to kaj netko misli da je rast od 2.8% ok….mora znati da su sve financijske računice rađene na duplom rastu i sada problemi!!!
a inflacija? veća od rasta….znaći da se nacionalno bogatstvo topi…
Ajde ***obrisano***izračunaj koliki je rast ako GDP raste 4 kvartala po 2,8%.
I radi se o realnom GDP, a to ti je kada se od Current-dollar GDP odbije inflacija.
Dakle u Q2 Current-dollar GDP je rastao 4,1%.
[/quote]
ajde ***obrisano***, objasni ti nama kako se globalna financijska kriza neće preliti na realni sektor (kako ti tvrdiš) što će doprinjeti dalnjem smanjenju Bruto domačeg proizvoda.
Kako djeluje IS-LM model?
AIG već potrošio 61 od 85 milijardi dolara pomoći Feda
Business.hr
05.10.2008 14:31
American International Group potvrdila je da je već potrošila 61 milijardu dolara od ukupno 85 milijardi s koliko ju je sanirao Fed prije dva tjedna, a da do sada nije prodajom svojih sektora uspjela prikupiti nimalo dodatnog kapitala, saznaje New York Times.
S 85 milijardi dolara AIG je trebao premostiti vrijeme dok ne uspije prodati dovoljno imovine da uspostavi likvidnost no pokazalo se vrlo teškim u ovom trenutku naći kupca za bilo koji segment osiguravateljskog poslovanja.
Zbog prebrzog trošenja novca rejting agencije namjeravaju još više smanjiti kreditni rejting AIG-a, koji pred slom došao nakon što su agencije ustvrdile ogromne dubioze u sektoru koji se bavio ulaganjem u hipotekarne vrijednosnice.
@beholder – ako si u pravu, cash ti neće pomoći, rat i atomska gljiva.
No kao i sve druge stvari u žitovu i ciklusi su se ubrzali. Ipak vjerujem da dolazi neka inovacija koja će sve pokrenuti, i to vrlo uskoro.
Aj beholder daj onda svoje mišljenje razvoja događaja, ako imaš volje.
Objavljeno
5.10.2008 17:34:40
Vrijeme zadnje promjene
5.10.2008 17:34:40
Pfister: Svi smo na udaru krize
Juergen Pfister, glavni ekonomist i voditelj odjela za istraživanja u BayernLB-u, govori o nastavku globalne krize, razmjerima i izgledima da ugledamo njen kraj
Bankamagazin
Pfister je doktorirao 1979. s radom na temu inflacije. U vijeću European Money and Finance Foruma bio jepotpredsjednik šest godina. Prije BLB-a, Pfister je bio šef odjela za istraživanja u Commerzbanku te član Vijeća ekonomskih stručnjaka (Five Wise Men). Tijekom 1986. godine šest mjeseci je radio u američkom FED-u. Aktivan je i u dvama federalnim stručnim tijelima u Vijeću za gospodarska kretanja, a od 1995. je član konferencijskog odbora Europskog vijeća ekonomista. Za novi broj Banke govori o financijskoj krizi i zdravlju njemačkog bankarskog sustava.
S kojom se pouzdanošću može prognozira kraj financijske krize, s obzirom na to da neprestano izlaze na vidjelo novi gubici?
Gotovo je nemoguće precizno predvidjeti trajanje financijske krize kakva je ova, kao ni njen utjecaj na gospodarstvo. Stoga se držimo svoje pretpostavke da će se izbjeći potpuni “raspad“, no da će se tenzije na financijskim tržištima ipak zadržati do sredine 2009. godine. Sveobuhvatan oporavak američkog gospodarstva ne ovisi samo o okončanju financijskih problema. Za njega bi bila potrebna i korekcija silne neravnoteže na makroekonomskoj razini, posebice vrlo niske stope osobne štednje, kao i još uvijek golem deficit tekućeg računa platne bilance. Drugim riječima, američko gospodarstvo troši daleko više nego što proizvodi. Kao posljedica toga nastavlja se gomilanje inozemnog duga, što se, dakako, ne može nastaviti unedogled sadašnjim tempom. Prilagodba je tek počela, a trajat će barem tri do pet godina. Izgledi za eurozonui njemačko gospodarstvo nisu toliko sumorni. Predviđamo da će tu doći do oporavka tijekom sljedeće godine.
Gledajući sveopću medijsku prisutnost i pozornost na financijsku krizu u Svijetu, kao nepopravljivi optimist imam osjećaj da smo pred koliko-toliko oporavkom, baš zbog te sveprisutnosti plus reakcije i ponašanje određenih, Buffet, Greenspan…Više straha izazivala bi medijska diskrecija i uvjeravanja da je sve to normalno.
Europeans scramble to save failing banks
Germany joined Ireland and Greece on Sunday in guaranteeing all private savings accounts, putting Europe’s biggest economy at odds with calls for a unified European response to the global financial meltdown.
The decision came as governments across Europe scrambled to save failing banks, working largely on their own a day after leaders of the continent’s four biggest economies called for tighter regulation and a coordinated response.
In Iceland — particularly hard-hit by the credit crunch — government officials and banking chiefs were discussing a possible rescue plan for the country’s overstretched commercial banks.
Belgian Prime Minister Yves Leterme said he aims to find a new owner for troubled bank Fortis NV to restore confidence in the company before the opening of markets on Monday.insolvent.
British treasury chief Alistair Darling said that he was ready to take "pretty big steps that we wouldn’t take in ordinary times" to help the country in weather the credit crunch."
Propada se naveliko i naširoko.
Panika je zakucala na vrata.
Vlade se tresu od straha i garantiraju što god treba garantirati.
To je dobar znak i pokazuje izvrsno stanje europske ekonomije i financijskog sustava, rekao bi sava.
Prema njemu sve osim rasta potrošnje, smanjenja nezaposlenosti i globalnog rasta ekonomije je odličan znak.
Kad BDP padne to je super,kad cijene nekretnina padnu to je odlično, kad proizvodnja pada to je izrsno, kad su ljudi kruha gladni to je fenomenalno.
Istom logikom primjetit ću da kad sava nešto napiše onda je to pametno.
[bye]
[img]http://i41.servimg.com/u/f41/13/01/91/22/financ10.png[/img]
[/quote]
Gospodo moja draga vrijeme će pokazati jeste li vi koji ste prodali pogodili a mi koji nismo pogriješili, a vaše vrijeđanje pojedinih forumaša poput gospodina save koji ima znanja kolik vi svi zajedno je stvarno jadno ali od pojedinih ja nisam ništa drugo ni očekivao jer sam i sam bio izložen njihovim uvredama.
Stanje u USA nije bajno niti je za neke pohvale, za pohvaliti je što se pokušava naći izlaz iz ove situacije koja nije kako kažem baš sjajna, stanje u EU je kud i kamo bolje postoji par banaka koje nisu baš u zavidnoj situaciji ali osobno mislim da će se za njih naći riješenje jer to nije baš poprimilo razmijere epidemije
Mislio sam odustat od ove uzaludne rasprave, a opet sam među prozvanim za nekakvo vrijeđanje, drukanje, navlačenje i sl. pa da odgovorim.
Sampras, nervozan nikako, ono što sam namjeravo prodat prodano je već odavno na daleko većim razinama (u međuvremenu nešto se zatrejdalo, malo dobilo, malo izgubilo, sve ok), sada sjedim i mirno čekam. Ostavljena ova iz avatara i simbolično TNPL.
Vjeruj mi uvijek pišem iskreno i ono što mislim, nikada nikome ne svajetujem kupnju ili prodaju (za razliku od Save), a o svojem iskrenom pesimizmu glede američkog tržišta, utemeljenom dobrim dijelom na TA, pišem na ovoj temi još tamo od 8 mjeseca, dok je tvoj eksperti koje sada stavljam u isti koš sa mamusom,baronom i ekipom, vikali sad će up, up , up.
Sad si ti krenuo s nekim optuživanjem da nekoga vrijeđam, zbog toga što sam prodao, pa se vrati par postova nazada i pročitaj kako je sve krenulo.
Ako ti ne da, ukratko tvoj ekspert je iznio tvrdnju da je realni sektor u americi neokrznut, ja iznio svoj mišljenje, utemeljeno na jasnim ekonomskim pokazateljima, uostalom, ponovi po ono zbog čega se sada i europske vlade tresu i onda od strane vrlog eksperta bio proglašen čovjekom za umobolnicu.
Nađi moj post gdje ja vrijeđam istoga …
Za razliku od tebe i Save, ne optužujem a svakako ne vrijeđam, nije moj stil …
Bio sam odustao od rasprave s dotičnim, uključio se Febo kojem je ekonomija vjerovatno fah ( za raliku od mene) i niti nakon dva objektivna posta optužen je za sklapanje urote i zajedničko navlačenje s menom, koju optužbu sad ponavljaš i ti.
Usto, ja ni Febo niti jednom riječju nismo spomenuli hrvatsko gospodarstvo ili dionice, ali eto po tebi to pišemo jer smo prodali hr. dionice, pa smo nervozni, pa vrijeđamo.
Pročitaj tih par postova pa izvuči moju uvredu ili nekakvo moje navlačenje i ocijeni tko je nervozan.
Najsmješnije od svega, ti tvrdiš, citiram "stanje nije bajno" (što sam uostalom napiso i ja), a počelo je s tvrdnjom tvoga eksperta da je realni sektor neokrznut, pa sada jedino mogu zaključiti da bi i ti prema riječima tvoga eksperta, nakon ovoga što si napisao bio slučaj za "umobolnicu".
A reci mi kako nazvati pisanje koje u superlativima govori o američkom gospodarstvu, dok pokazateljima govore oštrom usporavanju gospodarstva, smanjenju potrošnje (koje nije izvuklo ni porezno rasterečenje iz petog mjeseca), jasnom i oštrom smanjivanje broja radnih mjesta, povećanju nezaposlenosti, te nezaustavljivo padu cijena nekretnina.
I kako opisati tvoj post, negao kao omalovažavanje mišljenja drugih koji su se usudili pisati suprotno od misljenja tvojega eksperta …
A reci mi kako nazvati pisanje koje u superlativima govori o američkom gospodarstvu, dok pokazateljima govore oštrom usporavanju gospodarstva, smanjenju potrošnje (koje nije izvuklo ni porezno rasterečenje iz petog mjeseca), jasnom i oštrom smanjivanje broja radnih mjesta, povećanju nezaposlenosti, te nezaustavljivo padu cijena nekretnina.
Tendenciozni izvlačiš podatke koji će potvrditi tvoje bljezgarije.
Šta ti uopće imaš pisati o stanju USA gospodarstva kada o stanju u njemu svakodnevno izlaze razna službena izvješća, a često i uz pojašnjenja i komentare.
Evo ovi iz Institute for Supply Management—Chicago ODGOVORNO TVRDE da nema financijske krize u USA.
Citiram….September 23-24, 2008, the Institute for Supply Management—Chicago surveyed its
panel of purchasing executives regarding possible disruption in their companies’ financial
management since September 15, 2008.
The survey asked, “Did your company experience disruption in its normal course of financial
management since 15 September?” The survey offered respondents the choice of
a “yes” or “no” answer.
One hundred percent of respondents answered “No.”
Gledajući sveopću medijsku prisutnost i pozornost na financijsku krizu u Svijetu, kao nepopravljivi optimist imam osjećaj da smo pred koliko-toliko oporavkom, baš zbog te sveprisutnosti plus reakcije i ponašanje određenih, Buffet, Greenspan…Više straha izazivala bi medijska diskrecija i uvjeravanja da je sve to normalno.
Takođe nepopravljivi optimist.
Nadam se da si u pravu i sa naftom je slična priča bila kad su nas sa svih strana počeli bombardirati informacijama da je energiji nepovratno višestruko skočila cijena kolo se okrenulo.
Znam da to ne mora imati nikakve veze ali moram od nekud izvlačiti optimizam. Protrejdo sam malo cijeli portfelj i dobro se držim ali nemam casha pa molim cijenjene forumaše da ne drukaju prema dolje jer možda netko sa Wall Streeta čita [lol] [lol] [lol]
P.S. Bit će zanimljivo ako američanima pomogne financijska injekcija vlade, a evropske banke počnu ozbiljno grcati za kim će se zse povoditi!?
Evo malo šale da ne budete svi tako mrki i svadljivi. Nismo mi svo ovo sranje skuvali, niti možemo popraviti, pa nema smisla da se nerviramo preko svake mjere. Biće bolje.
[img]http://i41.servimg.com/u/f41/13/01/91/22/keefe10.jpg[/img]
Dinamovci molite da oporavak krene već od sutra da nebi bilo rasprodaje igračkog kadra jer:
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=94e72393-d160-4e34-a1fa-73f0f7e76b7e&open=sec
Vi ostali (navijači) imate eto jednu utjehu ako sve nastavi tonuti [lol] [lol] i muku ako sve počne skakati idućih dana [lol]