Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Da je baš tako jednostavno ili profitabilno, do ovog ne bi ni došlo, pogotovo ako ih se 85% naplati…
Ali puno napisanog stoji

Podatak o 85 % je sa CNBC, danas navećer , po riječima jednog analitičara.
Inaće bankama je " prihvatljivo " , barem je tako kod nas, rezerviranje po neurednim plasmanima do max. 3-4 %, ovisno , max. 5 %. Tako da je ovih 15 % ne mala stvar u USA.Ali je drugih 85 % još važnija stvar, kada znamo koliki je apsolutan iznos tih kredita, i koliki profit see donosi po plačenim kamatama po onim urednim.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

http://money.cnn.com/data/markets/dow/

Ko je ima muda u americi postao je preko (ove) noći milijunaš. Meni se čini da kod njih ima više ovaca neg u nas…
E samo me zanima koliko će ova crno-bijela farsa potrajati. Idu mi na živce, al hebi ga moraju i oni šišat…

Samo me zanima kako se osjeća oni pajdo što je jutros zva da je minirana burza…

Pa moraju i oni svojim biračima moći opravdati plan, neće reći – dajte 700 mlrd, pa šta bude bude…

Nije se tržište urušilo zbog tih 15% …

Uglavnom ako se dobro sjećam, oni su te hipotekarne kredite švercali pod A kategoriju (iako su trebali knjižiti pod puno rizičnije), banke zbog promjene računovodstvenih pravila mogle zaobilaziti knjiženja stvarnih vrijednosti i sad se ne zna šta se može naplatiti šta ne. Kad se na to doda pretjerano korištenje financijskih poluga, imaju oni puno toga za rasčistiti [rolleyes]

Tek u četvrtak, petak ćemo bit pametniji [yawn]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Pozdrav dežurnoj ekipi.
Sutra [lol]

Pa moraju i oni svojim biračima moći opravdati plan, neće reći – dajte 700 mlrd, pa šta bude bude…

Nije se tržište urušilo zbog tih 15% …

Uglavnom ako se dobro sjećam, oni su te hipotekarne kredite švercali pod A kategoriju (iako su trebali knjižiti pod puno rizičnije), banke zbog promjene računovodstvenih pravila mogle zaobilaziti knjiženja stvarnih vrijednosti i sad se ne zna šta se može naplatiti šta ne. Kad se na to doda pretjerano korištenje financijskih poluga, imaju oni puno toga za rasčistiti [rolleyes]

Tek u četvrtak, petak ćemo bit pametniji [yawn]

Ma te kredite tzv. Ninja su davale po principu No Asstes , no income. no job, dakle samo na temelju hipoteke.
Kako se ekonomska situacija u USA pogoršala, a cijene nekretnina pale, banke se više nisu mogle naplatiti od neurednih platiša. Primarne banke koje su te kredite odobravale bez kontrole središnje banke nije zanimalo tako nešto jer su to prodavale kao izvedenice drugim bankama , koje ustvari nisu znale što kupuju. Nevjerojatno je da nije bilo više kontrole u samom sustavu cjelini. Zato je naš bankarski sustav imun na ovo, jer kod nas takve kredite nema šanse da dobiješ, u kolateralu uvijek ide provjera prihoda, i druga sredstva osiguranja ( police, jamstva i drugi kolaterali ). Čak su neke banke počele sa sl. kreditima, ali su brzo odustale. Osim toga, kod nas se traži vrijednost nekretnine veća od 1:1.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Inaće bankama je " prihvatljivo " , barem je tako kod nas, rezerviranje po neurednim plasmanima do max. 3-4 %, ovisno , max. 5 %.

Naše banke imaju minimalan broj plasmana u C kategoriji, iz jednostavnog razloga što su gotovo svi krediti pokriveni nekakvim instrumentom osiguranja (jamac, hipoteka, založno pravo). Mislim da je čak rohatinski ili onaj lik iz udruge banaka rekao točan udio takvih kredita, koji je praktički zanemariv. Nema kod nas ninja, to su kruške i jabuke.

Sad vidim da si dodao pojašnjenje, slažemo se oko toga di je problem, ne slažemo se u njegovoj dubini. Ko vidošević i kardum [lol] [lol]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Da je baš tako jednostavno ili profitabilno, do ovog ne bi ni došlo, pogotovo ako ih se 85% naplati…
Ali puno napisanog stoji

Inaće bankama je " prihvatljivo " , barem je tako kod nas, rezerviranje po neurednim plasmanima do max. 3-4 %, ovisno , max. 5 %. Tako da je ovih 15 % ne mala stvar u USA.Ali je drugih 85 % još važnija stvar, kada znamo koliki je apsolutan iznos tih kredita, i koliki profit see donosi po plačenim kamatama po onim urednim.
[/quote]

Procjemjuje se da je oko 1.150 milijardi dolara hipotekarnih kredita defektno. Ukoliko bi bilo odobreno 700 milijardi US ministar financija bi iz financijskog sustava uklonio toksičnu imovinu po cijeni 60 centi za dolar. Time bi se potezom bankama oslobodile stotine milijardi dolara keša te bi se vrlo brzo financijski sustav vratio u normalu, tj vratilo bi se povjerenje u financijski sustav. Danas imamo situaciju da se novac ne posuđuje iako ga banke imaju u ogromnim količinama na računima.
Istai cilj bi se postigao i s modifikacijom FASB standarda, ali to je korak unatrag jer se ne bi iskorijenio uzrok nego bi se liječile posljedice.
Dakle trenutna situacija je takva da na financijskom tržištu nema dovoljno dolara, a nema ih zato što banke ne posuđuju novac. To se vidi i po vrlo visokom spreadu kamata. Ako se situacija nastavi razvijati bez intervencije svijet može doći u situaciju da se nema za kruh i mlijeko a da ne govorimo o energiji. Upravo zbog toga razloga će se iznaći riješenje nastale situacije.

jučer ameri vratili pola gubitaka od prije neki dan…………..očekujem da se naši glupi fond-manageri povedu za njima i da nadoknadimo barem pola gibitka crobexa, hehe

novac na burzi nikad nije izgubljen, promijenio je vlasnika!

Obzirom da su ti isti fond manageri pametno odlučili prodati INU, sasvim je sigurno da ZSE više neće imati problema s likvidnošću sustava i da će ubrzo doći do prelijevanja novca od INE u brojne druge dionice. Sad treba iskoristiti priliku i kupovati dok je crobex na najnižoj razini u zadnje 2 godine jer kad lova sjedne svima, nastat će uobičajena pomama za dionicama.
Azija je danas zelena, EU će vjerojatno također biti, pa bi i crobex danas trebao uzlaznom putanjom [thumbsup]

Ali puno napisanog stoji

[/quote]

Procjemjuje se da je oko 1.150 milijardi dolara hipotekarnih kredita defektno. Ukoliko bi bilo odobreno 700 milijardi US ministar financija bi iz financijskog sustava uklonio toksičnu imovinu po cijeni 60 centi za dolar. Time bi se potezom bankama oslobodile stotine milijardi dolara keša te bi se vrlo brzo financijski sustav vratio u normalu, tj vratilo bi se povjerenje u financijski sustav. Danas imamo situaciju da se novac ne posuđuje iako ga banke imaju u ogromnim količinama na računima.
Istai cilj bi se postigao i s modifikacijom FASB standarda, ali to je korak unatrag jer se ne bi iskorijenio uzrok nego bi se liječile posljedice.
Dakle trenutna situacija je takva da na financijskom tržištu nema dovoljno dolara, a nema ih zato što banke ne posuđuju novac. To se vidi i po vrlo visokom spreadu kamata. Ako se situacija nastavi razvijati bez intervencije svijet može doći u situaciju da se nema za kruh i mlijeko a da ne govorimo o energiji. Upravo zbog toga razloga će se iznaći riješenje nastale situacije.
[/quote]

………hehe, ne bih se baš složio da banke imaju para samo ih ne posuđuju……………moje info govore drugačije……….banke nemaju para i zato tuku po američkim bidovima da bi ih skupile…..
zar bi središnje banke upucavale stotine i stotine mrld dolara/eura u banke da stanje nije jako kritično??

pogledaj si jima cramera i njegove spotove pa ćeš vidjeti da su banke izložene podigni, reži&bježi situacijama od strane svojih štediša ili kako li se već zovu
uostalom i WaMu je tako podlegao ( 16,7 mrld dolara podignuto u roku desetak dana ), a biti će toga još poprilično………..
……..a još kad se situacija počne prelijevati na realni sektor ?? JAZOVKA
[bye]

novac na burzi nikad nije izgubljen, promijenio je vlasnika!

@Sančo

Pa nisi valjda Sančo rasprodo i sada drukaš na dole pa ne mogu vjerovati da si to učinio pa to nije u tvome stilu ti si iskusan ulagač pa nisi valjda popušio foru i pobjegao sa gubitkom da je to učinio Baron to bi mogao shvatiti jer on uvjek prodaje na dnu a kupuje na vrhu, možda se ja varam ispravi me ako sam u krivu ali po tvome pisanju bi se dalo naslutiti da se nešto slično događa.

Ja se nadam da je to ipak samo moja kriva percepcija [thumbsup]

SVE ŠTO JE DANAS SKUPO SUTRA ĆE BITI JOŠ SKUPLJE A BITI ĆE VAM JEFTINO?????????

Nije sampras gledaš zdravim očima [thumbsup]
E moj sančo s dva lica [bye].Bečka škola

New Report

Close