Reci da li je po tebi VIRO podcijenjen ili precijenjen?
kak meni taj VIRO smrdi, ne znam šta bi me nateralo da ga uzmem dugoročno, pokraj živog IPKK.
a jeste napravili misteriji od tog diskontiranja ko da je G-točka, osnova osnova financija.
Evo ja mislim da trenutno cijena nafte najviše utječe na TK u hrvatskoj baš lijepo padamo zajedno zapravo općenito ako neka cijena u svijetu pada crobex se odma lijepo veže za nju
plusevi od jucer se ubrzano tope.. mislim da ce DAX fino lijepo polako na dole ispod 6000 ponovno..
recesija u spanjolskoj i britaniji, a ni njemacka nije daleko.. jos kad stignu rezultati za 3. kvartal..
a za amere stvarno ne vidim zasto bi trebali rasti..
lijep intervju danas sa helmutom schmidtom.. isto kaze (kao i jimmy rogers) kupujte jene 🙂
Discount window je bio otvoren samo bankarskim primary dealerima (koji su pod regulacijom FED-a), ne i ostalima.
Jesi siguran za ovo?
…
[/quote]
Nisam. [smiley]
Discount window je definitivno otvoren samo depozitarnim bankama, ziher ima neka mrcina od statua (neki "act") koji opisuje tko, kada i zasto. I neki "act" koji dozvoljava FED da to promjeni po volji.
Medjutim, 16.03.2008.:
http://federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20080316a.htm
se otvara novi "facility" (sto kod to znacilo), koji se zove PDCF (ili tako nekako). Valjda Primary Delaer Credit Facility, koji ukljucuje i nedepozitne banke, famozne "primary delaere", koji sad mogu posudjivat po DW rate (koji je i smanjen) ioako nisu depozitarne banke. Znaci, nije sija, nego vrat. Nije DW otvoren za dealere, nego je otvorena nova "usluga", pod istim uvjetima kao i DW. Khm… To je opet neki "act" koji FED-u daje velike ovlasti. Brijem da je osnovna fora kod DW da moras biti pod kontrolom FED-a (mada su njihovi bankarski zakoni izrazito cudne biljke).
Taj PDCF ima jednu nuspojavu, a to je da kad posudis novce od njega, zasortaju te market makeri ko sretni jer njuse da ces skviknut (pa su im zabranili naked short sale isto). Tako da od tog nije bilo prevelike vajde. Jos su imali neke pokusaje otvaranja N facility-a, sve sa zvucnim kraticama. Mislim da su kod nekih tih garantirali i tajnost, da izbjegnu gorespomenuti efekt, a i primali svakakvo smece ko koletaral. Tko bio sad to sve popratio… Uglavnom, svi doticni facility su, sto bi rekli englezi: "Failed miserably".
DW nije zamisljen da se normalno posudjuje iz njega, nego kad nastupe neki problemi (likvidnost i sl.). FED-ov osnovni instrument su open market operations. Preko njih on nastimava FFR. Ali postoji, da bi banka ipak mogla povuc cash zlu netrebalo. Naravno da je DWR iznad FFR, jer sadrzava i malu "kaznu" za banku, a i FED ne zeli da to vuku previse. Ne zeli jer onda nemoze pratit uvjete na trzistu i onda na osnovu toga intervenirat. Banke bi primarno trebale posudjivat od drugih banaka. Na tom trzistu se formira cijena novca, a FED samo pomaze kad zapne. Ideja je da banke medjusobno prate jedna drugu, ocjenjuju solventnost, likvidnost i prema tome izmedju ostalog reguliraju cijenu novca (to je posao trzista, ne nekog birokrate).
Cijeli taj FED je zamisljen kao "nezavisna" institucija, medjutim fina nastimana raznim zakoncicima da zapravo ima ogromnu moc.
Da rezimiramo ponavljajući ono što sam već rekao: cijena dionice je obrnuto proporcionalna s intenzitetom pristupanja DW-u. [rolleyes]
He, he, da kolega debeljko. To je otprilike kao da svom osobnom bankaru dok trazite kredit kazete da ste posudili hrpu love od ulicnog kamatara. [thumbsup]
Europa iz velikog plusa u veliki minus. Tone li Amerika dalje?
DAX (-0.63%)
FTSE 100 (-0.71%)
Dow Jones Industrial Average (-0.72%)
NASDAQ COMPOSITE (-0.59%)
S&P 500 (-1.20%)
ovo sam cak i ja vidio unaprijed iako sam inace [cool] za takve stvari..
Jel to nafta nadomak 100 tke?
da sam ja vani i da imam love kupovao bih upravo ove dvije dionice … pa ti sad misli zašto …
a vrijedilo bi pročitati i Kostolanya, pa vidjeti kako je on zaradio u ratno vrijeme …
bi kupio feni ili fredija, brzo, nemoj gledat yahoo.
ja bi fannie jer je cura [kiss]
http://finance.yahoo.com/q?s=FNM
da sam ja vani i da imam love kupovao bih upravo ove dvije dionice … pa ti sad misli zašto …
a vrijedilo bi pročitati i Kostolanya, pa vidjeti kako je on zaradio u ratno vrijeme …
bi kupio feni ili fredija, brzo, nemoj gledat yahoo.
ja bi fannie jer je cura [kiss]
http://finance.yahoo.com/q?s=FNM
[/quote]
oh boze dragi
to ti je amerika
pofuk
Evo još jedna "bančica" gdje današnje kretanje cijene otkriva lešinare u niskom letu. Ententinis, budi drug pa nam nađi par katastrofičnih članaka na temu. Da ne spominjem da ćeš nam poslije moći reći, jesam vam rekao! [wink]
[img]http://www.poslovni.hr/img/Forum/PostAttachments/626510/LEH0dl1436.png[/img]