Objavljeno
30.9.2008 17:03:04
Vrijeme zadnje promjene
30.9.2008 17:03:04
Irska vlada izdaje jamstva za banke
Vlada će u sljedeće dvije godine jamčiti za sve depozite, obveznice i kredite
Bankamagazin
Irska vlada u utorak je objavila da će u nastojanju da osigura stabilnost financijskog sektora u sljedeće dvije godine izdati jamstva za domaće banke, nakon što su cijene dionica tog sektora u ponedjeljak izgubile 25 posto vrijednosti.
Vlada je rekla da se na tu mjeru odlučila nakon savjeta središnje banke i financijskog regulatora o utjecaju nestabilnosti na međunarodnim tržištima na irski bankarski sustav. Irsko je gospodarstvo zbog kraha tržišta nekretnina postala prva država eurozone koja je ušla u recesiju. Ulagači su bili zabrinuti i zbog ovisnosti irskih banaka o veleprodajnom tržištu.
Odluka o pomoći bankarskom sektoru podigla je ISEQ 20 indeks za 6,1 posto, nakon pada od oko 13 posto u ponedjeljak.
«Ovo je veliki korak od strane vlade da ukloni financijski stres na domaćem tržištu», rekao je Eamonn Hughes analitičar Goodbody Stockbrokersa, a prenosi Market Watch. «To će vjerojatno staviti irske banke u bolji položaj od onih bez jamstava kod traženja izvora financiranja na međunarodnom tržištu kapitala.»
Irska se tako pridružuje Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj koje su ovaj tjedan intervenirale kako bi spriječile kolaps bankarskog sustava.
Analitičari Credit Suissea ističu kako nije poznato koliko će ova odluka koštati državu niti kako će na sve reagirati Europska komisija.
Na HR radiju, vijesti.
Nema još dogovora Kongersa, a neće biti ni u četvrtak.
Sapunica se nastavlja.
AP
S&P: Home prices post 16 pct annual drop in July
Tuesday September 30, 12:29 pm ET
By J.W. Elphinstone, AP Business Writer
Closely watched housing index shows home prices dropped at fastest annual rate ever in July
NEW YORK (AP) — A closely watched index released Tuesday showed home prices tumbling by the sharpest annual rate ever in July, and though the monthly rate of decline is slowing, there is no turnaround in sight.
ADVERTISEMENT
The Standard & Poor’s/Case-Shiller 20-city housing index fell a record 16.3 percent in July from the year-ago month, the largest drop since its inception in 2000. The 10-city index plunged 17.5 percent, its biggest decline in its 21-year history.
Prices in the 20-city index have plummeted nearly 20 percent since peaking in July 2006. The 10-city index has fallen more than 21 percent since its peak in June 2006.
No city in the Case-Shiller 20-city index saw annual price gains in July — for the fourth straight month.
However, the pace of monthly declines is slowing, a possible silver lining. Between May and July, for example, home prices fell at a cumulative rate of 2.2 percent — less than half the cumulative rate experienced between February and April.
But there’s "no evidence of a bottom," said David M. Blitzer, chairman of the index committee at S&P.
Las Vegas prices plunged the most at nearly 30 percent, with Phoenix diving 29 percent and Miami, 28 percent. Prices in the seven cities in the Sunbelt all fell between 20 percent and 30 percent from a year ago.
Only seven cities showed positive or flat returns from June to July, down from nine that showed month-over-month gains in June. Atlanta, Boston, Dallas, Denver and Minneapolis all posted positive returns for three months or more.
Though the Case-Shiller is a widely watched gauge of market conditions, the index lags other key housing indicators. August data on new and existing home prices and sales showed the real estate recession is still in full swing.
Last week, the National Association of Realtors said the median sales price of an existing home fell 9.5 percent to $203,100 last month, the largest annual price decline on records dating to 1999. The median home price of a new home fell 5.5 percent to $221,900 in August, the Commerce Department also said last week.
The Case-Shiller numbers have yet to reflect the effects of the recent turmoil in the financial industry. Mortgage rates have been on a roller coaster, and the confidence of homebuyers and sellers has surely been eroded by the record 778-point drop in the Dow Jones industrial average Monday and the government’s failed $700 billion Wall Street bailout.
"How many people are going to sit down and say: ‘You know honey, it’s a good time to buy a house?’" asked Thomas Lawler, a housing economist in Northern Virginia, as stock markets tanked Monday. "The government really needs to get its act together."
Ajde opustite se malo, riješiti će to oni,
a za predah predlažem malo smirujućeg čitanja, pomoći će Vam….
Stop Worrying, and Learn to Love the Bear
Ova mi je super:
Na HR radiju, vijesti.
Nema još dogovora Kongersa, a neće biti ni u četvrtak.
Sapunica se nastavlja.
Treba gledati zelenilo uokolo i futurese, a naši ionako priču okrenu na svoj miln [cool]
Nisam pratio forum zadnja 2 dana, ali još jučer sam rekao , a danas ponovio, dogovor će biti postignut, a odio ovih koji su isti opstruirali, jučer je kupovao u onom potopu.
Mogla bi ovo ispasti jedna od većih prjevara u USA, Anka partizanka je najsumnjivija u tom pogledu.
mislim, ipak,budimo realni…to je Amerika, zar ne?
Nisam pratio forum zadnja 2 dana, ali još jučer sam rekao , a danas ponovio, dogovor će biti postignut, a odio ovih koji su isti opstruirali, jučer je kupovao u onom potopu.
Mogla bi ovo ispasti jedna od većih prjevara u USA, Anka partizanka je najsumnjivija u tom pogledu.
Upravo tako, Amerika danas preko 4%. [thumbsup]
Upravo tako, Amerika danas preko 4%. [thumbsup]
[/quote]
A kada odbiješ onaj pad u zadnjih cca 20-30 minuta jučer……
Napile se ulice, hihihihi
kaj se ti javljaš?
ti si se kurč… da crobex neće na 3200 i to si bio toliko bolesno siguran da si rekao da češ hodat trgom gol ako padnemo..kaj sada, ja imam spremljenog novinara koji čeka a tebe nema?
kaj je to bila samo trenutak bahatosti ili?
kakve su tvoje prognoze?
treba li kupovati ingru na 60k?
pa ti si meni kao i ivana…možda ti je sestra ili žena?
p.s. kaj veliš na croby ispod 3200…kada ćemo te slikati na trgu?
ili si se ukakio?
evo malo štampice
http://www.jutarnji.hr/novac/clanak/art-2008,9,30,,135330.jl