Dozvolite da se obratim.
Kolega sava pokazuje duboko nerazumijevanje problema. Zato cu vam pokušati objasnit jednostavnije. Zamislite da se želite zajmit, recimo 100.000 kn. Vaš potencijalni zajmodavac, naravno traži kolateral za osiguranje. I pita on vas, dobro prijatelju, što’š ti meni dat za kolateral? A ti kažeš, eto imam 60 dionica DLKV, jest da se trže po 730 kn, ali njihova fair price je 1900 jer sam ih po toliko kupio, a i siguran sam da će se za 3 mjeseca tržit po toliko. Kako će to završit?
Dozvolite da se obratim.
Kolega sava pokazuje duboko nerazumijevanje problema. Zato cu vam pokušati objasnit jednostavnije. Zamislite da se želite zajmit, recimo 100.000 kn. Vaš potencijalni zajmodavac, naravno traži kolateral za osiguranje. I pita on vas, dobro prijatelju, što’š ti meni dat za kolateral? A ti kažeš, eto imam 60 dionica DLKV, jest da se trže po 730 kn, ali njihova fair price je 1900 jer sam ih po toliko kupio, a i siguran sam da će se za 3 mjeseca tržit po toliko. Kako će to završit?
Nastanak krize je uzrokovalo dijametralno suprotno ponašanje od onoga što ti sugeriraš. Velika potražnja za američkom imovinom generirana novcima od ogromnih trgovinskih suficita svorila je housing balon. I logično je BULL marketu da potražnja definira cijenu. Ameri su iskoristili situaciju i prema potražnji tiskali papire a uzimali keš. Sad se vidi da ti papiri i ne vrijede nešto puno pa su ih voljni otkupiti u pol cijene.
Dozvolite da se obratim.
Kolega sava, i tu ste u krivu, ali to nije bila tema pa bih sada preskočio tu dubokoumnu raspravu. Napisao sam vam zašto je mark to market nužan. Svi margini, kolaterali i slične stvari se moraju vodit mark to market, da bi zajmodavac uvijek bio solventan i likvidan. U protivnom će eskalirati nepovjerenje na tržištu.
Dozvolite da se obratim.
Kolega sava, i tu ste u krivu, ali to nije bila tema pa bih sada preskočio tu dubokoumnu raspravu. Napisao sam vam zašto je mark to market nužan. Svi margini, kolaterali i slične stvari se moraju vodit mark to market, da bi zajmodavac uvijek bio solventan i likvidan. U protivnom će eskalirati nepovjerenje na tržištu.
Ne shvaćaš uzroke pa kako ćeš riješavati posljedice.
Ti si kao liječnik koji daje sredstvo za sniženje temperatureumjesto da istraži uzrok visoke temperature. Pacjent sretan što nema temperaturu a u stvari umire jer postoji smrtonosno žarište koje ga je povišenjem temperature upozorilo na svoje postojanje.
Kolega sava, vi dakle tvrdite da ja mark to market uzrok svih problema? Ukidanje njega će dovest do oporavka?
Da vas pitam nešto… Oćete mi posudit 100.000 kn na 3 mjeseca, ja vam u zalog dam 60 dionica DLKV, koje po procjeni uvaženih kolega koje računaju DCF-om vrijede bar 2000 kn/kom? Znači, imate 120.000 kn kolaterala.
Samo nemojte se iznenadit ako vas drugi dan nazovem i objavim default na dug i prenesem dotične dionice u vaše trajno vlasništvo.
…meni ovo izgleda dosta jadan oporavak……..ovi što su u plusu………………sve su to institucije jednom nogom u stečaju ili će tek u stečaj [bye]
Kolega sava, vi dakle tvrdite da ja mark to market uzrok svih problema? Ukidanje njega će dovest do oporavka?
Samo sam te upozorio da tražiš uzroke a ne posljedice. U tom će ti puno pomoći pravilno vremensko razgraničenje određenih događaja koji determiniraju sadašnju situaciju, a posebice pažnju obrati na vrijeme kada se u USA računovodstvene standarde uvode neke novine.
Ja i dalje čekam da mi netko ponudi taj zajam, sa kolateralom po DCF-u, a ne mark to market. Molim cijenjene zajmodavce da mi se jave na PM. Defaultira garantirano. Hvala.
top news , američani ipak danas glasuju u 19h po njihovom vremenu,trebalo glasanje biti sutra ali vanredna situacija naleže hitnost.
Bit će nervoze noćas negdje iza ponoći
top news , američani ipak danas glasuju u 19h po njihovom vremenu,trebalo glasanje biti sutra ali vanredna situacija naleže hitnost.
Bit će nervoze noćas negdje iza ponoći
Američki Kongres je dvodoman. Danas glasuje Senat, a sutra glasuje Predstavnički dom.
Ako prođe u oba doma, a hoće, ide na potpis Bushu.
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Pa ja mislim da je danas povoljna kupnja, sutra bi moglo par % gore, pa će neki u kupnju, jer će ameri sutra navečer izglasat pomoć, a u četvrtak će svi kupovat ko ludi samo na crobiju od 3200 ili više
[/quote]
Pazi prvo su republikanci oborili zakon, sada će ga oboriti demokrati. Onda tek iz trećeg prođe.
Zezam se mislim da će proći, nadam se. 🙂
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Pa ja mislim da je danas povoljna kupnja, sutra bi moglo par % gore, pa će neki u kupnju, jer će ameri sutra navečer izglasat pomoć, a u četvrtak će svi kupovat ko ludi samo na crobiju od 3200 ili više
[/quote]
Pazi prvo su republikanci oborili zakon, sada će ga oboriti demokrati. Onda tek iz trećeg prođe.
Zezam se mislim da će proći, nadam se. 🙂
[/quote]
Iako izglasaju, postavlja se pitanje što će izglasati, tj. koliko milijardi!?
Ako je u pitanju iznos od 250 mlrd.$, što onda!?