Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nafta radio 101. Ajde neka, barem ću se jeftinije voziti.

Ima li ko kakvu vjesticu s večerašnjeg OPECovog sastanka … navodno ne će smanjivati proizvodnju …

Pending Home Sales -3.2%

Dolar jači u odnosu na euro od ATH 12%

I love the Smell of Profits in the Morning

2. sekundarni krediti – secondary discount rate 2,75% … to je ovo o čemu ti pričaš, dakle ovim kreditima FED pokušava spasiti određenu banku

Koju imovinu stavljaju kao zalog?
[/quote]

Nemam pojma …
[/quote]

Mora se to osigurati nekom kolateralom.
Znaš kako se kaže Nema džabe ni u stare babe.
[/quote]

Collateral means:

(i) all the Borrower’s rights, title, and interest in property (wherever located, now owned or hereafter acquired), including, but not limited to, accounts, chattel paper, inventory, equipment, instruments, investment property, general intangibles, documents, deposit accounts, commercial tort claims and, real property that is (a) identified on a Collateral Schedule, (b) identified on the books or records of a Reserve Bank as pledged to, or subject to a security interest in favor of, the Bank or any other Reserve Bank or (c) in the possession or control of, or maintained with, the Bank or any other Reserve Bank including, but not limited to, investment property, but excluding any investment property in any Unrestricted Securities Account maintained at any Reserve Bank that the Borrower may not encumber under applicable law;
(ii) all documents, books and records, including programs, tapes, and related electronic data processing software, evidencing or relating to any or all of the foregoing; and
(iii) to the extent not otherwise included, all proceeds and products of any and all of the foregoing and all supporting obligations given by any person with respect to any of the foregoing, including but not limited to interest, dividends, insurance, rents and refunds.

Kredit može biti najviše 75% kolaterale.

Evo u detalje što je kolaterala za DW.

uglavnom loans past due i investment-grade securities (znači bolji od BBB" Standard & Poor’s ili "Baa" Moody’s)

se otvara novi "facility" (sto kod to znacilo), koji se zove PDCF (ili tako nekako). Valjda Primary Delaer Credit Facility, koji ukljucuje i nedepozitne banke, famozne "primary delaere", koji sad mogu posudjivat po DW rate (koji je i smanjen) ioako nisu depozitarne banke. Znaci, nije sija, nego vrat. Nije DW otvoren za

OK, znači nisu investicijske banke, već primarni dileri s mog popisa …

DW nije zamisljen da se normalno posudjuje iz njega, nego kad nastupe neki problemi (likvidnost i sl.).

Netočno, imaš 3 vrste kredita a samim time i kamatnih stopa:

1. primarni krediti – primary discount rate 2,25% (ova o kojoj pričamo) … normalno je da banke prekonoćno trebaju sredstva, dakle mogu od FED-a posuditi zbog trenutne nelikvidnosti (prekonoćno)
2. sekundarni krediti – secondary discount rate 2,75% … to je ovo o čemu ti pričaš, dakle ovim kreditima FED pokušava spasiti određenu banku
3. sezonski krediti – odobravaju se bankama koje imaju potrebu za većom likvidnošću u određenim dijelovima godine (banke koje financiraju poljoprivredu, turizam i sl.)

BTW, dokle večeras imaš izaz iz brloga? Opet do ponoći ili danas malo duže … ipak je danas bilo crvenilo na burzama, pa se mama i tata ne trebaju bojati za tebe … [lol]
[/quote]

da jednom za svagda objasnimo:
imaš fed funds, to su sredstva s tržišta novca koja banke prodaju (fed funds sold) ili kupuju (fed funds purchased) i banke višak novca plasiraju (sold) ili pozajmljuju (purchased).
imaš discoun window gdje se banke zajme u nuždi, i mogu rolati kredit do 28 dana, zalog su obično prvoklasne obveznice uz hair cut…
do sada investicijske banke nisu imale pristup discount windowu…nije imao ni B&S zato je išao preko JPMa
jesu li investicijske banke imale pristup fed fundsima, ne znam ali moguće i da jesu…
poanta je da postoji razlika, jer banke mogu odbiti neku financijsku kuću koja traži fed funds…hebiga kažu rizik je velik, propašće i nedamo ti
discount window su direktna sredstva FEDa i tu se ne podlježe toliko kreditnoj sposobnosti pojedinog tražitelja, nego je to više politička odluka, tipa tebe ćemo spasiti, a tebe nećemo….

međutim, banke ne vole previše tražiti ni sredstva na otvorenom tržištu, zato među sobom sklapaju repo poslove (daš vrijednosnice, dobiš novce)

e sada ak si pametan vidjet ćeš o čemu prićam…
npr. B&S je propao zato što su mu najveći repo counterpartyji JPM Citygroup i još neki odbili rolati repo ugovore na nekih 15 mlrd $…
nakon toga je pošao tražiti fed fundse…ali zato jer se pročulo da su mu repoi zaustavljeni, nije uspio skupiti puno na tržištu novca (fed funds)

i na kraju mu je ostalo samo da se baci na milost FEDu, koji mu nije htio direktno posuditi, nego je tražio prvoklasnu banku preko koje će to učiniti, a to je bio JPM.

pozdrav!

FED će s DW po vrlo povoljnim cijenama doći do vrlo vrijedne imovine, naravno u slučaju kada se ne vrati kredit.

Ma ljudi jednom za svagda…DW je zadnja šansa, hitna pomoć ili kako vam već drago…evo i wikipedia vam tumaći to na vrlo slićan naćin kao ja:

http://en.wikipedia.org/wiki/Discount_window

discount window su direktna sredstva FEDa i tu se ne podlježe toliko kreditnoj sposobnosti pojedinog tražitelja, nego je to više politička odluka, tipa tebe ćemo spasiti, a tebe nećemo….

Da si se malo informirao na Vaš link zasigurno ne bi to napisao.
Postoje stroga pravila i procedure, te spisak imovine koji se može uzeti u zalog tj kolateralu.
Sve je tu jasno i nema neke muljaže.

da jednom za svagda objasnimo:
imaš fed funds, to su sredstva s tržišta novca koja banke prodaju (fed funds sold) ili kupuju (fed funds purchased) i banke višak novca plasiraju (sold) ili pozajmljuju (purchased).
imaš discoun window gdje se banke zajme u nuždi, i mogu rolati kredit do 28 dana, zalog su obično prvoklasne obveznice uz hair cut…
do sada investicijske banke nisu imale pristup discount windowu…nije imao ni B&S zato je išao preko JPMa

burajz ja ovo kužim, meni nisi morao objašnjavati …

jedino što ne shvaćam u tvom pisanju je: ciljaš li ti na to da je ta banka namjerno sjebana? OK, jeftino dobiješ dobru banku, ali opet, kod banaka je pizdarija, ako jedna skvikne, vrlo lako mogu i druge skviknuti …

mislim da je FEDu glavni cilj bio da nema posrnulu banku, a kako će se priča završiti … pa nije to Caritas … mora netko i zaraditi …

o JPM sam puno čitao … uglavnom teorije zavjere obavijene tajnom, uprljane krvlju i naftom … e sad …

Ma ljudi jednom za svagda…DW je zadnja šansa, hitna pomoć ili kako vam već drago…evo i wikipedia vam tumaći to na vrlo slićan naćin kao ja:

oni to zovu zadnje utočište … mozak mi stao kako se na engleskom kaže …

se otvara novi "facility" (sto kod to znacilo), koji se zove PDCF (ili tako nekako). Valjda Primary Delaer Credit Facility, koji ukljucuje i nedepozitne banke, famozne "primary delaere", koji sad mogu posudjivat po DW rate (koji je i smanjen) ioako nisu depozitarne banke. Znaci, nije sija, nego vrat. Nije DW otvoren za

OK, znači nisu investicijske banke, već primarni dileri s mog popisa …

DW nije zamisljen da se normalno posudjuje iz njega, nego kad nastupe neki problemi (likvidnost i sl.).

Netočno, imaš 3 vrste kredita a samim time i kamatnih stopa:

1. primarni krediti – primary discount rate 2,25% (ova o kojoj pričamo) … normalno je da banke prekonoćno trebaju sredstva, dakle mogu od FED-a posuditi zbog trenutne nelikvidnosti (prekonoćno)
3. sezonski krediti – odobravaju se bankama koje imaju potrebu za većom likvidnošću u određenim dijelovima godine (banke koje financiraju poljoprivredu, turizam i sl.)

BTW, dokle večeras imaš izaz iz brloga? Opet do ponoći ili danas malo duže … ipak je danas bilo crvenilo na burzama, pa se mama i tata ne trebaju bojati za tebe … [lol]
[/quote]

Slusaj fazan, kad banka mora posudit iz DW-a, znaci da ima problem sa likvidnoscu. [tongue]
Samo bi budala placala 100 bps-a vise (ili su to smanjili?) ako bas nemora. Osim toga, navodno cika iz FED-a dodje u posjetu ako bas previse to koristis. Banka svoje potrebe za likvidnoscu namiruje na medjubankarskom trzistu. Ovaj DW kolko ja znam se malo koristi. Mozda sada malo vise.

DW ne sluzi za FFR targeting (osim djelomicno, ako FED zahebe u OMO pa da bas ne odklizi previse).
DW sluzi izmedju ostalog i u slucaju neke vece nevolje (recimo sadasnji sistem je uveden nakon iskustva sa Crnim ponedjeljkom, 11.9. i sl.).

Sto se tice izlaska, napisala mi zena ispricnicu, pa sam dobio postedu od RealBear-a. [thumbsup]

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

lender of last resort

New Report

Close