Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ako americke firme napuste Kinu,ona se vraca 30 godina unazad.Kina je u velikim problemima sada,a i SAD ce kratkorocno osjetiti posljedice,ali ce FED tada rezati kamatne stope i poduzimati druge mjere.
Naravno,burze cekaju teski dani i crvenilo za vecinu dionica i velika korekcija.

da, polaze iz kine i sele na grenland – trump ima lijepo sve posllloženo – pametna glavica

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Plaće jesu veće u velikim Kineskim gradovima,ali Kina je ogromna i po per capita daleko ispod SAD,pa odavno bi i same kompanije,bez Trumpa preselile proizvodnja da im se ne isplati proizvoditi u Kini.
Proizvodnja se već donekle počela seliti u drugim državama,tj neki dijelovi barem,jer te druge države nisu Kina i ne mogu je zamijeniti u svemu,potrebne su godine za tako nešto.

Kako bilo,Trump sinoć nakon zatvaranja marketa dodatno povisio tarife(slijedi gadan ponedjeljak),sad su na 30% što je već jako visoko,po jučerašnjem bjesomučnom twitanju čini mi se da su očekivali blaži Kineski potez,iako je novost da je sad ta odluka dana na “razmatranje javnosti”.

Trump is completely melting down — here are the 6 craziest tweets he’s made just this morning

Trump is completely melting down — here are the 6 craziest tweets he’s made just this morning

Vrlo neozbiljno za jednog predsjednika btw.

A šta se prosječnog Amera tiče:imaju čast plaćati 30% skuplje proizvode dok recesija upravo kuca na vrata u velikom stilu,di ćeš veće sreće,glavno da je Kinezu još gore.

p.s kamate nakon ovog definitivno idu dole,ne samo kod FED-a nego posvuda u svijetu.

"Only dead fish swim with the stream"

@bigfoot
Kolega,dali ste ikada bili u Kini ili se druzili ili barem komunicirali s kinezima?Ja sam,stjecajem okolnosti,imao ih prilike upoznati i vidam ih “bukvalno svaki dan”.Vjerujte mi,strahovito se razlikujemo.Zapadne civilizacije su otvorene i demokratske.Socijalisticka Kina to nije.Kinesko trziste je zatvoreno,valuta strogo kontrolirana od partije,a cak ni na burzi tamo stranci ne mogu investirati.
Imaju “instinkt copora” i strahovito zu zatvoreni u svoje zajednice.Vrlo se tesko socijaliziraju u druge kulture.
Istina da imaju vrlo naglasene radne navike,ali su vrlo skromni u inovacijama i novim tehnologijama.Uglavnom koriste tude inteluktualne dosege,znanje i vlasnistvo i to ne placaju.
Tzv .”otvoreno trziste” vise jednostavno amerima ne pogoduje i odlucili su se vratiti na neku vrstu drzavnog protekcionizma sto je legitimno.
Varaju se oni koji misle da ce Trump popustiti zbog izborne godine.Naprotiv.

Na kraju krajeva izgleda da, barem što se bdi-a tiče Trump ni ne mora popustiti jel on raste unatoč svemu…..što se svjetskih tržišta kapitala tiće, tu je ipak priča malo drugaćija…..

@bisakovi

Poznato mi je da baš ne simpatizirate Kineze,i to je ok,vaše pravo,sa nekim se stvarima i slažem,ali ništa ih neće spriječiti da postanu još veća sila za 5-10 godina.
Nešto se slično se događalo sa Japanom osamdesetih godina,samo što je Kina mnogo veća i još ima puno više potencijala za rast pred sobom…

PRESIDENT IMPOSES TARIFF ON IMPORTS AGAINST JAPANESE
April 18, 1987

Sve što se događa nije zapravo ništa novo,i Clinton je uvodio neke sankcije,Kina igra dugoročno,očito da joj je cilj srušiti Trumpa a ne da postignu možda i neki dogovor a Trump ponovo krene još žešče na njih u drugom mandatu,jer premišlja se,bi ne bi…nije mu za vjerovati.

100% Tariff Put on Some Japan Goods : Reagan Move to Halt Chip Dumping Could Double TV, Computer Prices
https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1987-04-18-mn-1024-story.html

@hugh

Vidjet ćemo do kada će biti taj rast BDP-a,Trump je u petak bio van kontrole,nije bezveze Povella nazvao većim neprijateljem od Kineza.

@bigfoot

Kolega,dali ste ikada bili u Kini ili se druzili ili barem komunicirali s kinezima?Ja sam,stjecajem okolnosti,imao ih prilike upoznati i vidam ih "bukvalno svaki dan".Vjerujte mi,strahovito se razlikujemo.Zapadne civilizacije su otvorene i demokratske.Socijalisticka Kina to nije.Kinesko trziste je zatvoreno,valuta strogo kontrolirana od partije,a cak ni na burzi tamo stranci ne mogu investirati.
Imaju "instinkt copora" i strahovito zu zatvoreni u svoje zajednice.Vrlo se tesko socijaliziraju u druge kulture.
Istina da imaju vrlo naglasene radne navike,ali su vrlo skromni u inovacijama i novim tehnologijama.Uglavnom koriste tude inteluktualne dosege,znanje i vlasnistvo i to ne placaju.
Tzv ."otvoreno trziste" vise jednostavno amerima ne pogoduje i odlucili su se vratiti na neku vrstu drzavnog protekcionizma sto je legitimno.

kina je prevelika posgtala – ameri ne že le pregovarati na ravnoj nozi nego žele biti gazde

suludo je kidati veze kinya sad i miesliti da će samo kinu boljeti

2020 su izbori – tko misli da može uz nastupajuću recesiju i padajuće indekse izboriti reizbor, taj vrijeda zdrav razum

trumpu treba ne sama pobjeda negio nesto sto moze posluziti kao pobjeda – kompromis i očuvan onbratz za obje strane

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

@bigfoot

Kolega,dali ste ikada bili u Kini ili se druzili ili barem komunicirali s kinezima?Ja sam,stjecajem okolnosti,imao ih prilike upoznati i vidam ih "bukvalno svaki dan".Vjerujte mi,strahovito se razlikujemo.Zapadne civilizacije su otvorene i demokratske.Socijalisticka Kina to nije.Kinesko trziste je zatvoreno,valuta strogo kontrolirana od partije,a cak ni na burzi tamo stranci ne mogu investirati.
Imaju "instinkt copora" i strahovito zu zatvoreni u svoje zajednice.Vrlo se tesko socijaliziraju u druge kulture.
Tzv ."otvoreno trziste" vise jednostavno amerima ne pogoduje i odlucili su se vratiti na neku vrstu drzavnog protekcionizma sto je legitimno.

kina je prevelika posgtala – ameri ne že le pregovarati na ravnoj nozi nego žele biti gazde

suludo je kidati veze kinya sad i miesliti da će samo kinu boljeti

2020 su izbori – tko misli da može uz nastupajuću recesiju i padajuće indekse izboriti reizbor, taj vrijeda zdrav razum

trumpu treba ne sama pobjeda negio nesto sto moze posluziti kao pobjeda – kompromis i očuvan onbratz za obje strane
[/quote]

Pa svakako mu neće biti lako,započeo je neku verziju Vijetnamskog ekonomskog rata,što će mu mediji nabijati na nos tokom cijele izborne godine,dok FED ima prostora za smanjiti samo 2,5 boda,2008 g imao je mnogo više prostora za borbu protiv recesije.

Mislim da je TRUMP pročitana knjiga i da više ništa ne ovisi o njemu, već o Kinezima.

Mislim da je Kinezima u interesu da maknu Trumpa i vrate se u svoju kolotečinu.

Zbog toga dogovora neće biti, burze i američko gospodarstvo će roniti.
Zaključak. Trump gubi izbore jer će izgubiti od Kineza.

A da amerikanci i uspiju vratiti industriju natrag u AMericu, gdje će naći radnike.

Dok imaju tvornice u Kini ne moraju plaćati carine.

Sada im proizvodi neće biti konkurentni i domaći uz strance s tvornicama u Kini će ih popat za doručak,

I dalje smatram da krize do proljeća sljedeće godine neće biti.

Problem je što su svi strukturni problemi ostali od prošle krize.

To nikakve carine, kao ni pumpanje jeftinog novca ne može niti neće promijeniti.

@bigfoot
Pisete,citiram:Nešto se slično se događalo sa Japanom osamdesetih godina,samo što je Kina mnogo veća i još ima puno više potencijala za rast pred sobom…

Samo da Vas podsjetim,poslije tih mjera Japan se NIKADA nije oporavio i sada,nakon gotovo 30 godina od toga NIKKEI 225 je 25% manji nego sto je bio tada.To ce se dogoditi i Kini,po meni.Ovo bi je moglo povuci 30-50 godina “unazad”!!!USA je sudjelovala daleko najvise u rastu kineskog gospodarstva i bez USA kao uvoznika,Kina je “na koljenima”.Ne zaboravite da je izvoz Kine u USA 8 i vise puta veci nego obrnuto.Takoder,ne zaboravite,da postoje mnoge druge zemlje u svijetu i okruzenju koje su jeftinije i otvorenije od Kine i da ce mnoge jedva docekati da pocnu izvoziti u SAD umjesto Kine.

@bigfoot
Pisete,citiram:Nešto se slično se događalo sa Japanom osamdesetih godina,samo što je Kina mnogo veća i još ima puno više potencijala za rast pred sobom…

Samo da Vas podsjetim,poslije tih mjera Japan se NIKADA nije oporavio i sada,nakon gotovo 30 godina od toga NIKKEI 225 je 25% manji nego sto je bio tada.To ce se dogoditi i Kini,po meni.Ovo bi je moglo povuci 30-50 godina “unazad”!!!USA je sudjelovala daleko najvise u rastu kineskog gospodarstva i bez USA kao uvoznika,Kina je “na koljenima”.Ne zaboravite da je izvoz Kine u USA 8 i vise puta veci nego obrnuto.Takoder,ne zaboravite,da postoje mnoge druge zemlje u svijetu i okruzenju koje su jeftinije i otvorenije od Kine i da ce mnoge jedva docekati da pocnu izvoziti u SAD umjesto Kine.

@bisakovi

NIKEEI balon vam zaista nije dobar primjer za usporedbu,na ATH im je iznosio P/E 70 dividend yield 0,5%,USA Black Thursday 1929 P/E 20 i dy 3%.

From 1956 to 1986 land prices increased 5000% even though consumer prices only doubled in that time.
In the 1980s share prices increased 3x faster than corporate profits for Japanese corporations.
By 1990 the total Japanese property market was valued at over 2,000 trillion yen or roughly 4x the real estate value of the entire United States.
The grounds on the Imperial Palace were estimated to be worth more than the entire real estate value of California or Canada at the market peak.
There were over 20 golf clubs that cost more than $1 million to join.

Kina BDP per capita 2017-8000$,Japan 38 000$

Itd..Naravno da Kina ovisi o USA,i obrnuto,iako u manjoj mjeri,to su dva najveća gospodarstva svijeta,jednostavno ne može USA bez Kineza,kako je Trump twitao u petak.
Već sam napisao da selidba industrije u druge države ne ide tako lako,Kina je gradila infrastrukturu 20 godina,imaju već i neki know how,također,šta ako se dogovore nekako sutra ili za godinu,ili demokrat dođe na vlast i ukine tarife?Svi ovi koji su se iselili izgubili su ogromno Kinesko tržište,Trump radi štetu vlastitoj industriji.

New Report

Close