ništa neočekivano…….već se prošli tjedan dalo vidjeti da je market umoran i da nemre dalje a nema ni zašto……..mudri su svoj sell in may odradili još prošli tjedan…….mnogo toga i dalje je preskupo vani a i na zse su se previše razmahali skupim kupovinama na mnogim dionicama……to su valjda one kupovine za unuke……reklo bi se da rijetko tko trguje svojim parama jel ovo je vrijeme za mamine i tuđe pare ali i za glupi novac vjerovatno……..
već su i ovi na bit shit coinu opet poćeli halucinirati da ide već sutra na 50 a prekosutra na bar 100 a Cathie je poćela lude gljive jest opet pa se čovjek stvarno mora malo jaće zamislit koliko će to sve opast…….
sell signal će da vudri a bit će jako zanimljivo vidjeti hoće li potpore koje je market mjesecima gradio izdržati ili će proći kroz njih ko kroz putar …….
ti si neki novi koji je tek danas poćeo pratit burzu?……ili stari luzer koji još uvijek nije ništa naućio?……..vidim da se mućiš s osnovnim obavijestima i procedurama oko divke a kak trguješ, to je tek vjerovatno prava tragedija……
inaće, sell signal je vudrio i nasaq i sqp tak da bolje preskoćiš sljedeće razdoblje ako već razmišljaš kao da si sa Marsa pao…….
već bi trebao odavno znat prepoznat i razlikovat dnevni odbijanc od rasta……
zanima me jedna stvar, da li hrvatski državljani mogu otvoriti brokerski račun u recimo Austriji i tamo direktno trgovati na njihovoj burzi? Kome se plaća porez na kapitalnu dobit? Austriji ili HR? Hvala.
Pisao sam Nordnetu (brokerska kuća u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj), pitao sam mogu li ja kao HR državljanin trgovati preko njih… kaže treba ti danski porezni broj… Mislim ja stvarno ne mogu vjerovati da je takva legislativa… pa mi smo dio EU, čemu takve zapreke? Osobno ciljam na poljsku burzu koja je svemirski brod… to tek moram nekako ustanoviti ima li načina da dođeš u Poljsku, otvoriš bankovni, zatim brokerski i direkt ulažeš na njihovu burzu… ravnopravno kao što može svaki Poljak. Hrvatska daje odlične prilike ali kad tad će tomu doći kraj i treba se pripremiti i proučiti neku drugu likvidniju burzu. Američka mi definitivno ne paše.
probaj se raspitati kod hite vezano za poljsko tržište.
da, ima načina..ali to nije to. Zašto se ne može direkt doći u ciljanu državu, otvoriš brokerski preko neke njihove banke i trguj. Hita sigurno nema povoljnije provizije od domicilnih brok.kuća… a ni dubina tržišta ask/bid nije isti. Probao sam ja preko IBKR-a otvoriti norvešku burzu.. tamo je bila jedna kupnja na Gogl-u i dvije prodaje… nažalost kad tako otvaraš preko posrednika nije isto kao kad si direkt na burzi. Recimo da IBKR ima mogućnost trgovanja ZSE dionicama, kniga ponuda ne bi odražavala stanje stvari u momentu kako je na ZSE. To je problem!
Povecava se broj zemalja koje su i sluzbeno usle u recesiju. Neki dan su izasli tocni podaci i za Njemacku.
Na SPX se trenutno dogadja znacajan breakout… pomalo nevjerojatno obzirom na gospodarske i druge okolnosti, ali eto, tako je.
.
Kazu da je market uvijek u pravu, ici kontra moze biti pogubno.
Target je 4.600 bodova.
Mitkko crobex?
CROBEX se konsolidira u rastućem trokutu, naginje bullish, trigger je breakout iznad 2272, target 2340.