanje na Zse u ovoj godini, te pogotovo obratio pažnju na nalogodavce koji su intenzivno rušili Crobex mogao bi doći do zanimljivih zaključaka. No on i njegova ekipa nažalost imaju preslabe intelektualne sposobnosti da bi shvatili našu tužno stvarnost. I kada im čovjek ( Birtić )napiše u novinama o čemu je riječ, ni to im nije dovoljno da aktiviraju moždane vijuge, ako ih uopće imaju.
Samodol sve kuži, ali mora slušati gazdu Sanadera. A Sanader je omogućio građanima da zarade na HT-u i INI na špekulativan način iako je za ove 2 dionice HDZ narodu govorio da su prilika za dugoročno ulaganje velikog broja malih dioničara. Drugi Sanaderov cilj, osim špekulativne zarade za građane, jest ove 2 tvrtke zatim što prije prebaciti u gotovo potpuno većinsko vlasništvo stranaca. Dakle transfer dionica: država-građani-strani vlasnici – to je zadatak koji Sanader ispunjava vrlo uspješno.
"Here’s another reason to be concerned: The professionals managing your money haven’t gotten this market right. Consider that at the market low on Sept. 17, only five diversified U.S. equity mutual funds – out of a universe of 9,100 – had positive total returns for the year, according to Morningstar. FIVE!"
@beholder – ako si u pravu, cash ti neće pomoći, rat i atomska gljiva.
No kao i sve druge stvari u žitovu i ciklusi su se ubrzali. Ipak vjerujem da dolazi neka inovacija koja će sve pokrenuti, i to vrlo uskoro.
Aj beholder daj onda svoje mišljenje razvoja događaja, ako imaš volje.
pa kolega znate mene, ja sam nepopravljivi optimista…
moje mišljenje o razvoju događaja u hrvatskoj je slijedeće:
1. iduće godine kriza nas još neće sustići u svoj svojoj žestini…za to možemo zahvaliti samo dobrom Rohatinskom koji je u zadnjih 10 godina uspio zavrnuti ruku lihvarima i natjerati ih da od svake kunice primljenog depozita polože cca. 20-25% sa strane…doduše naše će banke morati biti jako pažljive s tim gdje te devizne rezerve drže, možda bi najbolje bilo u japanskim bankama…
2. s druge strane strane matice će započete jako povlaćenje sredstava, što kroz povlaćenje svojih depozita koje drže u kćerima, što kroz povlaćenje zadržane dobiti…
ali i tu ih je dobri rohica shebal, pa im je uvaljao graničnu obveznu prićuvu zbog čega su te velike banke masu love utukle u dokapitalizacije…a tu lovu nemreju uzeti :)))
3. kretanja u bankarskom sektoru značiti će manje kredita i skuplje kredite…ono što je posebno opasno je to da će silom prilika biti prekinuto zaduživanje naših tvrtki u matičnim zemljama banaka vlasnica…
4. uglavnom biti će teško, ali ne nemoguće….na kraju će sigurno biti i čestih intervencija HNBa i upumpavanja potrebnog kapitala u sustav kroz repoe
5. međutim, ono što će nas sve jako pogoditi je:
– visoka inflacija
– rapidno povećanje deficita, uglavnom potaknuto rastom cijena nafte i hrane
– smanjeni priliv od turizma 2009. godine
– rapidno povećanje nezaposlenosti, uglavnom zbog sloma malih poduzetnika orjentiranih na konzum (uslužne djelatnosti, građevina, trgovina…)
Ali za kraj evo vedrijih vijesti…ukoliko je kolega zmrklic u pravu i ciklusi su se ubrzali onda možemo očekivati da će se svijetska recesija oporaviti u idući 2-3 godine…
do tada najveći ceh će platiti siromašni (ljudi kojima je već sada egzistencija ugrožena i prisiljeni su živjeti na kredit) i u najvećoj mjeri ceh će platiti tržište kapitala…tj mi mali dioničari
– interesi tržišta kapitala će se totalno žrtvovati u cilju stabilizacije gospodarstva….tj. mi ćemo odigrati jako važnu rolu u cijeloj prići…a kako?
pa tako jer svi ovi gubici koje vi osjećate na ekonomiju djeluju anti inflacijski…tj. daju šukeru mogućnost da injektira dodatni kapital u posrnule grane, bez bojazni da će pokrenuti inflacijsku spiralu
…zato se tako jako trese naša burza…nema tko da ju čuva…ostali su svi više ili manje zaštićeni
kada se kriza nastavi u 2010 biti će jako bitno jel još uvijek sve ide kao ovih dana u propast…ili se već ližu rane…
u 2010, crobex će već testirati granicu od 1300…tu se iz tog tržišta više neće moći što iscjediti…što znaći da će početi stradavati depoziti…kada dođe do toga možemo očekivati da će ovi svakodnevni krediti do 6 godina biti skuplji i za 500 bps u odnosu na danas…stambeni do 250 bps…privatnici će biti prisiljeni rezati plaće…
konačno neće biti kao što je bilo ’92-’94, ali će biti za 30% gori standard nego što je sad….
što se tiće rata i tak….neki kažu da je sada najbolja investicija u oružje…..nagomilavati i skladištiti
…ja ipak mislim da je sigurno ulagati u zlato, jer će se i to oružje morati razmjenjivati za nešto…a to je u takvim vremenima uvijek zlato…
pozdrav kolega!
da ne bi bilo zabune…ne mislim na certifikate na zlato…nego prave, tvrde opipljive poluge i bulioni [thumbsup]
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
TIGRUS, LookaBorna, Chavez, i ostali optimisti koji očekuju rast su najbolji indikator.
Očekuje se rast na osnovu čega, na našem sumanutom tržištu ?
Ameri u minusu nakon izglasavanja.
Vjerujte mi, kod nas će uskoro se davati 3+1, "kupi dva, dobiješ još jednu", i ostali diskonti u kojima će prodavači imati lude dane poput onih "daj šta daš"
Neki shortaju oni koji su pametni,a oni koji govore, "e sad sam dugoročni" ili "u grob sa ovim dionicama", ili " ne prodajem ni lud", ili "koja budala sad prodaje", ĆE najviše popušiti.
Ako već trebate biti u dionicama, budite jednim dijelom, manjim naravno.
Nema odbijanca, i nema velikog pada. Padamo polako i dugo.
Pozdrav.
breholderu,
ajd pliz pojasni kako će to rasti nafta ako se globalna ekonomija uspori na način koji si opisao … nije li to malo nelogično?
Vidim, proveli ste divno nedjeljno poslijepodne, prošetali, popili kavu na suncu i onda se totalno opustili na ovoj temi.
Sava, Febo, ententinis, Knele, Governor – na hlađenju ste.
U međuvremenu pogledajte emisiju "MIr i dobro" ili slične tematike jer komunikacija vam je danas bila na vrhunskoj razini, kao i rječnik i mašta
Pozdrav!
Koga još interesira tvoja lista želja?
700 milijardi dolara će uskoro u financijski sustav te će se riješiti pitanje likvidnosti.
A i FASB će donijeti novo tumačenje FAS 157 za nelikvidno tžište.
To će umnogome smanjiti Level 3 imovine.
Evo pa čitaj.
Vaš link
A tek rezanje kamatnjaka od strane FED-a i ECB-a još u ovom a najdalje početkom slijedećeg mjeseca.
što se tiće rata i tak….neki kažu da je sada najbolja investicija u oružje…..nagomilavati i skladištiti
…ja ipak mislim da je sigurno ulagati u zlato, jer će se i to oružje morati razmjenjivati za nešto…a to je u takvim vremenima uvijek zlato…
S ovim se slaže. Ukoliko sve ode kvragu, onda će i USA s big bangom.
Samo u tom slučaju ja ne vidim kako će pomoći onima s polugama. Biiiig Baaaang. Imao ili nemao poluge isto ti se piše.
[/quo
Vidim, proveli ste divno nedjeljno poslijepodne, prošetali, popili kavu na suncu i onda se totalno opustili na ovoj temi.
Sava, Febo, ententinis, Knele, Governor – na hlađenju ste.
U međuvremenu pogledajte emisiju "MIr i dobro" ili slične tematike jer komunikacija vam je danas bila na vrhunskoj razini, kao i rječnik i mašta
Pozdrav!
može
Koga još interesira tvoja lista želja?
700 milijardi dolara će uskoro u financijski sustav te će se riješiti pitanje likvidnosti.
A i FASB će donijeti novo tumačenje FAS 157 za nelikvidno tžište.
To će umnogome smanjiti Level 3 imovine.
Evo pa čitaj.
Vaš link
A tek rezanje kamatnjaka od strane FED-a i ECB-a još u ovom a najdalje početkom slijedećeg mjeseca.
[/quote]
Ne mješam se u vašu diskusiju,imam mišljenje ali zadržat ću ga za sebe. [rolleyes]Ali ovo što sam poboldao me uplašilo!Nedugo je Birtić u Lideru napisao da svaki put,ali baš svaki put kad je fed srezao kamate burza je pala.Kaže da je to prije godinu dana znao-primjetio, bio bi duplo bogatiji.Prenosim samo Birtićeve riječi,ja nisam to analizirao al mu vjerujem na rječ.Znači loše…